Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

‘Gazella ile 3 Kıta 1 Blogger’ yarışmasını, olası 10 günlük Madagaskar gezisini detaylı şekilde planlayan Ebru Durupınar kazandı. Ama bu hiç kolay olmadı

MADAGASKAR YOLCUSU KALMASIN

İş gezilerinde -birkaç saat de olsa- bulunduğum kente ait üç, dört unsuru özümseyip dönüşte onlara odaklanan bir yazı huyum. Ama bu benim bir gezi yazarı diye tanımlanmamı gerektirmiyor. Jüri üyelerinden biri olduğum ‘Gazella ile 3 Kıta 1 Blogger‘ yarışmasının finalistlerinin müthiş gezi yazılarını ve planlarını okuduğumda bu görüşüm iyice pekişti.
Ebru Durupınar’ın Madagaskar’a gidiş/dönüş uçak bileti ve 10 gün boyunca günde 100 euro harcırahla ödüllendirilmesiyle sonuçlanan yarışmanın hikayesi şu:
Önce dışımdaki jüri üyelerini tanıtayım: ‘Şaşırmak İçin Görmeniz Gereken 55 Yer’ kitabının, şimdigezelim.com blogunun sahibi Başar Kurtbayram, özlem-pansiyon.blogspot.com blogunun sahibi Özlem Yücel, Letoonia Yönetim Kurulu Üyesi Velit Gazel, Gazella Outgoing Müdürü Kaan Saf ve Marjinal Porter Novelli Genel Koordinatörü Leylan Yener.
Yarışma 15 Şubat’ta Gazella Facebook sayfası üzerinden bloglarında en az üç adet gezi yazısı olan blog yazarlarının kayıtlarını yaptırmasıyla başladı. 2-15 Mart arasında halk oylaması gerçekleşti. Sonunda ilk ona kalanlar, 16-26 Mart hayallerindeki yeri ve geziyi anlatan birer yazı yazdılar. Hararetli tartışmaların yaşandığı jüri oylamasıysa 30 Mart’ta yapıldı.
Yarışmada 121 gezi blogu kayıt yaptırdı. 12 bin 105 kişi (en fazla üç oy hakkı), 33 bin 182 adet oy kullandı. Yarışma başladığında üye sayısı bin 500 olan Gazella Facebook sayfasının yarışma sonunda 5901 üyesi oldu.

Haberin Devamı

MADAGASKAR YOLCUSU KALMASIN

Jüri üyeleri yarışmacıları değerlendirirken.


Yarışmanın birincisi Ebru Durupınar, gidiş-dönüş uçak bileti ve günlük 100 euro’luk harcırah kazandığı gibi pasaport hariç bütün masrafları Gazella tarafından karşılanarak hayallerindeki Madagaskar tatilini kazandı.
İkinci blog yazarı Mustafa Özdemir, St. Petersburg, Amsterdam, Prag, Roma, Beyrut veya Atina şehirlerinden birine gidiş-dönüş uçak bileti ile 4 yıldızlı bir otelde 3 gün konaklama kazandı.
Üçüncü Serkan Söğüt’se Letoonia tatil köyünden eylül veya ekim ayında herhangi bir perşembe-pazar konaklama ödülünün sahibi oldu.
Ebru Durupınar, kendisine birincilik getiren yazısında uçağa biniş anından son dakikasına kadar muhtemel Madagaskar yolculuğunu tüm detaylarıyla aktardı. Durupınar, Merina kabilesinin bulunduğu Behenjy kasabasına gidecek, Malagazi kabilelerini ziyaret edecek, 200 kilometrelik bir yolculuktan sonra bin yıllık Baobab ağaçlarına dokunacak.
Durupınar, halk oylamasında ikinci olmuştu. Halk oylamasında açık ara birinci olan Alper Metin’in hayaliyse bir Uruguay gezisiydi. Metin bu hayalini, “Guyanalar, Madagaskar, Ekvador, Moğolistan, Afganistan için bile ayrı bir seyahat kitabı olan ‘LonelyPlanet’in kitap basmaya değer görmediği Uruguay candır, giderim ben” cümlesiyle gerekçelendirmişti.
Jüri oylamasında benim favorim, motosikletle bir Güney Afrika turu planlayan Serkan Söğüt’tü. Fikrimde motosiklet kardeşliğinin de biraz etkisi vardı. Artık önümüzdeki yarışmalara bakalım...

Haberin Devamı

SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ iÇiN HAREKETE GEÇiN

Haberin Devamı

Kısa süre önce ‘Sırt Çantalılar’ın dünyanın en pahalısı TC pasaportunu Guinness Rekorlar Kitabı’na tescil ettirme girişimini yazmıştık. ‘Sırt Çantalılar’ şimdi de ‘Evliya Çelebi Seyahat Özgürlüğü İndeksi’ için harekete geçti. ‘Sırt Çantalılar’ın mücadelesinin ana dayanağı, -kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde- seyahat özgürlüğünün bir temel insan hakkı olması, anayasa tarafından da güvence altına alınması.
Geçen yıl ‘Evliya Çelebi Seyahat Özgürlüğü İndeksi’ düzenleme kararı alan ‘Sırt Çantalılar’, projeye bilimsel bir kimlik kazandırmak adına hem seyahat özgürlüğü konusunda hem de temel insan hakları konusunda duyarlı akademisyenlerden oluşan bir ekip hazırlığında.
‘Sırt Çantalılar’ın ‘Seyahat Özgürlüğü İndeksi’ndeki amacı, milli gelir, Henley vize endeksi, asgari ücret, pasaport ücret ve harcı, pasaport sayısı, anayasal güvence, hukuksal altyapı gibi değişkenlerle dünyadaki her ülke için
100 üzerinden bir puan hesaplamak ve en fazla
2 yılda bir güncelleyerek yayımlamak...

ŞANSA BAK

Yarın, son dönemde beni en çok heyecanlandıran bir iş için yola koyulacağım. Biraz ipucu vereyim; nisandayız ama o iş için -35 dereceye kadar soğuk geçirmez bir bot aldım. Umarım yalnızca bir kez kullanmak zorunda kalmam. Bu ve diğer malzeme alışverişimi gerçekleştirdiğim günün akşamında posta kutuma Tchibo’nun outdoor kampanyasının bülteni düştü.
Şansa bak!
Tchibo’nun yeni teması outdoor aktiviteleri için gerekli ürünlerden oluşuyor. Engebeli arazi için trekking ayakkabıları, uniseks outdoor pantolonu, çadır, bisiklet malzemeleri, polarlar ve diğer doga malzemelerini Tchibo’dan uygun fiyatlarla edinebilirsiniz. Ben de göz atacağım belki bir eksiğim kalmıştır.