Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cep telefonu kullanıcıları uzun bir süredir, teknolojinin en büyük armağanlarından (mı?) olan bu zımbırtıları, kişisel bir ifade yolu olarak kullanıyor. Bir restoran veya bir barda masanın üzerine cep telefonunu koyan kişi, aslında çevresindekilere kolay yoldan “Ben buyum işte” diyor.
Geçtiğimiz perşembe dünyanın en büyük cep telefonu üreticisi Nokia’nın kadınları hedefleyen yeni serisi Supernova’nın lansmanı için Moskova’daydım. Sirocco’dan bu yana ürettiği cep telefonlarını yalnızca sıradan numaralarla tanımlamayan, onlara birer de karizma isim atfeden Nokia, bu kez de bir başka karizma isim Supernova ile karşımızdaydı.
Nokia, Türkiye, Rusya, Ukrayna, Kazakistan gibi Avrasya bölgesi ülkelerinden gelen gazetecilere 7610, 7510, 7310 ve 7210 olmak üzere 4 modeli kapsayan Supernova serisini tanıttı. Bu serinin teknolojisi dışında en önemli özelliği, yüzlerce kişiselleştirme seçeneğiyle kullanıcısına kendi tarzını ifade etme özgürlüğü sağlaması.
Bu 4 model de son moda çantaların ve tarz güneş gözlüklerinin cazibesini anımsatıyor. Nokia’nın kıdemli tasarımcısı Silas Grant, lansmandan sonra yaptığımız söyleşide, “Bağlantıda kalmak için cep telefonlarına daha fazla bağlı hale geldikçe, tüm bilgilerimizi sakladığımız cep telefonları kendi dünyamıza açılan birer pencere özelliği kazanıyor. Supernova ürün grubu ile insanlara geleneksel aksesuarlarla yarattıkları farklılığı yaşatmayı amaçlıyoruz” dedi.
Bu modellerin dikkat çeken özellikleri kısaca şöyle:


7510 Supernova


Nokia 7510 Supernova, tek tuşla açılabilen kapak tasarımı ile dikkat çekiyor. Bu yeni model, “hidden-until-lit” (aydınlanıncaya kadar gizli) ekranı ve ikaz ışığı ile büyülü ışık efektleri içeriyor. Ek özellikler arasında YouTube bağlantısı, ücretsiz harita, navigasyon deneyimi sunan Nokia Maps 1.2 erişimi; A-GPS desteği ve Nokia WidSets servisi yer alıyor. 


7310 Supernova


7310 Supernova, 3 boyutlu, dokulu, cüretkâr tasarımlar içeren ‘steel blue’ Xpress-On kapakların yanı sıra ‘wasabi green’ ya da ‘candy pink’ renginde ikinci bir ön ve arka kapak ile birlikte sunuluyor. İlave özellikleri arasında 4x dijital zoom işlevi sunan 2 megapiksel kamera ve görüntü paylaşımı için TV çıkışı yer alıyor. 


7610 Supernova


Kullanıcılar, diledikleri renkleri telefonlarında tuş aydınlatması ve duvar kâğıdı olarak uygulayabiliyor. 3,2 megapiksel kamera, fotoğraf paylaşımı
için TV çıkışı var. Nokia Music PC istemcisi, Nokia
Music Store’a erişim sağlıyor. 


7210 Supernova


İnce ve şık tasarımıyla Nokia 7210 Supernova, tarz ile sadeliği bir arada bulmak isteyen ve trendleri yakından takip eden kullanıcılara hitap ediyor. 2008’in üçüncü çeyreğinden itibaren raflardaki yerini alması beklenen bu 4 model cep telefonu piyasasına yeni bir ivme kazandıracak. 


Gizli ajan Clank ortağı Ratchet’i kurtaracak

Cep telefonları artık kişiliğin bir aynası

Ratchet & Clank serisinin yeni oyunu Secret Agent Clank’de kainatın en sempatik robotu Clank, tutsak olan ortağı Ratchet’i kurtarmak için PSP’de ortaya çıkıyor.
Bu oyunda Clank gizlilik, kurnazlık ve casusluk yetenekleri gerektiren görevlerin üstesinden gelirken oyun tutkunları da keyifli anlar yaşıyor. Clank, patlayıcı kol düğmeleri ve diğer her türlü tuhaf ve eğlenceli silahtan oluşan bir smokin giyerek zorlu görevlerin üstesinden geliyor.
Soğuk kanlı kahraman Clank, kendi dövüş sanatı Clank-Fu üstünde alıştırmalar yapıyor, Tia-a-rang ve Holo Monacle gibi ilginç cihazlar üretiyor, spor arabalar, sürat motorları  ve snowboard’larla yarışlara katılıyor. 

Ultra mobil PC
Cep telefonları artık kişiliğin bir aynası

Panasonic’in yeni “ultra mobil” PC’si Toughbook CF-U1, geçen hafta Tokyo’da düzenlenen bir şovla tanıtıldı. 184x151x57 milimetre ebatlarındaki PC,  su geçirmezliği ve 1.2 metre yükseklikten düşse bile bir hasar görmemesiyle dikkat çekiyor. Intel Atom işlemciye sahip bilgisayarın bataryası  10 saat kullanımda tükeniyor.