Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Havalar ısındıkça herkesi fazla kilolardan kurtulma telaşı sardı. Kimi aşırı spor yapıyor; kimi katı diyetlere başladı. Oysa her şeyden az miktarda tüketip biraz da hareketi artırınca, kilo vermek çok kolay

Formda kalmak için mucizevi karışımlar, popüler diyetler ve maalesef kontrolsüz kullanıldığında hayati tehlikeye sebep olabilen ilaçlara gerek yok. Her şeyden tüketip miktarı küçülttüğünüzde biraz da hareketi artırırsanız kilo vermeniz çok kolay.
Yapılan tüm çalışmalar diyet yapmak yerine kalıcı yaşam şekli değişikliklerinin daha etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

DİYETE NASIL HAZIRLANALIM?

* Diyet kısa süreli bir yarış olarak değil, uzun soluklu bir maraton olarak düşünülmeli.
* MÜKEMMELİK beklentisi bireyde suçluluk hissi yaratır; diyet listesi esnek olmalı ve bireyle bu durum konuşulmalı.
* KİŞİ pozitif duyguyu önemsemeli, küçük farkların bile uzun vadede iyi sonuçlar getireceğine ikna olmalı
* Diyet süresince olabilecek her şey bireye önceden anlatılmalı. Kilo vermenin yavaşlamasının hatta duraklamaya gireceğinin normal olduğu açıklanmalı ve bu durum bir kriz gibi değil aşılması mümkün bir durum olarak izah edilmeli.
* Bireyin kilo verme amacı irdelenmeli, hedefin gerçekliği ve güçlülüğü tartışılmalı ve ortak bir karar verilmeli.
* BU süreç bir kamp gibi belirli bir süreyi yasaklar ve açlık duygusuyla geçirmek yerine yaşam biçimi seçimi olarak konumlanmalı ve bu durum bireyle konuşulmalı.
* Amaç sadece ‘rakamsal hedef’e ulaşmak şeklinde belirlenirse, hedef yakalandıktan sonra bilinçaltı başka şekilde çalışmaya başlar.
* KİŞİ eğer çok sıkı bir diyet programına maruz kalmışsa ve sevdiği besinleri diyet süresince hiç yiyemediyse bu yeme özlemiyle baş edemeyebilir.
* DİYET yapan kişi yaşam biçimi değişikliği ve yeni alışkanlıklar edinmekte gerçekçi davranmazsa verilen her kilo, diyeti bırakınca geri gelir. Değişim kolay değildir bunu kabul edip sabırla ilerlemek gerekir.

HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK iPUÇLARI

* Türk erkeklerinde genel olarak kötü kolesterol yüksek, bu yüzden ceviz ve balık çok önemli.
* Kadınlarda ise osteoporoz (kemik erimesi) ile demir eksikliği çok sık karşımıza çıkıyor.?Bu sebeple kuru üzüm, yağsız kırmızı et, bol limonlu salata ve süt yoğurt grubu unutulmamalı.
* Çikolata seçiminiz bitter olsun ve yanında süt tercih edin.
* Muz veya elma sizi çabuk acıktırıyorsa, üzerine tarçın ekleyin.
* Taze sebzeler gaz yapıyorsa, üzerine rezene çayı için veya yemeklerde daha fazla kimyon kullanın.
* Daha uzun süre tokluk için kuru meyvelerin yanında süt içmeyi deneyin
* Çok aç olduğunuzda karbonhidrattan yoğun bisküvi veya meyve yerine; yağ ve protein içeren 10-15 badem veya fındık tercih edin.

Haberin Devamı

BAŞLANGIÇ SORULARI?

Diyete başlamadan önce beslenmenizi emanet edeceğiniz uzmana şu soruları sorun:

* Bu beslenme modeli sağlığımı nasıl etkiler?
* Kilo verme süresince nasıl zorluklar ile karşılaşabilirim?
* Benim için en sağlıklı kilo hedefi nedir?
* En uygun kiloda olmam ve yeni beslenme modeline alışmam için öngördüğünüz süre nedir?
* Yeme alışkanlıklarını değiştirmek kolay mı? Bana nasıl destek vereceksiniz?
*Kilo verdikten sonra hayatıma nasıl devam edeceğim?

Haberin Devamı

FORMA GiRMEK iÇiN ÖNERiLER

l Çayı ve kahveyi şekersiz için: Günde 5 şeker, 100 kalori enerji verir. Her gün sadece 100 kaloriden vazgeçerek, yılda 36 bin 500 kalori tasarruf eder, yıl sonunda 5 kg zayıflarsınız.
l Salatanın yağına dikkat: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Bundan fazlası 50 kalori demektir.
l Haftada 1 - 2 kez kuru baklagil: Mercimek, nohut, kuru fasulyeyi ihmal etmeyin. Haşlayıp salatalarınıza katabilir, çorbasını yapabilirsiniz.
l Her sabah aynı kahvaltıyı etmeyin: Bazı günler yeme biçiminizi değiştirin. Tek yönlü beslenmeyerek farklı tatları deneyin.
l Öğün atlamayın: Çünkü atlanan her öğünden sonra, diğer öğündeki besin tüketimi daha fazla olmaktadır.
l Sebze pişirirken: 1 kilo sebzeye 2 yemek kaşığı yağ konmalıdır.
l Tatlıya geçmeden önce: 20 dakika bekleyin. Bu sürede beyin doyduğunuzun sinyalini alacaktır. Böylece gereksiz şeker ve yağ almamış olursunuz.
l Hareket etmeye başlayın: Havaların ısınmasıyla birlikte spor yapmamak için yağmurlu havaları bahane etme döneminiz sona erdi. Bunun için açık havada bol oksijen alarak yürüyüş en güzel seçim...

KASLARINIZ ERiMESiN

Karbonhidratı tamamen diyetten çıkarmak kas kaybı yaratabiliyor. Dengeli karbonhidrat alımı şişmanlığı önler, ancak bunun için hangi karbonhidratların iyi olduğunu öğrenmek gerekir.
Öğle yemeğinde yiyeceğiniz 2 dilim tam tahıl ekmeği, saat 16.00’da tatlı yeme isteğinize engel olur. Çünkü karbonhidratlar vücutta çok fazla depolanmaz, bu sebeple karaciğerdeki glikojen bitince; önce kan şekeri düşer, daha sonra beyne gerekli şekeri bulmak için kaslar kullanılır. Bu döngüye girildiğinde 1 gram kas kaybı 2.7 gram su atılmasına sebep olur ve tartı üzerinde görülen hızlı kilo
kaybı kişiyi mutlu eder.
Oysa giden kas ve sudur. Bunun sonucunda yüz çöker. Kilo kaybı yağlı bölgelerde ise arzu edilen görüntü elde edilemez. Üstelik normal yemeğe geçince bumerang etkisi baş gösterir ve kaybedilen kilodan çok daha fazlası geri gelir, çünkü kas kaybı metabolizmayı yavaşlatmıştır.