Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Efsaneye göre, Zeus kendinden ateşi çalıp insanlara veren Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a balçıktan yapılmış tanrısal güzellik ve zekaya sahip Pandora’yı eş olarak gönderir. Epimetheus kardeşinin tüm uyarılarına karşı Pandora ile evlenir. Zeus, Pandora’ya evlilik hediyesi olarak topraktan yapılmış, çömlek benzeri bir kavanoz (yanlış yapılmış bir çeviri sonucu kutu olarak anılmaktadır) hediye eder ama bu kavanoz asla açılmamalıdır. Bir süre sonra merakına yenilen Pandora, kavanozu açar ve içindeki tüm kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. Ancak derler ki; son anda kutuyu kapatır bu da insanların içindeki “umut”tur; kötülüğün yayılmamış olması umudu.

Pandora’nın bu meşhur masalında umut; yaşam zorluklarından korunmak ve zorlukların ortaya çıkmasını önlemek anlamına gelir. Umut, sorun ortaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra önemli rol oynar. Önleme ve iyileştirme çabaları sırasında, aralarında doğal bir sinerji oluşur.

15 üniversite kadınının çeşitli kanserlerle başa çıkma aktiviteleriyle ruhsal umut ilişkileri incelenmiş. Umudu düşük kadınlara nazaran, umudu yüksek kadınların başa çıkma tepkilerinin daha yüksek olduğu saptanmış.

Haberin Devamı

Artan kanser oranları

Yılda 14 milyon kişiye kanser teşhisi konuluyor. Bu rakamın 2025’e kadar
19 milyona, 2030’a kadar 22 milyona ve 2035’e kadar da 24 milyona çıkacağı öngörülüyor. Kanser oluşumu birçok nedene bağlıdır.

Kanser türlerinin yüzde 35’i beslenmeyle ilgilidir. Bu noktada koruyucu özelliği olduğunu düşünülenlerin bazılarına bakalım;

Genetik faktörler kadar yanlış beslenme de kansere yol açan nedenlerden biridir. Henüz genlerimizde bulunan şifreleri değiştiremesek de, beslenmemizi düzenleyerek kanserden korunabiliriz. Çünkü yapılan araştırmalar kanserin kalıtımsal faktörler yanında çevresel etkenlerden oluştuğunu belirtiyor. Bende 1 - 7 Nisan Kanserle Savaş Haftası olduğundan kanseri önleyen beslenme düzeninden bahsetmek istedim.

1. Üzümsü meyveler: Araştırılan tüm meyve sebzeler arasında kanser riskini azaltmakta en etkin olanların üzümsü meyveler olduğu görülmüştür. Özellikle ahududu, yabanmersini ve kızılcık kanseri önlemede yüksek potansiyele sahip. Pterostilbene adlı kanser karşıtı antioksidan yabanmersini içinde oldukça yüksek miktarda bulunmaktadır ve kızılcık ise bir eczane dolusu ilaçtan daha da fazla kanser karşıtı kimyasal içermektedir.

2.Somon: Düşük D vitamin seviyesi kolon ve göğüs kanseri gibi bazı kanser türleriyle bağlantılıdır. Bilim adamları D vitaminin, büyüyen tümörleri besleyen kan damarlarını bloke etmeye yardımcı olduğunu, kanserli hücrelerin artmasını durdurduğunu savunmakta. Hazırlıklı olmak için, somon gibi D vitamini yönünden zengin gıdalar ve süt - yoğurt gibi D vitamini destekli süt ürünlerini tüketmenizi tavsiye ederim.

3. Zerdeçal: Zerdeçalın etkin içeriği curcumin, hem iltihap önleyici hem de antioksidan etkisiyle, hücresel işaretleme yoluyla kanseri önlemede yardımcı olur. Laboratuvar hayvanlarında curcumin, göğüs, kolon, mide, karaciğer ve akciğer kanserlerini önlemede yardımcı olmuştur. Karabiber ve yağ ile tüketimi etkisini artırıyor.

4. Turpgiller: Tüm bitkiler tahıllar, meyveler ve sebzeler küçük miktarlarda sağlıklı bileşenler içerir ki bunlar da en az vitaminler ve mineraller kadar sağlığımız için gereklidir. Bu bileşenler bizi kansere karşı korur. Brokoli, karnabahar ve lahana türü sebzelerde olduğu gibi.

5. Nar: Binlerce yıldır üzümsü meyveler, kabuklu yemişler ve narda bulunduğu bilinen ellagic asit en önemli fitonutrientlerdendir. Yapılan laboratuvar çalışmaları ve hayvanlar üzerindeki deneylerde, ellagic asidin kanser hücrelerinin büyümesini engellediği kansere neden olan bileşikleri etkisiz hale getirdiği görülmüştür.