Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en büyük ikinci elektronik buluşması IFA, birkaç yıl içinde tüm televizyonların üç boyutlu olacağını belgeledi

“Radyo dinlediğinizde, ‘insanlar böyle mükemmel bir iletişim aracına sahip olma noktasına nasıl geldiler?’, bunu da düşünün. Gerçek demokrasiyi mümkün kılan mühendisleri de hatırlayın. Çalışmalarını hepimizin erişimine sundular ve ulusları bilinçsizliklerinden uyandırdılar. Radyonun uluslararası uzlaşmada benzersiz bir fonksiyonu var. Radyo, ulusları birbirlerine en renkli haliyle gösterir. (Radyo) Çok kolay bir şekilde güvensizlik ve düşmanlığa dönüşebilecek karşılıklı yabancılık hislerinin son bulmasına katkıda bulunacaktır.”
Einstein, 1930’da o zamanki radyo fuarı ‘Internationale Funkausstellung’un (Uluslararası Radyo Fuarı-IFA) açılışında yukarıdaki ifadeleri kullanmıştı. Birkaç yıl sonra Nazi Propaganda Bakanı Goebbels, IFA ve radyoyu Nazi ideolojisini halka işlemek için bir enstrüman olarak kullanmaya başlayacaktı. 1939’da savaşla IFA rafa kalktı.
1950’den itibaren iki yılda bir, 2005’ten bu yana her yıl düzenlenen IFA’nın bu yılki 60’ıncısına görüntü teknolojilerinde üçüncü boyut (3D) damga vurdu. Sony, Panasonic, Samsung, LG, Toshiba, Vestel, 3D’nin bugünün ta kendisi olduğunu vurguladı.
IFA’da Sony’nin davetlisi olarak geçirdiğim üç günün ardından çok yakın gelecekte görüntü aktaran tüm cihazların ‘full 3D’ olacağını anladım. “Almak ya da almamak” ikilemi şeklindeki pozisyonumu da netleştirdim: Daha erken.

QRIOCITY ADAMI EVE HAPSEDER
Fuarın en büyük alanına sahip Sony’nin huşu içindeki sergisinde tüm ürünlerin birbiriyle teknik anlamda uyumlu olması markanın temasıydı da. Sony’nin dikkat çeken yeni ürün ve hizmetleri şunlar:
- Ağ (network) hizmeti Qriocity, Sony’nin ağ özelliği olan Bravia televizyonlarından doğrudan film izleme, müzik dinleme, ve oyun oynama imkanı tanıyor.

3D’den kaçış yok
- VPL-VW90ES projektörü her evi 3D film gösteren bir sinemaya çevirebilecek yetkinlikte.
- Bir Vaio prototipinin işlemcisi, 2 boyutlu görüntüleri 3D’ye çevirebiliyor. Monitördeki 3 boyut, TV’lerden başarılıydı.
‰ Kompakt kamera Bloggie Touch, çektiği görüntüleri çok kolay bir şekilde sosyal paylaşım sitelerine aktarabiliyor. Bloggie, full HD video, 360 derece panaromik video çekebiliyor.
- E-okuyucu ‘Reader PRS-60/350’nin 2 GB’lik hafızası 1.200 kitaba yetecek kapasitede.
- Alpha 55 ve 33 aileye yeni katılan üyeler.
- El kamerası NEX-VG10E’nin lensleri değiştirelibiliyor; ki bu da profesyonel ruhlu amatörleri mest eder.

Sony’nin gözbebeği
Sony Eurasia’nın 8 yıldır İstanbul’da yaşayan Genel Müdürü Mohsen Noohi döneminde, şirket Türkiye’de yüzde 650’lik bir büyüme kaydetti. Noohi, normalde yabancı personelini dört yılda bir rotasyona tabi tutan Sony’nin Türkiye’deki göz bebeği. Birkaç saat geçirdiğim Noohi’nin Türkiye piyasasıyla ilgili en büyük şikayeti, Türkiye’de haksız rekabete neden olan kaçakçılığın (büyük ekranlı televizyonlara radyo bandrolu yapıştırılarak düşük fiyatla piyasaya sürülmesi) yaygın olması. 8 ve 12 yaşlarında iki çocuğu olan Noohi, “Çocuklarınızın iPhone’u var mı?” soruma, “Hayır! Benim paramla asla” yanıtını verdi.

Galakside hayat var!
Lansmanı fuarda yapılan Galaxy Tab, birçok özelliğiyle iPad’i geride bırakıyor. Fiyatı açıklanmadı, ancak 900 dolar olacağı söyleniyor. Galaxy’nin özellikleri (parantez içi iPad):

Haberin Devamı

-7 inç ekran (9.7 inç)
-1024x600 ekran (1024x768)
-Android 2.2 işletim sistemi (iOS 3.2)
-1 GHZ Cortex A8 işlemci (1 GHZ Apple A4)
-Dahili kapasite 16, 32 GB (16, 32, 64 GB)
-32 GB’ye kadar genişleyebilen kapasite (Yok)
-512 MB Ram (256 MB)
-Arkada 3.2 MP, önde 1.3 MP kamera (Yok)
-Bluetooth veya hoparlörden telefon (Yok)
-GPS (Yalnızca 3G modelinde)
-Adobe Flash desteği (Yok)
-380 gram (680 gram)