Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Sofrada yapılan üç hata
Geleneklerimizden gelen beslenme ve yemek alışkanlıklarımızın olduğu doğru. Geleneksel Türk mutfağını düşünürsek, birbiriyle yakıştırılan birçok besin ve yemek türü var. Kuru fasulye ve pilav, mercimekli bulgur pilavı gibi.
Peki sizce ananevi beslenme alışkanlıklarımızda da düzeltmemiz gereken yeme davranışları var mı? Haydi hep birlikte sofradaki geleneksel yanlışları konuşalım, belki de bazıları sizin de değiştirmeniz gereken alışlanlıklarınız arasındadır...
Karbonhidrat ön planda
Sofrada yapılan üç hata
Günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir çoğunluğunun karbonhidratlardan gelmesi gerektiği doğru. Ve ülke olarak beslenme alışkanlıklarımız değerlendirildiğinde, bu karbonhidrat ihtiyacımızın büyük bir kısmını da ekmekten karşılıyoruz.
Elbette doğru ekmeği, doğru miktarda tükettiğiniz sürece sorun yok. Ama birden fazla karbonhidratı sofrada yan yana getirdiğinizde, kilo koruma ve verme ihtimaliniz de azalıyor. İtiraf edelim ki, birçok sebze ve baklagil yemeği, sofraya pilav veya makarnayla geliyor. Bir de bunların yanına ekmek eklenince, öğünün karbonhidrat içeriği yükseliyor.
Şimdi eminim bazılarınız “Ben ekmek yemiyorum ki” diyerek, konudan kendini sıyırmaya çalışacak. Ama ekmek demek, sadece fırınlardan aldığınız sıcacık beyaz ekmek demek değil. Pirinç pilavı da, bulgur pilavı da, makarna da, kestane de hatta patates ve mısır bile ekmek yerine geçiyor.
Örneğin; üç kestane, bir dilim ekmek kadar karbonhidrat içeriyor. Yani gün içinde üç kestane yediğiniz zaman, o gün bir dilim ekmek hakkınızı tüketmiş oluyorsunuz. Yemeklerde de ekmek, bulgur ve patatesden birini tercih ederek, dengeleyerek tüketmekte
fayda var.
Balıklar kızartma
Balık, içerdiği omega 3 yağ asitleriyle en sağlıklı besinlerden biridir ve haftada 2-3 kez tüketilmesi gerekir. Biliyorum balığın kızartma hali çok güzel oluyor ama hayvansal omega 3’ün güzel bir kaynağı olan balıkları, özellikle de küçük balıkları kızartma olarak tercih ettiğimizde, miktar ve kalori olarak fazladan yağ alıyoruz.
Balık pişirirken en sağlıklı yöntemlerse, buharda, buğulama, fırında
veya ızgara. Bu yöntemlerle balığın besin değerini koruyup, aynı zamanda fazladan kalori alımının önüne de
geçebilirsiniz.
Salatalar bol soslu
Sofrada yapılan üç hata
Sofrada salataya yer vermeniz, sağlıklı beslenme açısından değerli. Yemeğe
salatayla başlayanların kilo kaybı konusunda daha avantajlı olduğunu gösteren çalışmalar da var. Ama her salata size istediğiniz verimi vermeyebilir. Özellikle bol soslu ve yağlı olanlar, yağmurdan kaçarken doluya tutulmanıza neden olabilir!
Şeker içeren narlı soslar, mayonez ve Sezar sos gibi eklemeler, salatanıza kalori ve yağ ekleyecektir. Bütün yağlardan dengeli bir şekilde kullanmaya özen gösterin ve faydalı olan besinlerin de yüksek kaloriye sahip olabileceğini hatırlayın. Eğer fazladan kalori almak istemiyorsanız, salatalarınıza 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı koymanız yeterli olacaktır.