Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kişisel 3D görüntüleyici Sony HMZ-T2, her ofis ve ev ortamını tek kişilik bir sinema salonuna çevirme kudretinde

HER ŞEY iDEAL  OFiS iÇiN

HMZ’yi, Berlin IFA’da üst üste iki yıl tecrübe etmiştim. Tecrübe dediysem, meraklı coşkun kitlelerden zorla kaptığım aleti, 2, 3 dakika denedikten sonra başkasına kaptırmıştım.
HMZ, T2 modeliyle şimdi 2.500 TL’ye Türkiye’de satışa sunuldu ve yok satıyor. Biz de Sony’nin gönderdiği test cihazını 1 hafta boyunca CADDE’de denedik.
HMZ-T2, tasarımıyla sıra dışı bir çekiciliğe sahip. Sistem, işlemci ünitesi ve vizör olmak üzere iki parçadan oluşuyor. İşlemci ünitesi, HDMI aracılığıyla PlayStation ya da başka bir medya çalara ve vizöre bağlanıyor. Yani HMZ-T2, bazılarının hayal ettiği gibi, uçak, otobüs yolculuklarında kullanılabilecek bir sistem değil.
Gerekli bağlantıları yapıp vizörü başımıza yerleştiriyoruz. Vizörün başımıza tam oturması görüntü kalitesi ve rahatlık için önemli. Gözümüzün tam önünde beliren ‘dev sinema perdesi’, kalan ayarlar için adım adım bizi yönlendiriyor. HMZ-T2 gözlükle kullanılamıyor. Ancak her iki lens de gözlerin durumuna göre ayrı ayrı ayarlanabiliyor.
Sistem, kullanıcısına sesi kulaklıkla veriyor. Kutudan çıkan kulaklık, HMZ-T2 için bence yetersiz. İyi bir 6.1 kulaklık öneririm ki, sistemin atmosferik etkisi katlansın.

HER ŞEY iDEAL  OFiS iÇiN

HMZ-T2’nin 0.7 inçlik OLED ekranları, 3.5 metreden 150 inçlik bir ekran büyüklüğünde görüntü veriyor gözlere; arada bir engel olmaksızın dev bir sinema perdesine bakıyormuşuz gibi. 3D film ve oyunlarda, uzun süreli kullanımda baş ağrısı ya da rahatsızlığa neden olabileceği söyleniyor. Ofiste 30 dakikayı geçmeyen test seanslarında böyle bir sorun yaşamadım. Sony HMZ-T2’nin Full HD olduğunu duyuruyor. Ancak gerçekte cihaz 720p, yani Full HD’nin üçte ikisi. Ancak bu, HMZ-T2’den aldığımız zevki törpülemiyor.
Sistemin 3D’de verdiği keyif, bir sinemada alacağımızdan üstün. Bu fark, PS3 oyunlarında daha da belirginleşiyor. Yalnız, zindanlarda, dehlizlerde geçen FPS tarzı oyunların, bu sistemle çocukları olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum.
Bana gelen test sistemi, denene denene biraz yıpranmıştı. Aletin plastik kalitesini de beğenmedim.
Bu kişisel 3D eğlence sistemi, -patron olmak şartıyla- ofis ve -yalnız yaşamak şartıyla- ev için ideal.

Haberin Devamı

HER ŞEY iDEAL  OFiS iÇiN

Haberin Devamı

İTALYAN İŞİ

Geçenlerde bir iş yemeği için, Kanyon’da birkaç ay önce açılan İtalyan restoranı Carluccio’s’daydım. Şükür ki rezervasyon uygulaması olmayan mekâna önce gelen arkadaşım, güzel bir yere konuşlanmış beni bekliyordu.
Jamie Oliver’ın da hocası olan Antonio Carluccio’nun ilk kez 1991’de Londra’da açtığı Carluccio’s, 60’ın üzerinde şubeyle İngiltere’yi fethettikten sonra Dubai, İstanbul derken Ortadoğu’da da hızla büyüyor. Carluccio’s’u Türkiye’ye getiren şirket Retail Platform’un COO’su Bilgehan Karakuy da ‘arkadaşımın tanıdığı’ kontenjanından bir ara masamıza misafir oldu. Şube sayılarını artırmak için İstanbul’da bazı girişimleri olduğunu anlatan Karakuy’u daha önce genel müdürlüğünü yaptığı Gloria Jeans’lerden bilen biliyor zaten.
Yemek olarak mönüden Orecchiette Pugliesi makarna söylemiştim. Karakuy’la konuşurken gelen makarnaya ilk çatalda vuruldum; ‘İtalyan işi’ olduğu her halinden belliydi. Carluccio’s’un mutfağında Sicilyalı Şef Salvatore Bruni komutasında 20 kişi çalışıyor. Belki birine hava atarım güdüsüyle makarnanın tarifini istediğimi ilettiğim Bruni de öğle servisinin hemen ardından masamıza konuk oldu.
Carluccio’s’da yediğim makarna 24.5 TL’ydi. Mönüdeki Sicilya, Toscana şaraplarının en pahalısıyla 100 TL’yi geçmiyor. Gurme marketinden, makarna, peynir, sos ve İtalya’ya özgü diğer lezzetler satın alınabiliyor.
Kanyon sirkülasyonu içinde kısa sürede özel bir yer edinen Carluccio’s’u öğle servisinin ardından üçer, beşerli kadın grupları doldurmaya başlamıştı ki bu fiyat politikasına ilişkin iyi bir işaret.

Haberin Devamı

ORECCHIETTE PUGLIESI

Bruni, mutfakta öğrendiği müthiş Türkçe’siyle tarifi şöyle verdi:
İçindekiler:
* Dana kontrafile
* Kırmızı soğan
* Biberiye
* Domates
* Sarımsak
* Zeytinyağı
Tarif:
Et kızartıldıktan sonra soğan, sarımsak, biberiyeyle kavrulur ve soyulmuş domates ilave edilir. Fırın kabına domates sos ve et birlikte konur ve kısık ateşte 3 saat pişirilir. Fırından çıkartılıp tekrar tencereye konur. İçine taze domates eklenir ve çırpma teliyle et lif lif hale getirilir, bir süre daha kaynatılır. Sos böylece hazırlanır.
Orecchiette makarna 11 dakika kaynar tuzlu suda haşlandıktan sonra tavada sosla beraber parmesan ve zeytinyağıyla lezzetlendirilir. Bu işlemlerden önce et, zeytinyağı ve taze otlarla beraber 72 saat marine edilir.

HER ŞEY iDEAL  OFiS iÇiN

Unutulmaz KADiR

Pazar sabaha karşı kaybettiğimiz Kadir Pastutmaz, Milliyet’in tüm eski/yeni çalışanları gibi benim de çok iyi arkadaşım, kardeşimdi. Acı haberi aldığımdan beri beynimde “Her şey boşmuş” düşüncesi dönüp duruyor. Hislerimi ifade edebileceğim doğru kelimeleri bulamıyorum. Ama 30, 40, 50 yıl geçse de Kadir’im, seni hiç unutmayacağım.