Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Köstebek / Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

1980’lerden beri başarılı performanslarını izlediğimiz, sinema dünyasının en özel aktörlerinden Gary Oldman, geniş bir hayran kitlesine sahip. Meslektaşları onu sık sık örnek aldıkları aktörler listesinin en tepesine yerleştiriyor. Onunla birlikte çalışanlar tarafından her karakteri rahatlıkla canlandırabildiği söyleniyor. Zaten bunu fark etmek için filmografisine göz gezdirmek yeterli. Beş filmle bu kariyeri hatırlayalım

Gary Oldman’dan beş performans


Bugün gösterime giren film, aynı zamanda Oldman’a kariyerinin ilk Oscar adaylığını kazandırdı. Bu, çok geç kalmış bir adaylık. Oldman, John Le Carre’nin aynı adlı romanından uyarlanan filmde emekli casus George Smiley’yi canlandırıyor. İngiliz istihbarat teşkilatı MI6’in tepesindeki bir Rus ajanını bulma görevini alan, melankolik, Soğuk Savaş yorgunu Smiley’de Oldman harikalar yaratıyor. Romanın BBC uyarlamasında Smiley’yi efsane aktör Alec Guinness’in canlandırdığı düşünülürse, Oldman’ın bu kıyaslamalarla baş edebilecek bir performans sergilediğini söyleyebiliriz rahatlıkla.

Haberin Devamı

Kara Şövalye / The Dark Knight (2008)

Yönetmen Christopher Nolan’ın 2005’de ‘Batman Başlıyor’la ele aldığı Batman serisinde yaptığı en isabetli seçimlerden biri, Oldman’a polis müfettişi James Gordon rolünü emanet etmekti. Suçluların üzerine gitme konusunda Batman’e arka çıkan Gordon’ı Oldman, Batman filmlerinin en ayakları yere basan performanslarından biriyle canlandırıyor. Serinin renkli karakterleri arasında sıradan polis müfettişi Gordon’la dikkat çekmeyi başaran Oldman’ın performansı, Nolan’ın seride yakalamaya çalıştığı nispeten gerçekçi Batman dünyasına da çok yakışıyor.

Beşinci Element / The Fifth Element (1997)

Gary Oldman’ın 1990’larla başlayan ‘kötü adam’ canlandırma döneminin en dikkat çekici kötülerinden biri Luc Besson’un yönettiği ‘Beşinci Element’teydi. Başrollerini Bruce Willis ve Milla Jovovich’le paylaştığı filmde Oldman, dünyanın geleceğini tehlikeye atan eksantrik kötü Jean-Baptiste Emanuel Zorg rolünde filmin en eğlenceli karakterlerinden birini canlandırıp, herkesten sahne çalıyordu. Oldman’ın kötü adamlar dönemi ‘True Romance’ (1993), ‘Leon’ (1994), ‘Air Force One’ (1997) derken neredeyse 10 yıl sürdü.

Haberin Devamı

SId and Nancy (1986)

Oldman, uluslararası sinema dünyasında tanınmasını bu filme borçlu. ‘Sid and Nancy’ aynı zamanda aktörün ilk filmlerinden biri. Oldman, punk’ın sembol isimlerinden Sid Vicious’la kız arkadaşı Nancy’nin aralarındaki ilişkiye odaklanan filmde, Sex Pistols’ın 21 yaşında ölen basçısı Sid Vicious’ı canlandırıyor. Oldman, filmde başarısıyla fark edilmeyecek gibi değildi. Oldman’ın Vicious’ı oynamak için fazla kilo kaybedip, hastanelik olduğu da biliniyor.

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı/ Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

Oldman, Azkaban tutsağı Sirius Black rolüyle Potter serisine bu filmle dahil oldu. Serinin en sevilen ve Potter dünyası açısından en önemli karakter-lerinden birini canlandıran Oldman, Black’i John Lennon’a benzettiğini açıklan-mıştı. Bu rolün Oldman’ı çok zorladığı da biliniyor.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 7 FiLM

SÜRÜCÜ
Drive Yönetmen: Nicolas Winding Refn Oyuncular: Ryan Gosling, Carey Mulligan, Bryan Cranston, Albert Brooks IMDB Notu: 8.0
Konu: Hollywood’da dublörlük yapan ve iyi araba kullanabildiği için geceleri de soygunlara katılan araba sürücüsünün hayatı, komşusu Irene’in hapisteki kocasına yardım etmeyi kabul etmesiyle daha da tehlikeli bir hale bürünür. Bir anda Los Angeles’ın en tehlikeli adamlarının hedefi olur. Kendisinin, Irene’nin ve oğlunun hayatını da kurtarmak için yapacağı tek şey iyi araba sürmektir.

