Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta gösterime giren filmlerden “Ölümsüz Aşk / Ain’t Them Bodies Saints”, özellikle 1970’ler Yeni Hollywood’unun gözdelerinden kanun kaçağı aşıklara yeni bir örnek sunuyor. Filmin çifti Bob ve Ruth’un banka soygununun ardından girdikleri silahlı çatışmada Ruth bir polisi vuruyor, suçu Bob üstleniyor. David Lowery’in ilk filmi “Ölümsüz Aşk”tan yola çıkarak sinemanın kanun kaçağı aşıklarına göz attık

BONNIE VE CLYDE Bonnie & Clyde (1967)

Büyük Buhran döneminin ünlü kanun kaçakları Clyde Barrow ve Bonnie Parker’ın hikayesi Yeni Hollywood dönemini başlatan film kabul ediliyor. Yapım öncesi ve sonrası dönemde çok sorunlu bir sürecin ardından Arthur Penn yönetmenliğinde izleyici karşısına çıkan film, Hollywood’u değiştiren dönemi başlattı. Clyde’ı Warren Beatty’nin Bonnie’yi ise Faye Dunaway canlandırıyordu. Film dönemin isyankar politik hareketleri içinde sembol bir yer edindi.

Haberin Devamı

BALAYI KATİLLERİ The Honeymoon Killers (1969)

Gösterildiği dönemde herkesin burun kıvırdığı, zamanla kültleşen bir kanun kaçağı aşıklar filmi. 1940’larda pek çok kadını öldüren bir çiftten yola çıkan film, bir hemşire ve kadınlara yanaşıp onları dolandırıp, öldüren erkek arkadaşını konu alıyor. Başta bir istismar filmi olarak etiketlense de şimdilerde değerli kabul edilen bir yapım.

Çılgın Romantik - True Romance (1993)

Yine bir Quentin Tarantino senaryosu, yine bir kanun kaçağı çift. Tony Scott’ın yönetmenliğindeki filmde Christian Slater’ın canlandırdığı Clarence, fahişelik yapan Alabama’yla evlendikten sonra çaldığı kokaini Hollywood’da satmaya çalışıyordu. Film, eğlenceli haliyle en sevilen kanun kaçağı aşıklar filmlerinden biri.

Kanlı Toprak - Badlands (1973)

Ünlü yönetmen Terrence Malick’in “Bonnie and Clyde”ın izinden giderek çektiği, sonunda da Arthur Penn’e teşekkür ettiği film, Malick’in başyapıtlarından... Holly (Sissy Spacek) ve birlikte kaçtığı Kit’in (Martin Sheen) suçla örülü hikayesini Holly’nin anlatımıyla izlediğimiz film, şiddetin Amerikan topraklarından çıkışını gösterişiyle benzersiz.

Haberin Devamı

Katil Doğanlar - Natural Born Killers (1994)

Kanun kaçağı aşıkları bir sonraki nesle tanıtan film... Başrollerini Woody Harrelson ve Juliette Lewis’in oynadığı yapım, medya eleştirisi yapmayı da ihmal etmiyordu. Senaryosunu Quentin Tarantino’nun kaleme aldığı filmin yönetmenliğini Oliver Stone üstlendi. Tarantino her fırsatta bu
filme olan nefretinden bahsediyor.
Kendisi çekebilse ne ortaya
çıkaracağı merak konusu.