Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Çoğu köşe yazarı, tablet bilgisayarların garsonların yerini alması gerektiğini savunuyor ama ben buna karşıyım. Neden mi?

Siyah-beyaz televizyon dönemlerindeki bilim kurgu filmlerinde, robotların insanların işlerini elinden aldığı filmler izlerdik. Geçen hafta Amerika ve Avrupa'daki bazı gazeteleri okurken, sanki bu senaryoların gerçekleştiğini düşündüm. Çoğu köşe yazarı, tablet bilgisayarların garsonların yerini almasını gerektiğini savunuyordu.
Ortaya koydukları gerekçilerin birçoğunu bir şekilde yaşamışsınızdır. Özellikle kalabalık gruplar halinde gidilen lokantalarda verilen siparişlerde, yemekler masaya geldiğinde mutlaka bir şeyler atlanır veya karışır.
Sipariş alırken not tutmayan bir garson, ilk anda 'cool' gibi görünmeye çalışsa da, aç bir misafirin yemeğini karıştırdığında kendini bir anda ateş hattının ortasında bulur.

ABD'DE TABLETE GEÇİLDİ
ABD'de 'Applebee's' ve 'Chili's' gibi yaygın restoran zincirleri, ciddi teknolojik yatırımlar yaparak bundan böyle restoranlarında sipariş verme ve ödeme işlemlerinin tüm masalarda bulunan tablet bilgisayarlardan yapılacağını duyurdu.
Yani insanoğluna sadece tabak taşımak düşecek. Bu teknolojik yatırımlarının karşılığını, işgücü tasarrufunda bulunarak çıkartmayı düşünüyorlar.
Hepimizin hayatında, servis elemanları ile yaşanmış kötü deneyimler var. Keyfimizi kaçıran, yanlış yemeği getiren, kötü servis veren birileri ile mutlaka bir noktada kesişmişizdir.
Bu sorun, insanın ön planda olduğu servis sektörünün vazgeçilmez bir parçası.
Peki yaşanan birkaç olumsuz tecrübe, tam aksine iyi örnekleri ile hayatımızı güzelleştiren bu koca meslek dalını bir kalemde silmemiz için yeterli mi? Kanımca bu sorunun cevabı, “Kesinlikle hayır.”

GARSON KALİTEYİ BELİRLER
Hayatını mutfaklarda geçirmiş bir kişi olarak, her ne kadar yemekleri biz hazırlasak da, onu misafire anlatan, pazarlayan, sunan, beğenip-beğenmediğini soran, kötü ise ceremesini çeken, boşları toplayan hep bu güzel insanlar. Bir anlamda hazırladığınız yemek ancak onu sunan garson kadar iyi veya kötüdür.
İyi bir garson, yediğiniz yemeğe artı değer katan ve tüm bu yemek ritüelinin kalitesini belirleyen en önemli unsur. Maalesef garsonluk çoğu zaman bir meslek olarak görülmüyor.
Tıpkı bir zamanlar aşçılığın ciddi bir meslek olarak görülmediği gibi.
Kariyer planını ‘garsonluk’ üzerine yapanların sayısı oldukça az. Çoğu zaman üniversite öğrencileri ve boşta kalmış bir başka meslek erbabı, garsonluğu harçlığını kazanmak için en kestirme yol olarak seçiyor.

GÖZÜMÜZ ONLARI ARIYOR
Garsonluk gelecek yılların yıldızı, parlayan bir meslek dalı olacak. Her ne kadar tablet bilgisayarlardan sipariş verip, ödemeler yapılabilse de restorana girdiğinizde size gülümseyerek masanızı gösterecek, suyunuzu, yemeğinizi getirecek, yaşadığınız sorunlarda gözünüzün bir ucu ile arayacağınız bu çilekeş mesleği yapan garsonlardır.
Yemekten, insani dokunuşu mahrum bırakmaya ne tabletlerin, ne de başka bir teknolojinin gücü yetmeyecektir...