Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Yılbaşı akşamını sevdikleriyle eğlenceli bir şekilde geçirmek için özel bir sofra hazırlayacak ya da dışarıda kutlayacaklar gerçekleri unutmayın! Herşeyin fazlası zarar; alkolün de, yemeğin de...

YENi YIL HEDiYENiZ: DETOKS...

Pazar günkü yazımda bugün için hazırlıklara başladığımızı ve size detoks menüleri vereceğimi anlatmıştım. “Eyvah diyet bozulacak” diye düşünenlere sesleniyorum; lütfen keyfinizi kaçırmayın.

SINIRI ZORLAMAYIN
Muhtemelen bu akşam yeni yılı karşılarken, sevdiklerinizle beraber eğlenceli ve güzel bir akşam yemeği için özenli bir sofra hazırlayacaksınız veya dışarıda olacaksınız. “Yemek ve eğlencenin hakkını vereceğim” diyorsanız, kendiniz ile bir anlaşma yapın ve gerçekleri düşünün. Eğlenmek için alkolün fazlası keyif değil, eziyet getirir. Diğer taraftan doyduktan sonra yemek yemek de keyfi artırmıyor sadece taşıdığınız yük katlanıyor.
Diyet yapın demiyorum ama en azından normal ölçüde davranın. Bu konuda yine de sınırı zorladıysanız yarından itibaren uygulayabileceğiniz detoks menüleri imdadınıza yetişecek, merak etmeyin.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN
Özel günlerde pek çok kişi kalabalık sofralardaki zengin çeşitlere “Hayır” diyemiyor, sizi çok iyi anlıyorum. İşte size benden yeni yıl hediyesi: Bu listeyi sağlıklı yetişkinlere örnek olarak hazırladım, lütfen uzun süreli uygulamayın, kronik hastalığınız var ve hekim kontrolünde ilaç tedavisi içindeyseniz de beslenme uzmanınıza danışın.
Dileğim; yeni yılın ilk gününe neşe ve sağlıkla uyanmış olmanız. Bunun için bir gün önce bol su içmeyi ihmal etmeyin. Eğer alkol var ise maden suyunu da unutmayın.
Yarın uyanma saatinize bağlı olarak biraz yürüyüş ile lifli ve bol sıvı içeren seçimler çok iyi olur. Bunun için en iyi seçimler; sebzeli az yağlı çorbalar, meyve ve bol tarçınlı, zencefilli bitki ve meyve çayları olabilir.
Salatanıza pancar, enginar, yer elması veya avokado ekleyerek antioksidan desteğini artırabilirsiniz.

KARACİĞERİNİZE DİKKAT
Yeni yıl değişim kararlarınız içinde “Bu sene, düzenli olarak egzersiz yapmak istiyorum” dileği yer alıyorsa, güne 40-45 dakika yürüyüş ile başlamanız iyi olur.
Aşırı yemek ve alkol tüketiminden en çok karaciğer etkilenir. Toksinleri temizleyebilen tek organımız olan karaciğere yardım etmek için özel bir beslenme uyguluyoruz. Bu hafta danışanlarıma da önerdiğim yeni yıldan sonra ‘arınma’, ‘detoks’ ve ‘vicdan rahatlatma’ programlarını sizinle de paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

HEDEFLERiNiZDEN VAZGEÇMEYiN

Haberin Devamı

Bu akşam bir yılı daha geride bırakıyoruz. Her yılbaşında olduğu gibi bu yılda da yeni umutlar, hayaller, dilekler ve beklentilerle yeni yıla “Merhaba” diyeceğiz.
Umarım yeni yılda hedeflerinizden vazgeçmezsiniz ve hepsini tamamlarsınız. Geçen yıllarda okuduğum bir araştırmaya göre; yeni yıl için alınan kararları gerçekleştirenlerin oranı dört kişide bir kişiymiş.

ZENCEFiLLi ÇAY

1.5 litre su ile 1 demet maydanoz, yarım limon, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 dal kabuk tarçını kaynatın. Süzdükten sonra 1 çay kaşığı bal ekleyip gün boyu için. Her gün aynı tarifi tekrarlayabilirsiniz. Sıcak veya soğuk içebilirsiniz.

Haberin Devamı

ViCDAN ÇORBASI

‘Vicdan Çorbası’yla bedeninizi ve vicdanınızı rahatlatabilirsiniz.
2 kabak, 2 soğan, 2 domates, 1 çorba kaşığı bulgur, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, birer demet nane, maydanoz, dereotu, birer tutam kimyon, pul biber, kuru nane, karabiber, 2-3 diş sarımsak, az tuz, limon suyu ve 5-6 bardak suyu beraber pişirin, daha sonra robottan geçirin.

ÖRNEK MENÜ-1

Sabah:
- 2 yemek kaşığı nar
- 1 kutu probiyotik yoğurt
- 2 yemek kaşığı yulaf
- 1 tam ceviz
- Tarçın

Ara Öğün:
- 2 kuru kayısı
- Zencefilli çay

Öğle:
- Vicdan çorbası ‘sınırsız’
- Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 50 gr lor peyniri
- 1 kepekli grissini veya n Etimek
Ara (16:00/17:00):
-Zencefilli çay
- 10 çiğ badem
- 2 dilim ananas
- 1 kase yoğurt

Akşam:
-n Vicdan çorbası ‘sınırsız’ Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
-50 gr. lor peyniri
-1 kepekli grissini veya etimek
Ara:
-Tarçınlı yarım nar

ÖRNEK MENÜ-2

Sabah:
- 1 muz
- 1 yemek kaşığı ruşeym
-1 bardak soya sütü
- 2 tam ceviz

Ara Öğün:
-Zencefiili çay

Öğle:
- 1 çiğ kereviz ile 1 ufak haşlanmış pancar rendesi (sirkede beklemiş olabilir)
-Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
-1 kase yoğurt
Ara (16.00/17.00)
- Zencefilli çay
- 10 çiğ badem
- 2 kuru kayısı
Akşam:
- Mantar sote (sınırsız)
-Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 kepekli grissini veya etimek

Ara:
-2 dilim taze ananas (Bol tarçınlı)