Menderes Özel

Menderes Özel

menderes.ozel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Microsoft’un önceki gün sürpriz şekilde ilan ettiği Surface, odağında Windows 8’in yer alacağı ekosistemde etkili bir araç olacak. Surface’in diğer tabletlere en büyük avantajı dahili klavyesi,
onun bir dizüstü gibi kullanılabilmesini sağlayacak

Microsoft’un önceki gün Los Angeles’ta ‘beklenmedik’ şekilde ilan ettiği tableti ‘Surface’, teknoloji dünyasında büyük yankı yarattı. Aslında bugün geniş bir şekilde, Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş’ın rehberliğinde deneyimlediğim Windows 8’i işlemeyi planlıyordum. Ne var ki beklenmedik ‘Surface’, Windows 8’i gölgede bıraktı.

Haberin Devamı


Microsoft Surface, sonbaharda çıkacak yeni işletim sistemi Windows 8’le çalışmak üzere tasarlandı. İşletim sistemlerinde açık ara pazar lideri olan Microsoft, artık aileden biri sayılan Windows’un yeni sürümüyle, sektördeki ‘iPad Katili’ açlığını gidermeye çalışacak.


Kimbilir kaçıncı kez yeni bir tablet için “iPad katili mi?” sorusu sorulmuştur. Surface için de değişmedi bu. Öncelikle Windows 8 sayesinde bir PC işlevi de görebilecek Surface’in dahili ince klavyesi ona büyük avantaj sağlayacak. Klavye, Surface’in PC fonksiyonelliğini perçinleyecek. İlerleyen satırlarda okuyacağınız Windows 8’in cep telefonu, tablet ve PC arasındaki mükemmel uyumu, Microsoft’un ekosistem hayallerini de gerçek kılacak.


Bu arada Surface, Windows 8 için tablet üreteceği bilinen markalar için bir hayalkırıklığı oldu. Microsoft’un, tablet başına firmalardan yaklaşık 80 dolar bir ücret alacağı biliniyor. Surface sayesinde Microsoft, ortaklık yaptığı rakiplerine karşı avantaj elde edecek. Ne de olsa dükkan onun; Surface, Microsoft’un kasasından tek kuruş çıkmadan Windows 8’li doğacak. Bu da Microsoft’u diğer Windows 8’li tablet üreticilerinin önünde fiyat açısından avantajlı kılacak.

YENi iPAD KATiLi ADAYI: SURFACE

WINDOWS 8 CANAVAR GiBi GELiYOR

Microsoft’un sonbaharda çıkacak yeni işletim sistemi Windows 8’i geçen hafta Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş’ın sunumuyla deneyimledim. Tablet, cep telefonu ve bilgisayarların uyum içinde çalışmasını sağlayacak Windows 8 iştah kabartan özelliklerle bezeli.

Haberin Devamı

Windows 8’in bir bilançosunu çıkaralım:

WINDOWS MAĞAZASI: Son kullanıcılar deneme süresi içerisinde uygulamaları bedava olarak cihazlarına indirip kullanabiliyor. Denemenin ardından isterlerse satın alabiliyor. Geliştiricilereyse hem sunduğu avantajlı gelir paylaşımı modeli hem de bir uygulamanan birbirinden çok farklı cihazlar üzerinde çalışabilmesiyle tüm platformlar arasındaki en iyi fırsatı sunuyor. Bu arada Türkiye de dahil tüm dünyada Windows mağazası için harıl harıl uygulama yazıldığını da not düşelim. Uygulama yazarlığına merakınız varsa, hiç bilmeyenleri bile sıfırdan çok güzel eğiten Microsoft Türkiye’nin Açık Akademisi’ne göz atmanızı öneririm. Benden uyarması; mevcut işinizi bırakmak zorunda kalabilirsiniz.

ETKİN KULLANICI DENEYİMİ: Windows 8 dokunmatik ekran üzerinden kullanımın yanı sıra klavye ve fare için de eksiksiz bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Tüm alt sistemlerde performansı, kaliteyi ve güvenilirliği iyileştiriyor. İlave edilen özelliklerle birlikte Windows 8 daha etkili bir arayüz sunuyor.

Haberin Devamı


BULUTA ERİŞİM: Windows 8, internet hizmetleri üzerinde kullanıcıların en çok tercih ettikleri uygulamalarla sorunsuz bir entegrasyon sağlıyor. Kullanıcılar isterlerse Microsoft hesabıyla giriş yaparak, tüm ayarlarını farklı cihazlara taşıyabiliyor, bulut üzerinde depolama özelliğini kullanabiliyor, epostalarına her cihazdan aynı şekilde erişerek iletişim kurabiliyor, takvim ve rehberinde yer alan kişi bilgilerine kolayca ulaşabiliyor. Windows tabanlı bilgisayarların yanı sıra kullanıcılar buluta erişerek aynı kullanım deneyimini Windows Phone akıllı telefonlarla da yaşayabiliyor.


OFİS CEPTE: Windows To Go özelliği sayesinde kullanıcılar, içinde iş uygulamaları ve verilerinin yer aldığı Windows 8’i USB sürücüde yanlarında taşıyabiliyor.

3 SÜRÜMÜ OLACAK

Microsoft, Windows 7’li PC satın alan kullanıcıların Windows 8’e avantajlı şekilde geçmesini sağlamak için bir kampanya tasarlamış. Haziran 2012-Şubat 2013 arasında Windows 7 önyüklü yeni bir PC (Windows 7 Starter hariç tüm sürümler) alan kullanıcılar, Windows 8 pazara sunulduktan sonra www.windowsupgradeoffer.com sitesine girerek, 29 TL’ye Windows 8 Pro’ya sahip olabilecek. Windows 8’in sürüm sayısı Windows 7’ye göre basitleştirildi; tüketiciler için 3 sürüm olacak: 4 Windows 8 (tüketiciler için) 4 Windows 8 Pro (teknoloji server’ler ve kurumlar için) 4 Windows 8 RT (ARM mimarili cihazlar için)

SURFACE Mİ iPAD Mİ?

iPad kimi çevrelerde Selpak’ın kağıt mendillerin tümünü temsil etmesi gibi bir etkiye sahip. Bu gerçekten yola çıkarak iPad’le Surface’in temel özelliklerini karşılaştıralım.

YENi iPAD KATiLi ADAYI: SURFACE

TABLETTE iLK 5

Araştırma şirketi IHS iSuppli’nin rakamlarına göre 2011’de satılan her 10 tabletten 6’sı iPad’di. Tablet sektörünün 2011 için ilk 5’i şöyle:

YENi iPAD KATiLi ADAYI: SURFACE