Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyanın en popüler oyunu ‘League of Legends’, geçen hafta, Türkçe seslendirmeyle çıktı. Oynaması bedava olan ‘League of Legends’, video oyunları tarihinde önemli bir aşamayı işaret ediyor

OYNAMASI BEDAVA

Cep telefonlarıyla tabletler, video oyunları dünyasında kuralları değiştirdi. Başında saatler gerektirmeyen yeni nesil oyunlar mobil cihazların, üstün işlemci ve grafik özelliklerini sömürürken, bu sayede daha önce uzaktan yakından oyunlarla ilgisi olmayan yeni kitleler de sanal dünyaları keşfe başladı. Son dört beş yıldır moda olan ‘Free to Play’ (F2P-oynaması bedava) oyunlarsa, -bedava olduklarına bakmayın- doğurdukları gerçek ekonomiyle oyun dünyasında yeni bir geleceği işaret ediyor. Kurup, oynaması bedava olan bu yapımlarda başarı, paralı kostümler ve karakterlere bağlı.
Bedava oyunların en popülerlerinden ‘League of Legends’ da (LOL) geçen hafta Türkiye’ye resmen ve Türkçe olarak girdi. Oyunun yapımcısı Riot Games’in Türkiye Ülke Müdürü Hasan ‘Haswan’ Çolakoğlu, Feriye’de yaptığı sunumla Türkçe ‘League of Legends’i ilan etti.
Bu oyun şu anda dünyanın en çok oynanan yapımı. Gerçek zamanlı strateji ‘League of Legends’ta, beşerli takımlar birbirlerine üstünlük sağlamaya çalışıyor. Oyunda ‘görünür olmak‘ için 5-10 TL’ye satılan kostümlerden de satın almak şart. Geçen haftaki sunumda özellikle yeni Fatih kostümü dikkatimizi çekmişti.
Oyunun seslendirmesiniyse Cihan Ünal, Murat Kosova’nın da aralarında bulunduğu 50 kişilik bir ekip gerçekleştirmiş. Çolakoğlu, “Ben dahil her bir ekip arkadaşımız sıkı bir oyuncu. Bu sayede oyuncularımızla empati kurabiliyor, tüm istek ve beklentilerini anlayabiliyoruz. Bu noktada bizim için karlıllık ve oyuncudan para kazanmak ikinci planda kalıyor. League of Legends’ın tüm dünyadaki başarısının arkasında yatan da bu kurum kültürüdür“ diyerek, tek oyunu LOL olan Riot Games’in Türkiye’deki iddiasını ortaya koydu. .
Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu (TÜDOF) E-spordan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi de olan Çolakoğlu, “League of Legends, aynı zamanda bir elektronik spor dalı olarak da tasarlandı. Her yıl küresel olarak organize edilen liglerde yüksek para ödülleri dağıtılıyor. 13 Ekim’de tamamlanacak 2. sezonda toplam 5 milyon dolar ödül dağıtılmış olacak” dedi. Toplam 40 bin TL ödüllü ve finalleri 4-7 Ekim arasında GameX oyun fuarında gerçekleştirilecek Türkiye’nin ilk resmi e-spor turnuvasının da odağında LOL yer alıyor.

Haberin Devamı

10 YIL iÇiNDE HER OYUN BEDAVA OLACAK
Dünyanın en köklü oyun firmalarından EA Games’in COO’su Peter Moore, 10 yıl içinde her oyunun F2P sistemine geçeceğini düşünüyor. “Bir mağazaya girebilirim ve ortamın tadını hiçbir şey almadan çıkarabilirim. Oyunlar için de aynısı gerekli. Oyuna giriş ya da oyunun kendisi ücretsiz olabilir” diyen Moore, oyunların etkileyici atmosferlerini yaşamak için ücret ödemenin gerekmeyeceğini söylüyor.
Türkiye’nin en uzun soluklu online oyunlarından Knight Online’ınsa, sadece Türkiye’de 20 milyona yakın kayıtlı kullanıcısı var. Ücretsiz oyun, karakterini hızlı geliştirmek isteyenlere satın alabilecekleri her türlü envanteri sunuyor ve F2P sisteminin özelliklerini tam olarak yansıtıyor.
Knight Online’ın yeni yayıncısı NTT Game yetkilileri, “Türk oyuncular oyun içi karakterlerine yatırım yapmayı yani karakterleri geliştirmek için vakit ayırmayı seviyor. Çok emek harcanmış karakterler tabii ki oyun içinde kendini belli ediyor. Ancak para harcamadan da, daha uzun süre oynayarak karakterleri geliştirmek mümkün. Yani oyun içi denge unsuru korunuyor ve bu konuda çok hassas davranıldığını” belirtiyor.

Haberin Devamı

OKU ŞAŞIR GEZ ŞAŞIR

Haberin Devamı

Gezgin Başar Kurtbayram, bir şarkıda duyduğu ‘Titikaka’ nakaratıyla başlayan seyahate dolu yaşamını ‘Şaşırmak İçin Gezmeniz Gereken 55 Yer’ adıyla kitap-laştırdı. 50’den fazla ülkede çalışan, 5 ülkede yaşayan, çıktığı dünya turunda 16 ayda 50 ülke daha gezen Kurtbayram, Gazella katkılarıyla çıkan kitabında hayati bilgiler de veriyor. Mesela Gana’da biri penisini çaldığınızı iddia ediyorsa, linç edilebilirsiniz; kaçacak delik arayın... ,

OYNAMASI BEDAVA

OSMAN AMCA FORMDA

Berlinli Osman Amca’yı tanımayan azdır. Hani şu 1960’larda Berlin Duvarı’nın tam dibine, Almanya’nın ilk ve hâlâ tek gecekondusunu inşa edip, yıllar sonra tapusunu bile almayı başaran Osman Kalın’ı... AP, AFP, Reuters gibi ajansların bile belirli aralıklarla hikayesini haberleştirdiği Osman Amca’nın gecekondusu, şimdi Berlin’de turistik turların rotasında. Birkaç hafta önce Berlin’e son gidişimde, Osman Amca’nın gecekondusuna bir uğradım. Artık 90’lı yaşlarındaki Osman Amca, Alzheimer olsa da iletişiminde bir sıkıntı yok. Hatta bostanında otururken yakaladığımız Osman Amca, yanımdaki kadın gazeteciye “Bende çok para var” diyerek evlenme bile teklif etti.