Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Stresliyken tükettiğiniz ‘iyi’ ya da ‘kötü’ besinler, kilo almanıza veya sağlıklı olmanıza yol açabilir. O yüzden stres arkadaşlarınızı iyi seçin!

Ohio Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; stres altındayken düzenli olarak yüksek kalorili ve yüksek yağ içerikli gıdalar tüketmek, metabolizmayı yavaşlatıyor. Dolayısıyla bu durum, yılda 8-11 kiloya varan kilo artışına sebep oluyor. Neyse ki, beyin ve vücuttaki stresi hafifleten doyurucu, sağlıklı besinler var. Bir şeyler yolunda gitmediğinde, hemen karbonhidratlara sarılmanıza gerek yok.
İşte stres altında olduğunuz zaman, tüketmekten kaçınmanız gerekenler ve karşılığında tercih edebileceğiniz, ruh halinizi canlandıracak besinler...

KÖTÜ ARKADAŞ: TATLI KURABiYE VE KEKLER
Şekerli yiyecekler, bilinenin aksine gerginliği artırıyor. Lif içermeyen bu gıdalardaki şeker, hızla kana karışarak stres hormonu kortizolun seviyesini yükseltiyor. Kan şekeri ilk yükseldiğinde iyi hissedilse de düşmeye başladığında hem ruh hali çöküyor, hem de yeniden tatlı isteği gelişiyor.

iYi ARKADAŞ: PEKMEZLi YULAF EZMESi
Bir kase dolusu yulaf, karbonhidrat ve lif açısından zengin, lezzetli bir besindir. Ayrıca kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar.
Yulaf, sindirimi yavaşlatan lifler içerdiği için kan şekeri seviyelerinde hızlı iniş çıkışlara da neden olmaz. Yulaf ezmenizi içine bir miktar tarçın (öfkeyi ve kan şekerini yatıştırıcı etkisi var) ve bir çay kaşığı bal/pekmez (tatlı krizinizi bastırır) ekleyerek denemelisiniz.

KÖTÜ ARKADAŞ: PATATES CiPSi
Vücudunuzu basit karbonhidratlarla doldurmaktan daha kötü bir şey varsa; o da trans yağlar ile doldurmaktır. Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre; yüksek trans yağı içeren beslenme şekli fazla kiloya neden oluyor.

iYi ARKADAŞ: EVDE HAZIRLANAN SEBZE CiPSi
Şaşırdınız mı? Evde sebze cipsi yapmak için ihtiyacınız olanlar; zeytinyağı, kabak, baharat ve fırın.
Bir araştırmaya göre, zeytinyağını günlük olarak beslenme programına ekleyen insanlar, yağın diğer türlerinden beslenen insanlara göre daha doymuş hissediyor ve mutluluk hormonu serotonin seviyeleri yükseliyor. Harvard Halk Sağlığı Bölümü’nün yaptığı çalışmaya göre; kanında yüksek seviyede karotenoid (bir tür anti-oksidan) bulunanlar daha iyimser...

KÖTÜ ARKADAŞ: Asitli içecekler
Şekerli ve gazlı içecek tüketmek, ortalama 10 adet küp şeker yemekle eşdeğer. Yiyecek yoluyla dengelemediğiniz her bir kalori uzun vadede ciddi sonuçlara sebep oluyor. Örneğin her gün 5 kesme şekerle yıl sonunda 5 kg. yağlanabilirsiniz.

iYi ARKADAŞ: YEŞiL ÇAY, NANE VE BİRAZ BAL
2011’de yapılan bir araştırma; yeşil çayda bulunan aminoasitlerle, baskı anında daha sakin olma hissi arasında bir ilişki olduğunu gösterdi.
Taze nane yaprakları, meyve parçacıkları ve biraz bal sakinleşmenize yardımcı olabilir.

KÖTÜ ARKADAŞ: KREMALI VE ŞEKERLİ KAHVELER
Evet, kafeinin beyindeki dopamini tetikleyerek depresyon riskini azalttığı bir gerçek... Fakat tatlandırılmış kahveli içecekler, günlük kaloriye ve hatta tüm hafta aldığınız şeker miktarına eşdeğer olabilir.
Daha da kötüsü fazla şeker aldıktan sonra oluşan yorgunluk hissi, sizi yanıltıp bir yudum daha ya da bir bardak daha fazla içmenize neden olabilir.

iYi ARKADAŞ: MEYVELi SMOOTHıE
Kafeinli içeceğinizi hazırlamak için kahvenizi soya sütü (içerdiği folat, serotonin seviyelerini yükseltecek) ve şekersiz kakao veya keçi boynuzu tozu ve muzla karıştırın.

Haberin Devamı

ŞERBETLİ TATLI YERİNE MEYVELİ YOĞURT

Haberin Devamı

Yoğurt, vücudunuzun iyi hissetmek için, ihtiyaç duyduğu enerji verici protein ve kalsiyum açısından oldukça zengin.
Tatlandırmak, stresi önleyici antioksidanlarla zenginleştirmek ve bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamininden yararlanmak için; yoğurdunuzun içine kiraz, çilek, böğürtlen veya dut gibi meyvelerden ekleyebilirsiniz.