Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’ye de demir atan Amerikan şirketi Qualcomm, yeni nesil Snapdragon çipiyle, Intel’le arasındaki rekabeti yeni bir boyuta taşıyor. Qualcomm, Snapdragon’la ceplerden televizyonlara her zımbırtıyı hedefliyor

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

Geçen hafta ‘3G’nin mucitlerinden’ Amerikan şirketi Qualcomm’un davetlisi olarak Las Vegas’taydım. Dünyanın en önemli teknoloji fuarı ‘Tüketici Elektroniği Şovu’nda (CES), Türkiye’de de yapılanan Qualcomm’un yeni eserlerini inceleyerek yetkili ağızlardan dinledim; en yeni teknolojileri denedim. Bugün, Snapdragon işlemcisiyle TV’lerden tabletlere, cep telefonlarından daha birçok elektronik cihazla her eve, cebe ve işyerine girmeyi hedefleyen Qualcomm’u mercek altına alacağım.

Haberin Devamı

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

200-500 mm Sigma lens CES’te fotoğrafçıların gözdesiydi.

Qualcomm’un geçen hafta salı Venetian Oteli’nde düzenlenen açılış toplantısında, önce şirketin kurucusu Irvin Jacobs’un oğlu, CEO Paul E. Jacobs sahne aldı. Snapdragon çipinin halihazırda tabletlerle akıllı televizyonlara güç kattığını hatırlatan Jacobs, hedeflerinin cep telefonları olduğunu açık açık söyledi. Akıllı telefon pazarının önde gelen üreticilerine 7 milyar Snapdragon ulaştırıldığını anlatan Jacobs’un asıl bombasıysa yeni çiplerin Windows işletim sistemli telefonlarda da yer alacağını açıklaması oldu. Nitekim, sahneye çıkan Nokia CEO’su Stephen Elop, kalbinde Snapdragon yer alan Windows Phone işletim sistemli Lumia 710, 800 ve 900’un ABD’de şubatta satışa çıkacağını açıkladı.
Yeni Ivy Bridge çiplerini ilan eden dünyanın bir numaralı çip üreticisi Intel’e Paul Jacobs’un yanıtı adeta bir düello niteliğindeydi. Jacobs, şu anda 300 farklı cihazda Snapdragon kullanıldığını, 350’sininse geliştirildiğini duyurdu.

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

Paul E. Jacobs, babasının kurduğu Qualcomm’un CEO’su.

Snapdragon aslanağzı demek
Snapdragon’un bu yıl içinde Lenovo’dan Samsung’a, Dell’den Asus’a birçok markanın tabletinde boy göstermesi bekleniyor. O markaların tamamının Intel’in eski ve iyi müşterisi olması kayda değer bir ayrıntı. Oualcomm, Intel’in aksine çipleri kendi üretmiyor; dünya çapında lisans verdiği taşeronlar aracılığıyla yaptırıyor.
Jacobs’un tanıttığı, programları sesli komutlarla değiştiren Lenovo marka akıllı televizyon, Qualcomm’un Intel’le bütün cephelerde savaşı göze aldığını kanıtlıyor. Bu arada her taşın altından bir Lenovo çıkması gerçeğini de not düşelim.
California Üniversitesi’nden doktorası olan Jacobs, Amazon’la Barnes&Noble hakimiyetindeki e-kitap pazarına da göz dikmiş: Snapdragon’lu, Hanvon marka e-kitap okuyucu, Qualcomm’un geliştirdiği çok düşük güç isteyen, doğrudan güneş ışığı altında bile rahatça okunabilen mirasol ekran teknolojisini içeriyor.

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

Qualcomm toplantısında, zenginleştirilmiş gerçeklik uygulaması Vuforia, Susam Sokağı esprisiyle tanıtıldı.

Haberin Devamı

HER iHTiYACA TEKNOLOJi

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

Qualcomm’dan göze çarpan yenilikler şunlar:
SKIFTA KABLOSUZ SES ADAPTÖRÜ:
Bu adaptör, halihazırdaki ses cihazlarını Digital Living Network Alliance (DLNA), Universal Plug and Play (UPnP) desteğiyle güçlendirmek isteyen üreticiler için tasarlandı. Tüketiciler, Skifta Kablosuz Ses Adaptörünü kullanarak ev içerisinde müzik ve ses akışı sağlayabiliyorlar.
MIRASOL: Güney Kore şirketi Hanvon marka e-kitap okuyucunun mirasol’lu dokunmatik ekranı, parlak güneş ışığında bile canlı renkler sunuyor. Bu ekranın düşük güç tüketimi sayesinde e-kitap okuyucu tek şarjda haftalarca dayanıyor.
TAGG THE PET TRACKER: Cihaz, Qualcomm teknolojisini kedi ya da köpek gibi evcil hayvanları gerçek zamanlı takip etmek için kullanılıyor. Sistem, evcil hayvan sahiplerini SMS, eposta ya da Tagg uygulaması (iPhone ya da Android akıllı telefonlar) aracılığıyla uyarıp mobil cihaz ya da bilgisayardaki haritayı kullanarak evcil hayvanların yerinin kolayca tespit edilebilmesini sağlıyor.
SKIFTA: Bu platform, müzik, video, fotoğraf gibi içerikleri evden ya da dışarıdan oynatıp kontrol etmenin kolay bir yolu. Skifta, dijital müzik, video, ve fotoğraf gibi içeriklere, telefondan, buluttaki internet içerik servislerinden, evden ve stream içeriklerinden telefon ya da tabletteki uygulama aracılığıyla bağlantılı evdeki DLNA uyumlu cihazlardan erişimi sağlıyor.

Haberin Devamı





QUALCOMM TRICORDER X PRIZE:

Tüketicilerin kendi sağlık bakımlarını yapmalarına destek olacak entegre teşhis cihazlarının oluşturulmasını amaçlayan Qualcomm Tricorder X PRIZE yarışması, birinciye 10 milyon dolar ödül vaat ediyor. Hatırlarsanız, aynı vakıf uzaya kendi imkanlarıyla çıkmayı başaranlara yönelik 10 milyon dolar ödüllü bir yarışma da düzenlemişti.

SAVAŞ DAHA YENi BAŞLADI

VUFORIA: Qualcomm’un önümüzdeki dönemde eğitim, eğlence, reklamcılık sektörlerinde büyük rol oynaması beklenen zenginleştirilmiş gerçeklik uygulaması Vuforia da dikkat çekti. Susam Atölyesi’nden Miles Ludwig, Vuforia teknolojisini kullanan Susam Sokağı prototip oyun setinin bir demosunu gösterdi. Tablet kamerasının odaklandığı Susam Sokağı oyuncakları, tabletin ekranında canlanarak şov yaptı.