Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yazın en sevilen ve tüketilen sebzelerinin başında domates geliyor, değil mi? Kahvaltıların yıldızı, salatalığın en yakın arkadaşı, öğle yemeklerinin tamamlayıcısı, lezzet katanı, daha saymakla bitmeyen ve her yere yakışan yazın kırmızı renkli sebzesi...

KIRMIZI SAĞLIK: DOMATES

Kullanım alanları gibi aslında faydaları da saymakla bitmiyor. Domates denince aklınıza ilk olarak likopen geldiğini biliyorum. Vücut için en etkili antioksidanlardan biri olan likopen, domateste fazlaca bulunuyor ve kalp hastalığıyla kanser riskinin azaltılması dahil, birçok sağlık yararıyla biliniyor.

Haberin Devamı

Likopen, aslında domatese kırmızı rengini veren bir antioksidan maddedir ve bir domates ne kadar kırmızıysa, likopen içeriği de o kadar yüksektir. Domatesler olgunlaştıkça, içeriğindeki likpen miktarı da artar ve kabuğunda en yüksek miktarda bulunur.

Kemikler için önemli

İşlenmiş domates ürünlerindeki likopen miktarı, genellikle tazelerinden daha yüksektir. Cilde de dost bir antioksidan olan likopen, kadınlarda kalp-damar hastalığı riskini azaltabilir. Tüketimi ve buna bağlı olarak kandaki seviyesindeki artışla, ateroskleroz ile ilişkili koroner kalp-damar hastalığı sıklığında azalma arasında, güçlü bir ilişki vardır.

Osteoporoz oluşumunu geciktirir ve hafifletir. Bu özellikle, orta yaş ve sonrasında kadınlar için büyük önem taşır. Bu dönemde daha çok domates ve ürünleri tüketilmeli. Özellikle K vitamini içeriği nedeniyle, bir kupa çiğ domates yemek, kemik sağlığı için önemlidir.

Likopenin, yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı, yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Vücuttaki kullanımını artırmak istiyorsak, üzerine az zeytinyağı eklemenizde ve biraz pişirmenizde fayda vardır. Böylece daha iyi emilir.

Tam bir lif kaynağı

Domates, 100 gramında 22 kalori içerir ve su oranı yüksektir. Aynı zamanda yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yarayan, kan şekerini denge altında tutan ve kolon kanserine karşı koruyucu etki gösteren lifin de iyi bir kaynağıdır.

A, C ve K gibi önemli vitaminler içerir. Bunun yanında, potasyum, niasin, B6 vitamini ve folatın da iyi bir kaynağıdır. Bir büyük domates, günlük potasyum ihtiyacının yüzde 11.4’ünü, niasinin yüzde 5.6’sını, B6 vitamininin yüzde 7’sini ve folat ihtiyacının da yüzde 6.8’ini karşılar.

Haberin Devamı

Diyetin potasyum yönünden zengin olması, yüksek kan basıncını dengelemeye ve kalp krizi riskini azaltmaya yarar. B6 vitamini ve folat ise, vücut için tehlike yaratabilecek kimyasalları zararsız hale getirmeye yardımcı olur. Daha fazla likopen alabilmek için, özellikle kış aylarında ketçap ile domates sosu, suyu ve diğer ürünleri tercih edilebilir.

KIRMIZI SAĞLIK: DOMATES

EV YAPIMI KETÇAP

Malzemeler:

- 750 gr. domates
- 1 adet kırmızı salçalık biber
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Az tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- Defne yaprağı

Yapılışı: Pekmez ve zeytinyağı hariç tüm malzemeyi pişirin ve süzün. İçine zeytinyağı ve pekmezi ekleyin. Cam şişede buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…

Not: Eğer ev yapımı ketçap videomu izlemek isterseniz, Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz.