Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Hamburgerle bundan seneler önce çok meşhur 1 - 2 büyük Amerikan menşeili markanın ülkemizde şube açmasıyla tanıştık. Şimdiyse gurme burger satan mekanlar popüler. Gelin bugün hep beraber,mükemmel hamburgeri oluşturan ufak detaylara bakalım....

Burger

Ekmekle birlikte en önemli iki malzemeden bir tanesi. ‘Burger’ diye adlandırılan ve ülkemizde hamburger köftesi olarak bilinen bu malzemenin nasıl piştiği ve içeriği önemli. Mükemmel bir hamburger için odun ateşinde, ızgarada pişmiş burger olmazsa olmaz. İkincisiyse burgerin içindeki yağ oranı. Bazıları ‘yağ’ lafını duyunca burun kıvırsa da, burgerin piştiğinde kuru ve lezzetsiz olmaması için minimum yüzde 30 yağ oranı şart!

Haberin Devamı

Gelelim pişme şekline. Şahsen hamburgerimi ‘orta pişmiş’ yemeyi tercih etsem de, önümde çekilmeyen ve emin olmadığım (hangi restoranda olursa olsun) hiçbir kıyma ürününü ‘az pişmiş’ olarak tüketmemekten yanayım.

Ekmek

Yumuşak, lezzet olarak zengin, etin suyunu ve sosu bir sünger gibi emecek ekmek, hamburger için idealdir. Benim favorim ‘brioche’ tarzı, hafif tereyağlı, kendine has bir lezzeti olandır. Bir başka detaysa ekmeğin çok yüksek olmamasıdır.

Hamburger kanımca çatal - bıçak yerine elle yenilmelidir. İçi kat kat olan ve kalın ekmekli kule gibi hamburgerler birçoklarına itici geliyor.

Peynir

Opsiyonel olmakla birlikte, özellikle Türkiye’de hamburgerlerde kullanılan peynirin en ucuz ve dolayısıyla kalitesiz olması can sıkıyor. Eğer peynir tercih edilecekse, seçimimi nötr lezzeti olanlar yerine, cheddar veya gorgonzola (biraz daha iddialı) gibi hamburgere farklı bir boyut katacak olanlardan kullanmaya yanayım.

Turşu

Turşusuz bir hamburger düşünemiyorum. Tuz ve ekşi aromalarının hamburgere yüklenmesinde önemli bir görev taşıdıkları kanısındayım. Yenilikçi veya farklı turşular denemek yerine kornişondan vazgeçmeyenlerdenim.

Marul

Marulun hamburgerin içerisindeki en gereksiz malzemelerden birisi olduğunu düşünüyorum.

Çoğu kişinin marulun soğuk sandviçlerde yerine getirdiği fonksiyonu varsayarak, hamburgerlere de eklediği kanısındayım. Pişmiş etle temasa geçen marulun yumuşayarak ve lezzetini kaybederek, hamburgere artı değer yerine olumsuz katkı yaptığı ortada.

Haberin Devamı

Diğerleri

Herkesin kendince ilave malzemeler listesi olacaktır. Benim için ev yapımı ketçap, hardal ve soğan iyi bir hamburgere eklenmesi gereken son üç ürün. Ketçap hafif tatlı, hardalsa acımtırak lezzetiyle aroma harmonisi açısından önemli.

Soğan ise ne çiğ ne de tam karamelize olmalı. Çiğliği hafif kırılmış, ısırdığınızda ağızda erimeyip bir parça kıtırlığı kalmış, karamelize olup çok fazla şekerini bırakmamış soğanın ideal olduğunu düşünüyorum. Herkese afiyet olsun...