Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

14 Kasım, Dünya Diyabet Günü’ydü. Günümüzde, diabetesmellitus (diyabet) önemli bir sağlık sorunu ve hızla yükseliyor. Bu yükseliş yaşam tarzındaki hızlı değişimle birlikte, gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda dikkat çekiyor.

2009 sonu itibarıyla dünyadaki diyabet nüfusu 285 milyonken bu sayının 2030’da 438 milyona ulaşması bekleniyor. Üstelik nüfus artışı, beslenme ve yaşam tarzındaki yanlışlıklara bağlı olarak son yıllarda çocuklarda ve gençlerde de Tip 2 diyabet prevalansı hızla artıyor. Bu konuda farkındalığın artırılmasını çok önemsiyorum.

Haberin Devamı

Tedbirler alarak riski azaltmak ve hastalıkları besinlerle önlemek ve tedavisine
yardımcı olmak bizim elimizde. Lütfen bu konudaki bilgilerinizi çevrenizle de paylaşmaya özen gösterin.

Riskimi nasıl azaltabilirim?

Yaş, aile tarihçesi, etnik kök gibi Tip 2 diyabet risk faktörlerinden bazıları değiştirilemez. İyi haber; riski azaltmak için küçük değişiklikler yapmak yeterli.
Bu konuda yeni okuduğum araştırmaları paylaşmak istedim.

“Hiçbir şey ev yemeğinin lezzetine ve rahatlığına benzemez ve evde hazırlanan yemekler, Tip 2 diyabeti önlemeye yardım edebilir” diyen Harvard araştırmacılarına göre, bir haftada evde hazırlanan her öğle yemeği, Tip 2 diyabet riskini yüzde 2 azalmakta.

Amerikan Kalp Birliği’nin 2015 bilimsel araştırmaları da aynı sonucu vermekte. Her gün bir öğle ya da akşam yemeğinde ya da haftada 11 - 14 öğün ev yemeği tüketenlerin Tip 2 diyabet riski, haftada altı öğünden az tüketenlere göre yüzde 13 düşük.

Tip 2 diyabet, kalp hastalığının önemli bir risk faktörü. Aslında dengeli beslenme ve iyi yaşam tarzı birbirinin tetikleyicisi pek çok hastalık için koruyucu bir ilaç gibi.

Evde yemek riski azaltıyor

Araştırmacılar bu çalışmaya kahvaltıyla ilgili detay dahil etmek için hemşirelerin sağlık araştırmalarını takibe aldı. Yaklaşık 58 bin kadın arasından ve 41 binden fazla sağlık çalışanlarının 36 yıllık (1986 - 2012) izlemeler derlendi. Başlangıçta katılımcılarda diyabet, kalp - damar hastalığı ve ya kanser yoktu, bu yüzden sonuçlar önemli.

Haberin Devamı

“Restoranlarda ticari olarak hazırlanan yemek yeme veya eve getirtme trendi son 50 yılda önemli ölçüde artmıştır” diyen Harvard araştırma görevlisi Dr. Geng Zong, aynı zamanda, Tip 2 diyabet oranların arttığını da ekliyor. Dr. Zong, “Biz bu çalışmada insanların ev yapımı yemekler tüketmesiyle diyabet arasında köprü olan diğer ilişkileri de araştırdık. İnsanların içinde tatlandırıcı olan meşrubatları, ev yapımı yemeklerle daha az tükettiklerini gördüm” diyor. Araştırmacılar ayrıca ev yemeği tüketen insanların çoğunlukla daha zayıf olduğunu ilave ediyor.

Güncel bir çalışma, orta yaşlı ve ileri yaştakilerin ev yemeği tüketerek sekiz senede daha az kilo aldığını gösteriyor. Tüm çalışma sonuçları bir araya getirildiğinde dışarıda, sağlıklı olmayan seçimler yaptıkça çocukların ve genç yetişkinlerin aşırı kilolu ve beraberinde diyabet ve kalp hastası olması pek şaşırtıcı olmuyor.

CHIASEED

Genelde omega 3 yağ asitlerinin sadece yağlı balıklarda olduğu düşünülür ancak bilinenin aksine chia çekirdeği ve semizotu da omega 3’ün iyi bir kaynağıdır. Tip 2 diyabetin risk faktörü olduğu kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Trigliserit değerini azaltırken iyi huylu kolesterol HDL’yi artırır. Organik besin satışı yapılan dükkanlarda bulunmaktadır. Birçok yemeğe de ilave edilebilir. Protein ve yağ açısından dengelidir ve kan şekerini dengeleyerek tokluk süresini uzatır.

Evde yemek
CHIASEED iLE SABAH PUDiNGi

Malzemeler:

- 1 çay bardağı süt
- 6 - 7 çilek
- 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu unu
- 1 tatlı kaşığı chiaseed
- 1 çay kaşığı vanilya
- 2 hurma veya 1 tatlı kaşığı stevya bitki özü
- 2 tam ceviz
- 1 çay bardağı su

Yapılışı:

1 tatlı kaşığı chiaseed 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı süt karışımının içine konur, 2 saat (veya 1 gece önceden) dolapta bekletilir. Jel kıvamına geldiğini göreceksiniz. İçine küçük küçük doğradığınız meyveler, çekirdeği çıkarılmış ve püre edilmiş hurmalar (veya tatlandırıcı) keçiboynuzu unu ve vanilya eklenir. Son olarak üzerine 2 tam ceviz serpilerek tüketilir. Afiyet olsun...