KÖSTEBEK
Tınker Taılor Soldıer Spy
Yönetmen: Tomas Alfredson Oyuncular: Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt IMDB Notu: 7.3
Konu: Yıl 1973. 20’nci yüzyılın ortalarında baş gösteren Soğuk Savaş, uluslararası ilişkilere zarar vermeye devam etmektedir. MI6 olarak da adlandırılan ‘Sirk’ kod adlı İngiliz Gizli İstihbarat Servisi, bir yandan diğer ülkelerin casusluk girişimlerine ayak uydurmaya, bir yandan da İngiltere’nin güvenliğini sağlamaya çalışmaktadır.

JACK VE JILL
Jack and Jıll
Yönetmen: Dennis Dugan Oyuncular: Adam Sandler, Katie Holmes, Al Pacino ile Elodie Tougne IMDB Notu: 3.0
Konu: Jack, ikiz kız kardeşi Jill’i saymazsak kusursuz bir hayat yaşamaktadır. Her yıl şükran gününde, hayatını alt üst eden kız kardeşinin ziyaretine katlanmak zorundadır. Hafta sonunu kapsayacak bu ziyaret bir aya uzadığında, kardeşler sadece ikizlerin yapabileceği şekilde birbiriyle tartışır ve alay ederler. Jack, hiç gitmeyecek sandığı Jill’i göndermek için çeşitli planlar yapar.

DÜŞMANI KORURKEN
Safe House
Yönetmen: Daniel Espinosa Oyuncular: Denzel Washington, Ryan Reynolds, Brendan Gleeson, Sam Shepard IMDB Notu: 6.8
Konu: Bir ajan olmak isteyen Matt, kendini kanıtlamak için bir fırsat beklemektedir. Karşısına çıkan ilk fırsat eski ajan Tobin’le ilgilidir. Bu eski istihbaratçı, ordu bilgilerini parayla satmaya başlamıştır. Şimdi de sakladığı bir sırla geri dönmüştür. İkili, kendilerine saldıranların, teröristlerce mi yoksa içeriden biri tarafından mı gönderildiğini anlamak zorundadırlar.

STAR WARS BÖLÜM 1: GİZLİ TEHLiKE
Star Wars EpIsode I: The Phantom Menace
Yönetmen: George Lucas Oyuncular: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman,Jake Lloyd IMDB Notu: 6.4
Konu: ‘Gizli Tehlike’, çok büyük özen gerektiren bir işlemden geçti ve filmin her karesi 2D filmden 3D’ye, global servis sağlayan bir görsel şirket olan Prime Focus ve şimdiye kadarki tüm Star Wars filmlerinin de görselini yapan Industrial Light&Magic (ILM) tarafından aktarıldı.

DUYGULARIN RENGİ
The Help
Yönetmen: Tate Taylor Oyuncular: Emma Stone, Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Mary Steenburgen IMDB Notu: 8.0
Konu: 1960’larda, Mississippi’de geçen film, sosyal kuralları yıkan ve kendilerini tehlikeye atan gizli bir yazı projesi etrafında sıra dışı bir dostluk kuran 3 farklı ve olağanüstü kadının ilişkisini anlatıyor. Eugenia, yeni mezun olmuştur ve bir yazar olarak çalışmak amacındadır. Aibileen, hayatı boyunca beyazların evlerinde çalışmıştır. Minny ise, 33 yaşında, iyi aşçı olan bir hizmetçidir.

MARILYN İLE BİR HAFTA
My Week WIth MarIlyn
Yönetmen: Simon Curtis Oyuncular: Michelle Williams, Eddie Redmayne, Julia Ormond, Kenneth Branagh IMDB Notu: 7.4
Konu: Sir Laurence Olivier, Marilyn Monroe ve o dönem kocası Aurthur Miller’ı merkezine alan film, asistan Colin’in gözünden Marilyn Monroe’nun İngiltere’de geçen bir haftasını anlatıyor. Miller, İngiltere’den bir süre ayrılmak zorunda kaldığında genç asistana da, güzel oyuncuyu İngiliz sosyetesiyle tanıştırmak ve eğlendirmek görevi düşüyor.