Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Kış aylarında soğuyan hava, egzersiz yapma isteğinizi azaltıyor olabilir. İyi ve sağlıklı yaşamın temellerinden biri de düzenli egzersiz yapmaktır.

Tempolu yürüyüş yaşam, temponuzu ve kilo vermenizi hızlandırır. Bu aktivite; kilolardan kurtulmanıza, sıkılaşmanıza ve sağlıklı olmanıza yardımcı olduğu gibi, mutluluk da sağlar. Ama bitmedi! Araştırmalar şimdi de bağışıklık sistemiyle ilgili bazı verileri ortaya koydu.

İşte kışın yapılan egzersizlerin sağlığa faydaları:

1. Sıcak kalmanızı sağlar

Soğuk hava, dışarı ilk çıktığınızda üşümenize neden olabilir. Ama ısınmanın ve sıcak kalmanın en iyi yolu, hareket etmek ve egzersiz yapmaktır. Egzersiz; vücuda kan pompalanmasına yardıfm eder, dolaşımı hızlandırır ve sonrasında da belirli bir süre vücut ısınızın dengelenmesini sağlar. Üstelik bu ısınma yöntemi hem eğlenceli, hem de ücretsiz.

Haberin Devamı

2. Kilo vermeye yardımcı

Sadece yürüyüş yaparak bile kilo verebileceğinizi biliyor musunuz? Üstelik bu egzersiz, özel bir salon veya üyelik de gerektirmez. Tek yapmanız gereken şey, yürümek.

Pittsburgh Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, günde 30-60 dakika tempolu yürüyen aşırı kilolu insanlar, diğer yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmedikleri halde, kilo kaybettiler.

Diğer bir çalışma da, haftada minimum dört saat yürüyen insanların, yaşları ilerledikçe hareket etmeyenlerden ortalama 4.5 kilo daha az kilo aldığını gösteriyor.

Geçen sene Colorado Üniversitesi araştırmacıları, düzenli yürüyüşün periferik arter hastalığını (yaşlıların beşte birinde görülen ve bacaklarda kan akışını bozarak ağrılara neden olan bir hastalık) önlemeye yardım ettiğini söylüyor.

3. Soğuk algınlığını önler

Kış egzersizinin 5 faydası

Çalışmalar, her gün yürüyenlerin, hareketsiz insanlardan yüzde 25 daha az soğuk aldığını gösteriyor. Ağırlık kaldırarak yürümek, aynı zamanda kemik erimesini
de önleyebilir.

Kemikler de kaslar gibi, makul ölçüde zorlandıkları zaman güçlenirler.

4. Mutluluk verir

Kış aylarında soğuyan hava, erken biten günler ve bize pek nazik davranmayan güneş, enerjinizin düşmesine ve kendinizi kötü hissetmenize neden olabilir. Düzenli egzersiz, halk arasında ‘mutluluk hormonu’ olarak bilinen endorfinin salgılanmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı

Yapılan çalışmalar, depresyon geçiren kişilerin haftada dört gün 30 dakika yürümelerinin, ruh hallerini geliştirdiğini gösteriyor.

5. Kalbinize iyi gelir

Soğuk havada kalp, vücuda kan dağıtma işini biraz daha zor yapar. Böyle havalarda yapılan egzersizler, kalp kaslarının güçlenmesine yardımcı olur.

Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, soğuk havayı artık bahane etmekten vazgeçin ve temiz havanın keyfini çıkarmaya başlayın.

YAĞ YAKMA NABZINIZI ÖLÇÜN

Egzersizin yararlı etki gösterebilmesi için kalp atım hızını doğru ayarlamak gerekir. Böylece yağ yakım hızını da artırırsınız. Yağ yakma nabzınızı, AppStore veya Google Play Store’dan ücretsiz indirebileceğiniz Dilara Koçak Mobil Uygulaması’nın ‘Önce Ölçün’ bölümünden hızlıca hesaplayabilirsiniz.

Yağ yakımı, uygun nabzı yakaladıktan 18-22 dakika sonra gerçekleşmeye başlar ve en verimli süre 40-45 dakikadır. İnsülin veya açlığa farklı bir hassasiyetiniz yoksa, sabahları aç karnına yapılan yürüyüşlerle daha fazla yağ yakımı sağlayabilirsiniz. Çünkü erken saatlerde yağlar, kanımızda küçük parçacıklar, yani yağ asidi şeklinde kullanıma hazır bulunur.

Gün içinde farklı saatlerde yürüyüş yapılacaksa, aç karnına değil, hafif bir öğünden bir saat sonra yapılmalıdır.