Murat Bozok

Murat Bozok

bozokmurat@gmail.com

Tüm Yazıları

Kış mevsiminin sunduğu harika lezzetlerden sebze çorbaları; mevsiminde ve lezzet dolu sebzeleri, ipeksi kıvamda çorbalara dönüştürüyor...

Nedendir bilmiyorum; çorba, mutfakta en keyif alarak yaptığım yemektir... Mutfağın temeli gibi geliyor. Ürünü anlamak ve onu farklı bir kıvamda sunabilmek paha biçilemeyecek bir haz.
Benim için bir parça rehabilitasyon görevi görüyor. Özellikle de sebze çorbaları; mevsiminde ve lezzet dolu bir sebzeyi alıp, onu ipeksi kıvamda bir çorbaya dönüştürürken lezzetini de aynı şekilde yansıtmak bir şef olarak bana inanılmaz keyif veriyor.
Kış mevsimi o kadar harika lezzetler sunuyor ki, bu mükemmellik karşısında etkilenmemek mümkün değil. Farklı renk, aroma, doku ve yapıdaki ürünlerin her birini aynı felsefe, fakat başka bir teknikle pişirmek, insanın egosunu okşayan bir duygu.
İyi bir çorbanın benim açımdan sırasıyla üç önemli kriteri var: Lezzeti, kıvamı ve dokusu. Damak çatlatmalı, ağızda ipeksi bir his bırakmalı ve pürüzsüz olmalı.
Bugün kış mevsimini en güzel şekilde yansıtan ürünlerden, kestane ve balkabağı çorbalarının tariflerini paylaşmak istiyorum. Deneyin, pişman olmayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.

Haberin Devamı

Balkabağı Çorbası

Balkabağına şüphesiz en çok yakışan baharat, adaçayı. Bu çorba için ihtiyacımız olan üç temel ürün; yarım kilogram balkabağı, bir adet soğan ve 3 yaprak adaçayı.
Balkabağını ceviz boyutundaki küpler halinde dilimleyin. Soğanı ince ince piyazlık (julienne) şekilde kesin. Az bir miktar zeytinyağı koyduğunuz orta ateşte bir tencereye önce balkabaklarını, sonra tuz ve karabiber ekleyin.
Güzelce renk alana kadar (en az 5-6 dakika) kavurun. Soğanları ekleyip kavurmaya devam edin.
Balkabaklarının üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin. 30 dakika kadar kaynatın. Altını kapatıp, içerisine adaçayı yapraklarını atın ve 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Tüm karışımı mutfak robotundan geçirin. Kıvamını açmak için bir miktar su, arzu ederseniz biraz da krema ilave edin. Tuzunu ve karabiberini kontrol edip, gerekiyorsa ekleyin. Sıcak servis edin.

Haberin Devamı

Kestane Çorbası

Kestane çorbası için ihtiyacınız olan yegane ürün; kestane. Yarım kilo kestaneyi soğuk suda güzelce yıkayın. Bu işlem, temizlik kadar kestanelerin nemlendirilmesine de yol açar.
Fırını 180 dereceye getirin. Kestanelerin üzerini çizin ve 20 dakika kadar fırınlayın.
Kızarmış kestanelerin kabuklarını soyun ve az bir miktar ayçiçeği yağı koyduğunuz tencerenin içerisinde orta ateşte kavurun. Tuz ve karabiber ekleyin. 4-5 dakika kavurma işlemini sürdürdükten sonra kestanelerin üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyin. 20 dakika kestaneleri kaynatıp, mutfak robotundan geçirin. Kıvamını açmak için bir parça su, arzu ederseniz bir parça da krema ilave edin. Tuzunu ve karabiberini kontrol edip, gerekiyorsa ekleyin.
Sıcak servis edin.