Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sebze olarak tüketilmesinin yanı sıra süs amacıyla da yetiştirilen kuşkonmaz, sağlık için çok faydalı. Kalp ve böbrek hastaları, çeşitli nedenlere bağlı şişkinlik yaşayanlar, hamileler ve çocuk sahibi olmayı düşünenler sofralarından kuşkonmazı eksik etmemeli. Gut ve böbrek hastalarıysa az tüketmeli.

Folik asit ve vitamin içeriğiyle üreme sağlığını destekleyen kuşkonmaz, antik çağlardan beri insanlar tarafından bilinen ve tüketilen değerli bir besin.

‘Asparagus officinalis’ çalı bitkisinin baharda toprak yüzeyine
uzattığı sürgünleri olan kuşkonmaz, vücut sistemlerinde detoks görevi gören ve yaşlanma karşıtı özelliğiyle de dikkat çekiyor. Kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, üreme sağlığını destekleyen kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’de halk arasında, sarmaşık, avronyes, izvinye, aspariçe, asfaraca, tilki kuyruğu, dilkimen, tilkişen ve ayrelli gibi farklı isimlerle bilinen kuşkonmazın, yeşil ve mor olmak üzere iki cinsi var. Bu türlerin herhangi birinin ışık görmemiş toprak altı sürgünlerinin hasat edilmesiyle de üçüncü tür olarak bilinen beyaz kuşkonmaz elde ediliyor.

Vitamin ve mineral kaynağı

K, B (folat), C ve A vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kuşkonmazda ayrıca folat dışında da B1, B2, B3 ve B6 vitaminleri bulunur. Lif, manganez, bakır, fosfor, potasyum ve protein için iyi bir kaynaktır.

Kuşkonmaz, et yemekleriyle beraber çok iyi bir seçimdir, özellikle kalp hastalığınız varsa ve et yemekten çekiniyorsanız ikisini beraber tüketmenizi öneririm. Kuşkonmaz çorbasını çok sevdiğimi de itiraf edeyim. Menüde kuşkonmaz gördüğüm zaman kaçırmıyorum, ızgarası da hoş oluyor.

Kalp hastalığı için iyi seçim

Kuşkonmazda yüksek miktarda bulunan folat, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Folat seviyesi düşük olunca kalp hastalıkları riski önemli ölçüde artar. Bir porsiyon kuşkonmazda günlük folat ihtiyacının yüzde 66’sı bulunmaktadır.

Kuşkonmaz ayrıca potasyum açısından da zengin bir kaynaktır ve sodyum içeriği düşüktür. Mineral profili, içerdiği aktifamino asitle birleşince diüretik (idrar söktürücü) bir etki oluşturur.

Haberin Devamı

Ağrılı dönemlerin tercihi

Tarihsel olarak kuşkonmaz, artirit ve romatizma gibi şişkinliklerin tedavisinde kullanılmıştır ve PMS’e (adet öncesi sendrom) bağlı su toplanmasına (ödem) da iyi gelebilir.

Bağırsaklar için faydalı

Kuşkonmaz, inulin isimli özel bir karbonhidrat çeşidi içerir. Bu karbonhidrat, kalın bağırsakta bulunan sağlığa iyi gelen bakteriler tarafından sindirilir. Beslenmemizde yeterli miktarda inulin bulunursa iyi bakterilerin gelişimi ve aktivitesi artar, bu da zararlı bakterilerin bağırsaklarımızda tutunmasını zorlaştırır.

Hamileler bolca yemeli

Özellikle hamile kalmayı düşünüyorsanız veya hamileliğin erken safhalarındaysanız kuşkonmazı
öğünlerinizden eksik etmeyin. Çünkü içerdiği folat, hücrelerin düzgün bölünmesi için gereklidir.

Folat olmazsa fetüsün sinir sistemi hücreleri düzgün şekilde bölünmez. Hamilelikte yetersiz folat tüketiminin çeşitli doğuştan sakatlıklara yol açtığı belirlenmiştir.

Haberin Devamı

Böbrek hastaları dikkat!

Böbrek sorunu veya gut problemleri olan kişilerin kuşkonmaz gibi pürin içeren yiyecek tüketimlerini kısıtlamaları veya kesmeleri gerekir. Pürinden çabuk etkilenen kişilerin bu maddeyi çok almaları sağlık sorunlarına yol açar.

Vücuttaki pürin birikimi, ürik asit birikimine yol açar. Ürik asitle bağlantılı sorunların iki örneğiyse gut hastalığı ve böbrektaşı oluşumudur.

Kuşkonmazlı Köfte

(1 Porsiyon - 300 Kalori)

Malzemeler:

- 3 - 4 dal kuşkonmaz
- 4 - 5 köfte
- 2 - 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Kuşkonmazlar, havuç gibi soyularak zeytinyağıyla beraber ızgara yapılır. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinde köfteler pişirilir. Kuşkonmazların üzerine köfteler dizilir ve yoğurt dökülür. Detaylı yapılış videosu için Dilara Koçak YouTube kanalımı ziyaret edebilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…