Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

“Günde ne kadar kahve içmeliyim?” sorusunun yanıtını merak edenler için işte göz önünde bulundurabileceğiniz beş faktör...

KAHVENİN HATIRASI SAKLI

Kahveyi seviyorum, her gün içiyorum ama her besin gibi bu konuda da ölçüyü kaçırmıyorum. Son yıllarda kahveyle ilgili pek çok yazı yazmışımdır, beden ve ruh sağlığı veya egzersiz ilişkisine de değinirim hep. Bu yüzden tarihte ilk kez ABD hükümetinin Amerikalılar için hazırladığı 2015 diyet rehberinde Beslenme Rehberi Danışma Komitesi’nin kahveye onay verdiğini görünce çok şaşırmadım. Fakat rapora ilişkin birçok başlık hikayenin tamamını anlatmıyor, bu yüzden çok sayıda insan ne kadar kahve tüketmenin sağlıklı olacağı konusunda merakta kalıyor. Günlük kahve dozunuzu belirlemek için göz önünde bulundurabileceğiniz beş faktör işte; okuyun ve siz karar verin...

Haberin Devamı

Herkesin metabolizması farklı:

Diyet Rehberi Danışma Komitesi kahvenin sağlığa ilişkin herhangi bir risk teşkil edip etmediğini inceledi. En sonunda ortalama kahve tüketiminin ( Günde 3-5 bardak 220 gram kahve veya 400 mg/günlük kafein miktarını aşmayacak şekilde) insanların sağlığına uzun vadede herhangi bir tehdit oluşturmadığına dair güçlü kanıtlara ulaştı. Burada,’sağlıklı’ kelimesine dikkat. Çünkü raporda bu kelime genel bir ifade direktif veya öneri değil. Komite herkesin günde 3 - 5 fincan kahve içmesi gerektiğini söylemiyor sadece, limitlere değiniyor.
Kahvenin bizlere bazı faydaları olsa da vücudumuzu dinlememiz de oldukça önemli.
Sağlık durumuna dikkat: Komite sağlıklı bireyler üzerinde yaptığı araştırmalara göre, eğer kalp rahatsızlığınız varsa ya da diğer kronik durumlardan birine sahipseniz kahve tüketiminizi azaltmanız gerekecek” diyor. Örneğin ben bazen sporcu ve sağlıklı danışanlarıma kahve içmelerini öneririm, fakat gastroözofajeal, reflü veya diğer sindirim rahatsızlıkları olan danışanlarımasa “Kahve tüketmemeniz sizin için daha iyi olur” diye uyarırım. Aynı durum anksiyete rahatsızlığı olanlar için de geçerli. Ayrıca kahvenin yüksek tansiyona neden olduğu henüz kanıtlanmamış olsa da bu bireylerde durumu daha da ağırlaştırma ihtimali var.
Bu yüzden eğer herhangi bir akut veya devam eden tıbbi bir durumunuz varsa sizin için en iyi seçenekleri öğrenmek adına doktorunuza veya bir beslenme uzmanına danışın.

Haberin Devamı

Uykunuza önem verin:

Kesin olarak söylenen bir şey varsa o da kafeinin çoğu insanda uyku düzenini etkilediği ve düzenli uykunun ruhsal ve bedensel sağlık için olduğu kadar, kilo kontrolünde de kritik önem taşıdığı. Bu yüzden kafeine karşı hassassanız uyumadan en az 6 saat önce kafeini kesmekte fayda var.

Genetiğin rolü:

Belirli enzimleri etkileyen genetik çeşitlilik nedeniyle bazı insanların kafeine dayanıklılığı oldukça düşük oranlarda seyretmekte. Bu oldukça yaygın bir durum ve insanlar için günlük ölçülü miktarda kafein alımı bile kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon riskini artırabilir.
Bu yüzden kendi bedeninizi iyi dinleyin, hiç kahve içmiyor olmanız hiçbir sorun yaratmıyor.

Aromalara dikkat edin!

Kahvenin faydaları hakkında yazmama rağmen hâlâ kahvenin günde 2 - 3 fincanla sınırlandırılmasını öneriyorum. Bunun nedeni, pek çok insanın kahveyi krema veya şuruplu aromalara sahip tatlandırıcılarla birlikte tüketmesi. Çünkü bu ekstralar yağ hücrelerini besleyen kalori fazlalarını oluşturabilir. Denge her zaman asıl hedef olmalı.