Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Hayalini kurduğunuz o gün geldi... Gelinliğiniz içinde mükemmel görünüyorsunuz... Tüm kadınların dileği budur ama düğün öncesi yaşanan stres, planları bozabilir. O yüzden gelin adaylarına birkaç önerim var

Küçükken evcilik oyunlarında hep prenses kıyafetli bebeği, yakışıklı erkek bebekle evlendirirdik. Aynı zamanda öyle bir prensin büyüyünce bize evlilik teklifi edeceğinin hayalini kurardık. Sonra bir bakmışız ki, o gün gelmiş... Her genç kızın kendisine göre bir gelinlik hayali var. Kimi kabarık ister kimi düz, kimi tüllü ister kimi dantelli... Sadece istenilen tek bir şey ortaktır: O anın mükemmel olması. Bu dönemde her şeyle ilgilenmek biraz stresli olabilir. Ev hazırlıkları, gelinlik seçimi, mekanın organize edilmesi tatlı telaşlardan. Ayrıca gelinlik içinde mükemmel görünmek isteriz.
Evlilik öncesi pek çok kadın, en formda halini görmek ister. Bu süreçte planlı olmak çok önemli çünkü hızlı verilen kilolar daha sonra hızla geri gelebilir. Evlilik öncesi size uygun beslenme planları oluşturmak, sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve hayatınıza geçirebilmek için bir beslenme uzmanından yardım almanızda fayda var. Sporla birlikte vereceğiniz kilolar, sizi hem daha fit hem de daha sağlıklı gösterebilir. Ayrıca spor sırasında salgıladığınız endorfin hormonu sayesinde stresinizi kontrol altında tutabilirsiniz. Diyete başlamadan önce nikah gününde hangi kiloda olmak istediğinize karar verip buna göre program yaparsanız daha doğru olur.
Evlilik hazırlıkları ve stresle baş edebilmek için bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. Düğün gününüze henüz vakit varsa bu süreyi, bedeniniz için en iyi şekilde değerlendirmenizi öneririm. Genelde düğün öncesi son 1-2 gün heyecan doruk noktasına ulaştığı için iştahta kesilmeler yaşanması normal. Ancak düğün günü parlayan bir cilt ve gözler, enerjik, fit vücut için her gün az yağlı süt, yoğurt, sebze, meyve, hayvansal protein ve dengeli karbonhidrat tükettiğinizden emin olmalısınız.

Haberin Devamı

DÜĞÜN ÖNCESi MÜKEMMEL GÖRÜNMEK iÇiN

* Enerjinizi iyi yönetmek için mutlaka kahvaltı yapın
* Kafein tüketimini azaltın, bunun yerine bitki çaylarını tercih edin
* Tatlı yerine meyve yiyin
* Azar azar ve sık aralıklarla beslenin
* Daha sağlıklı bir cilt için bol bol su için

Mutfağın patronu siz olacaksınız
Evinizin mutfağından artık siz sorumlu olacaksınız. Bu yüzden evlilik öncesi kazandığınız alışkanlıklar, eşinizle ve ileride olabilecek çocuklarınıza yani ailenize de sağlıklı beslenme konusunda fayda sağlayacak. Mesela sağlıklı pişirme yöntemlerini öğrenmeye bu dönemde ağırlık verebilirsiniz. Fırın, ızgara, haşlama ve ağır ateşte pişirme en sağlıklı yöntemlerden.
Alışveriş yaparken etiket okumayı alışkanlık haline getirmeniz daha bilinçli bir tüketici olmanıza yardım eder. Bir porsiyondaki yağ ve kolesterol miktarını kontrol etmek ve buna göre alışveriş yapmak inanın sizi daha sağlıklı yapar. Düğün ve devamında diyet halinden çıksanız bile sağlıklı beslenme ilkelerini evinize ilk günden itibaren taşımaya çalışın. Düğün öncesi ve sonrasında mümkün olduğunca yağlı, şekerli ve kalorili besinlerden uzak durun. Tatlı yeneceği zaman sıklığına dikkat ederek, hamurlular yerine sütlüleri tercih edin.

Haberin Devamı

ÖRNEK DiYET

Haberin Devamı

(Bu liste, sağlıklı orta aktivitede genç yetişkin bir kadın için fikir vermesi açısından örnek olarak düşünülmüştür, en doğrusu bireye özel önerilerin takibidir.)

Sabah
* 2 dilim az yağlı beyaz peynir,
* 1-2 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği,
* 5 zeytin,
* Domates, salatalık
Ara öğün
* 3-4 kuru kayısı
* 2 ceviz veya 1 taze meyve
Öğle
* Yaklaşık 120 gr. ızgara tavuk /hindi/balık veya 100 gr. kırmızı et,
* 1 dilim tam buğday ya da çavdar ekmeği
* Az yağlı, bol yeşil salata
Ara öğün
* Meyveli yoğurt
* 10 badem veya 1 meyve
* 10 badem ve ayran
Akşam
* 6-7 yemek kaşığı sebze yemeği,
* Az yağlı, bol yeşil salata,
* 2-3 kaşık bulgur pilavı
Ara
* 1 porsiyon meyve
Düğününüzde ışıl ışıl parıldamanız dileğiyle...