Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sinemanın ayrılmaz ikililerinden Johnny Depp ve Tim Burton, bu hafta vizyona giren gotik komedi ‘Dark Shadows/Karanlık Gölgeler’de işbirliklerine yeni bir halka ekliyor. Şimdilik sekiz filmlik bu oyuncu-yönetmen çalışması, Depp’in kariyerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor kuşkusuz. Ama aktörün filmografisi, Burton filmleriyle sınırlı değil tabii ki. ‘21 Jump Street’ dizisiyle neslinin poster çocuklarından biri olarak ünlenen ve bu imajını elinin tersiyle iten Depp’in kariyerinin öne çıkan filmlerini mercek altına aldık.

Haberin Devamı

‘Dead Man’/(1995)

Amerikan bağımsız sinemasının iftihar kaynaklarından Jim Jarmusch, ‘Dead Man’de western türüyle haşır neşir oluyor ama türün kalıplarıyla oynuyordu. Depp’in canlandırdığı ana adını ünlü İngiliz şairden alan karakter William Blake, filmin başlarında vuruluyor, geri kalan zamanda yaralı bir şekilde geçiriyordu. Film, Depp’in abartılı karakterlerdeki başarısının tam tersini barındırması açısından filmografisinin önemli bir yerinde duruyor. Aktör, Blake’de çok yalın, serinkanlı bir performans sergiliyordu.

O KiMSEYE BENZEMiYOR

Halk Düşmanları / ‘Public Enemies’

Aksiyonun saygın ismi Michael Mann’ın yönettiği filmde FBI’ın kurucusu J. Edgar Hoover’ın (Billy Crudup) savaş açtığı banka soyguncusu John Dillinger (Johnny Depp) ve çetesinin hikayesini izliyorduk. ‘Halk Düşmanları’, Mann’ın en beğenilen filmlerinden birine dönüşmese de, Depp’in Dillinger’daki hakkını teslim etmeyen olmadı. Oyuncu, dönemin rock yıldızı olarak tanımladığı Dillinger’da karizmatik bir portre ortaya çıkardı.

Vegas’ta Korku ve Nefret/ ‘Fear and Loading in Las Vegas’ (1998)

Terry Gilliam’ın yönettiği filmde, Johnny Depp’i Gonzo gazeteciliğin babası Hunter S. Thompson’a dayanan Raoul Duke rolünde izledik. Çeşit çeşit uyuşturucuyla yüklenen kahramanlarımız, Las Vegas’ın altını üstüne getiriyorlardı. Depp’in performansıyla Gilliam’ın ‘çılgın’ görüntü yönetimi ve hikaye anlatımına mükemmel uyum sağladığı film, fiziksel açıdan da tanınması en zor Depp tipini sunuyordu. Kafasının üstü kazılı, bakımsız, dağınık halini görenlerin ilk bakışta Depp’i çıkarması mümkün değildi pek. Oyuncu, geçen yıl vizyona giren ‘Tutku Günlükleri/The Rum Diary’de bir kez daha Thompson’ın alter egosunu canlandırdı.

Haberin Devamı

O KiMSEYE BENZEMiYOR


Karayip Korsanları: Siyah İnci’nin Laneti / ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black’ (2003)

Depp’in şimdilik dört filmdir canlandırdığı ünlü karakteri Jack Sparrow’u ilk kez yarattığı filmdi. Rivayete göre Sparrow’un seride bu kadar öne çıkması planlanmıyordu. Ancak Depp’in Rolling Stones’un gitaristi Keith Richards’dan ilham alarak oynadığı karakter, serinin gişe başarısının baş sorumlularından biri haline geldi. Sparrow, komedi yönü kuvvetli bir aktör olan Depp’in kendisini bu alanda en çok gösterdiği karakter olarak
öne çıkıyor.

Ed Wood (1994)

Tim Burton, B tipi filmlerle tanınan 1950’lerin tuhaf yönetmeni Ed Wood’un biyografisini çektiğinde başrolü tabii ki Depp’e emanet etti. Hatta o dönemde bunalımda olan Depp’in teklifi beş dakika bile düşünmeden kabul ettiği söyleniyor. Stüdyo sistemine uyum sağlamaya çalışan ve başarısız olan Wood’un biyografisi benzer karakterlere gösterdiği şefkatle bilinen Burton’ın elinde müthiş bir filme dönüştü. Depp de, Burton’la olan çalışmalarındaki en başarılı performansı bu filmde gösterdi.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 4 FiLM

AZRAİL’İ BEKLERKEN
Chicken With Plums
Yönetmen: Marjane Satrapi/Vincent Paronnaud Oyuncular: Mathieu Amalric, Edouard Baer, Maria De Medeiros IMDB Notu: 7.2
KONU: Filmde, enstrümanı kırıldığında ölmeye karar veren keman virtüözü Nasser’in canını almaya gelen Azrail’i bekleyişi anlatılıyor.

BABAM İÇİN
Will Yönetmen: Ellen Perry
Oyuncular: Bob Hoskins, Damian Lewis, Perry Eggleton IMDB Notu: 6.3
KONU: 11 yaşındaki Will, Liverpool futbol takımının dünyadaki en iyi taraf-tarıdır. Uzun zamandır ortalarda olmayan baba-sı, İstanbul’da Liver-pool’un oynayacağı yılın maçı için iki biletle çıkagelir. Ancak seyahat öncesi baba aniden ölür. Bu seyahati gerçekleş-tirmeye kararlı olan Will, tek başına yola çıkar.

KARANLIK GÖLGELER
Dark Shadows
Yönetmen: Tim Burton
Oyuncular: Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer IMDB Notu: 6.5
KONU: Joshua ve Naomi Collins, küçük oğulları Barnabas’la birlikte yeni bir hayat kurmak üzere Amerika’ya gelir ve bir balıkçılık imparatorluğu kurarlar. Aradan 20 yıl geçer, Barnabas artık iflâh olmaz bir playboy haline gelmiştir.

GİZEMLİ KADIN
The Woman In The Fifth
Yönetmen: Pawel Pawlikowski
Oyuncular: Ethan Hawke, Kristin Scott Thomas, Delphine Chuillot
IMDB Notu: 5.2
KONU: Amerikalı yazar Tom Ricks, arasının bozuk olduğu eşinin ve kızının sevgisini geri kazanmak için perişan bir halde Paris’e gelir. İşler istediği gibi gitmeyince şehir dışında döküntü bir otele yerleşir ve gece bekçisi olarak çalışmaya başlar.