Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

NY TIMES TEKNOLOJi YAZARI BU KEZ REZALETE iMZA ATTI

iPad, iPhone gibi birçok tekno zımbırtıyı ilk inceleyen isimlerden biri, New York Times ve CBS’in teknoloji editörü David Pogue’dur. Birçok firma ürünlerini daha piyasaya çıkmadan önce ona gönderir. Dünyanın en etkili ‘zımbırtı gurusu’ Pogue bu kez bir aile içi şiddet eylemiyle haber oldu. Geçenlerde karısı Jennifer’a iPhone’uyla vuran Pogue, eşiyle birlikte gözaltına alındı. Çift, serbest bırakılır bırakılmaz mahkemeye koşarak birbirine karşı tedbir/koruma kararı aldırdı.
Olayın derinindeyse ortaya şu tablo çıkıyor: Boşanma sürecinde Pogue’un, sürekli yazılarına konu ettiği Amazon, Facebook, Cisco, Netflix, Yahoo gibi firmaların temsilcisi PR şirketi OutCast’in İkinci Başkanı Nicki Dugan’la ilişkişi vardır. Pogue geçen aralıkta ilişkisini NY Times’taki editörü Damon Darlin’e anlatır. Ancak Pogue’un OutCast müşterilerinin ürünlerine ilişkin çok sayıda övgü dolu köşe yazısı tuşlaması da gözden kaçmaz. Haber sitesi Daily Beast örnekleri derlemiş:
* Martta, Amazon’un bulut müzik hizmeti ‘Cloud Player’ hakkında ‘güzel yapılmış’ ve ‘kullanması eğlenceli’ diye yazdı.
* Yine martta, OutCast müşterisi Netflix’in rakiplerinden Zediva’yı ‘yavaş’, ‘kafa karıştırıcı’, ‘hayal kırıklığı’ ifadeleriyle yerin dibine batırdı.
* Dugan’ın müşterilerinden risk sermayesi kuruluşu Andreesen-Horowitz’in yatırım yaptığı Groupon ve Skype gibi onlarca şirket de Pogue’ın yazılarına konu oldu.
Pogue bu şirketleri yazmaktan kaçınmanın zor olduğunu, sevgilisinin istekleri doğrultusunda yazmadığını söyleyerek kendisini savunuyor.

NY TIMES TEKNOLOJi YAZARI BU KEZ REZALETE iMZA ATTI

Haberin Devamı

Damardan çıkar çatışması
NY Times’taki editörüne göreyse, Pogue, sevgilisinin şahsen temsil ettikleri dışında OutCast’in temsilciliğini yaptığı şirketler hakkında yazmakta özgür. Gizmodo, Pogue’un çıkar çatışması suçlamalarını “Ben zaten bir eğlendiriciyim, gazeteci değil” diyerek hasır altı etmeye çalıştığını yazıyor. New York Times’ın dillere destan etik politikasını bir kenara bırakırsak, bundan sonra Pogue’un gazetedeki köşesi, birçok okuyucu için sevgilisinin telkinleriyle tuşlanmış kelimeler silsilesi olarak algılanacak.
Hatta incemelerin, ikilinin ilişkisinin seyrine göre değişkenlik göstermesi, şiddetli bir tartışmanın ardından Pogue’un mesela Amazon’u işaret ederek ‘buluttan yağan asit yağmurlarından’ şikayet etmesi de muhtemel!..

NY TIMES TEKNOLOJi YAZARI BU KEZ REZALETE iMZA ATTI


WoW YUVA YIKIYOR!
İngiltere’de boşanma danışmanlığı hizmeti veren ‘Divorce Online’ın araştırmasına göre tüm boşanmaların yüzde 15’i taraflardan birinin ‘World of Warcraft’ (WoW) gibi bilgisayar oyunlarına tutkusundan kaynaklanıyor. İnceleme, her geçen gün giderek artan sayıda kadının, kocasının oyun tutkusundan şikayet ederek mahkemeye başvurduğunu gösteriyor. Yüzde 15 oranı, aynı kuruluşun geçen yılki araştırmasına göre yüzde 5’lik bir artışı işaret ediyor.

NY TIMES TEKNOLOJi YAZARI BU KEZ REZALETE iMZA ATTI


TARZINI KONUŞTURAN KAZANDI
Nokia’nın tarzı öne çıkaran telefonu C7’nin Facebook kam-panyası ‘Tarzını Konuştur’a katılanlar, Nokia fan sayfasında yarıştı. Fotoğraflarıyla kendilerini, beğenilerini, tarzlarını yansıtan yarışmacılardan Gözde Küçükoğlu, Ece Sükan eşliğinde 3 bin TL tutarında alışveriş ödülü kazandı. Her hafta çekilişle belirlenen bir kullanıcının Nokia C7 kazandığı kampanyaya dört haftada 30 bin kişi katıldı. Kampanya boyunca Nokia’nın Facebook hayran sayısı da üç kat arttı.