Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

GIDA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Evde yemeğinizi günlük hazırlayıp tüketenlerden misiniz? Yoksa bir yemeği üç günlük yapıp, ikinci günde çöpe dökenlerden misiniz? Bunu neden soruyorum, çünkü çok hassas bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Dünya genelinde israf edilen gıdanın yıllık yaklaşık 1.3 milyar ton olduğunu biliyor muydunuz? Rakamlar maalesef çok çarpıcı ve üzücü, çünkü her gece 821 milyondan fazla insan başını yastığa aç koyuyor. Bu sebeple önümüze gelen yemekleri, besinleri çöpe atmadan önce elimizi vicdanımıza koyup, iki kere düşünmemiz gerekiyor. Peki gıda israfını önlemek için evlerimizde nelere dikkat edebiliriz, gelin onlara bir göz atalım…

Haberin Devamı

Alışverişe çıkmadan buzdolabınızı kontrol edinve liste hazırlayın!
Alışverişe aç çıkmamanın ve çıkmadan önce alışveriş listesi hazırlamanın önemini her zaman vurgulamaya çalışıyorum. Çoğu insan buzdolabını kontrol etmeden ve alışveriş listesi yapmadan mutfak alışverişine çıkıyor. Kontrol etmeden çıktığı için kimi zaman buzdolabında bulunan meyve-sebzenin daha tazesini alıyor. Halbuki biraz daha dursa, çürümeye yüz tutmuş muzları tariflerinde kullansa, hem o muzu değerlendirmiş olacak, böylelikle mutfakta gıda israfını önleyecek, hem de alışveriş bütçesini aşmamış olup, ev ekonomisine katkı sağlayacak. Önceden ne alacağınızı planlamak hem asıl ihtiyacınız olanı satın almanıza hem de alışverişte harcayacağınız zamanı iyi yönetmenize yardımcı olur.

Atmayın, değerlendirin!
O gün evde pilav yaptınız ve pirinciniz arttı, ne yaparsınız? Atar mısınız yoksa başka bir tarifte değerlendirir misiniz? Benim ne yaptığımı merak edecek olursanız; nohutlu pilavdan kurabiye yaptım. Evet, yanlış duymadınız. Amaç, israfı önlemek olsun, seçenekleriniz çok. Evde dünden ekmek mi kaldı, atmayın ya da yenisini almayın. Peki nasıl değerlendirelim? Üzerine yumurta ve sebzelerle fırına verebilirsiniz, kurutup un haline getirip sonrasında gözleme veya bazlama hamuru için kullanabilirsiniz ya da bayat ekmekleri küp küp kesip fırınlayıp, çorbaların içine kıtır ekmek olarak ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

GIDA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN İKİ KERE DÜŞÜNÜN
Neyi, nasıl saklamanız gerektiğini öğrenin
- Meyveler grubundan portakal, limon, elma ve armutu 1-2 hafta
- Üzüm, şeftali ve kayısıyı 4-5 gün
- Kirazı 1-2 gün
- Sebze grubundan ıspanak, marul ve domatesi 2-3 gün
- Lahana, havuç ve kerevizi 6-7 gün
- Taze fasulye, bakla ve bezelyeyi 3-4 gün
- Et grubundan kıyma ve küçük parça eti 1 gün (Eğer et tazeyse)
GIDA İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN İKİ KERE DÜŞÜNÜN
- Büyük parça et, yürek ve salamı 2-4 gün (Eğer et tazeyse)
- Kasaptan alınan et, 1 günden fazla bekletilmez
- Pişmiş et yemekleri 1-2 gün
- Süt ve süt ürünleri grubundan süt, çökelek veya taze loru 1-2 gün
- Yoğurt, kaymak ve peyniri 5-7 gün
- Yumurtayı 1-2 hafta
- Pastaları 1-2 gün
- Zeytinyağlı yemekleri 2-3 gün
- Tereyağı ve margarini buzdolabında saklayın, böylelikle doğru saklama koşuluyla besinlerinizden uzun süre faydalanın.