Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Altın Küre’nin ardından Oscar’a da damga vurması beklenen David O. Russell filmi ‘Düzenbaz/American Hustle’, sinemanın çok sevdiği bir düzenbazlık hikayesi anlatıyor. Başrollerinde Amy Adams, Christian Bale ve Jennifer Lawrence’ın bulunduğu ‘Düzenbaz’dan yola çıkarak sinema tarihindeki ünlü dolandırıcı filmlerini mercek altına aldık.

OYUN EVİ
HOUSE OF GAMES (1987)

Pulitzer ödüllü yazar ve senarist David Mamet’nin ilk yönetmenliği ‘Oyun Evi’; adına yakışır şekilde kartlarını doğru zamanlarda açan, izleyiciyi sürekli tahmin ettirip yanıltan dört dörtlük bir dolandırıcılık filmi. Gerilim türündeki filmde bir psikolog,
kumarbaz olan hastasının etkisi
altına girerek kendisini dolandırıcılar dünyasında buluyor.

Haberin Devamı

‘THE BROTHERS BLOOM’ (2008)
‘Brick’in yönetmeni Rian Johnson’un dolandırıcılık filmi ‘The Brothers Bloom’un iki dolandırıcı biraderi de işin şov kısmını seven, görkemli suçların insanları. Zengin bir kadını dolandırma hikayeleri de beklenmedik yerlere gidiyor. Filmin başrollerindeki Adrian Brody, Mark Ruffalo ile Rachel Weisz’ın da başarılı olduğunu belirtelim.

BELALILAR THE STING’ (1973)
Sinema tarihinin en iyi ikililerinden Robert Redford ve Paul Newman’ı ‘Butch Cassidy and the Sundance Kid’in ardından bir kez daha bir araya getiren film, mükemmel soygun hikayesi anlatıyor. Büyük buhran döneminde geçen hikayede genç bir dolandırıcı, öldürülen ortağının intikamını almak için daha tecrübeli bir dolandırıcıyla işbirliği yapıyor. Karşımızda tüm zamanların en eğlenceli filmlerinden biri ve akıllara durgunluk veren bir dolandırıcılık planı var.

SIKIYSA YAKALA
CATCH ME IF YOU CAN (2002)

Dolandırıcı Frank W. Abagnale Jr.’ın gerçek hikayesinden yola çıkan Steven Spielberg, başrolü Leonardo DiCaprio’ya emanet ediyor ve bu inanılmaz dolandırıcının hikayesini anlatıyor.
19 yaşına bile basmadan, doktor, pilot gibi kılıklara girerek milyonlarca dolarlık dolandırıcılık yapan Abagnale, sinema tarihinin yalnız çalışan unutulmaz bir düzenbazı...

TROUBLE IN PARADISE (1932)
Hollywood’un büyük ustası Ernst Lubitsch’in klasiklerinden ‘Trouble in Paradise’, iki dolandırıcıyı konu alsa da aslında romantik komedi türünde bir film. Yankesici Lily ve centilmen hırsız Gaston, birbirlerini dolandırmaya çalışırken tanışıp birlikte bir iş yapmaya karar verirler. Dolandırmaya çalıştıkları parfümeri sahibesi de işin içine girince bir aşk üçgeni oluşur. Ustaya bir kez daha şapka çıkartılacak bir klasik.

BUGÜN ViZYONA GiREN 5 FiLM

Haberin Devamı

ÇILGIN DERSANE 3
Yönetmen: Kamil Çetin Oyuncular: Duygu Çetinkaya, Okan Karacan, Paşhan Yılmazel, Ozan Aydemir
KONU: Dersaneler arası yapılacak müzik yarışması için Antalya’ya giden öğrenciler kendileri adına yarışacak Ali’nin hastalanmasıyla otel çalışanı Zeynep’i yarışmaya hazırlar. Karşı dersanenin öğrencileri ise yarışmayı kazanmak için her türlü yolu dener.

KARLAR ÜLKESİ (Frozen)
Yönetmen: Chris Buck, Jennifer Lee Seslendirenler: Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad IMDB Notu: 8.1
KONU: Bir kehanet, bir krallığı sonsuza dek kışa mahkum edince,
Anna, dağ adamı Kristoff ve onun sağ kolu ren geyiği Sven ile işbirliği yaparak kız kardeşi kar kraliçesi Elsa’yı bulmak ve buz büyüsünü bozmak için uzun bir yolculuğa çıkar.

Haberin Devamı

KADIN İŞİ: BANKA SOYGUNU
Yönetmen: A. Taner Elhan Oyuncular: Meltem Cumbul, Filiz Ahmet, Özge Ulusoy, Esra Dermancıoğlu
KONU: Farklı nedenlerle hayal kırıklığına uğramış, dört kadının banka soygunu macerasının anlatıldığı filmde, gerçek dostlara daha sıkı sarılmanın ne denli önemli olduğu belirtilirken, hayata tutunmanın önemi de seyirciye hatırlatılıyor.

DÜZENBAZ
(American Hustle) Yönetmen: David O. Russell Oyuncular: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Christian Bale, Amy Adams IMDB Notu: 3.7
KONU: Dolandırıcı Irving Rosenfeld ve ortağı Sydney Prosser, FBI ajanı Richie DiMaso tarafından yakalanınca onun için çalışmak zorunda kalır. DiMaso ve FBI yöneticileri, Arap Şeyhi’nin organize ettiği, Atlantic City’deki kumarbazların katılacağı zekice bir oyun kurar.

SEN ŞARKILARINI SÖYLE
(Inside Lwelyn Davis) Yönetmenler: Ethan Coen, Joel Coen Oyuncular: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Justin Timberlake. IMDB Notu: 8.0
KONU: Film, ünlü folk sanatçısı Dave Van Ronk’un hayatından ilhamla yola çıkarak, 1960’lı yılların müzik piyasasında yaşananları Bob Dylan, Joan Baez ve Joni Mitchell eşliğinde beyazperdeye taşıyor.