Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Nar’, dört karakteri tek mekanda buluşturan ve aralarındaki ilişkilere odaklanan bir yapım. ‘Nar’, ‘dar mekanda kısa paslaşmaları’ çok seven yönetmenin ‘9’ ve ‘Ara’sı da düşünüldüğünde ağırlıklı olarak tek mekanda geçen tek filmi değil. ‘Nar’dan yola çıktık ve büyük çoğunluğu tek mekanda geçen yapımları mercek altına aldık

TEKMEKANA SIĞAN DÜNYALAR

‘12 Kızgın Adam 12 Angry Men’ (1957)

‘12 Kızgın Adam’, usta yönetmen Sidney Lumet tarafından çekilmiş bir klasik. Adalet ve şüphe etrafında dönen film, bir jürinin bir adamın suçlu olup olmadığını tartışması üzerinden giden yapısıyla benzersiz. Aynı zamanda da, 96 dakikalık seyir süresinin sadece üç dakikasını jürinin toplantı odasının dışında geçirip, sinema tarihinin en heyecanlı filmlerinden biri olması nedeniyle de... İlk çıktığı dönemde ilgi görmeyen film, zamanla bir sinema klasiğine dönüştü. Aynı zamanda tek mekanda gerilim yaratma konusunun tüm şartlarını yerine getiriyor: Müthiş diyaloglar, heyecanlı bir konu, dinamik bir yönetim ve dört dörtlük oyunculuklar...

Haberin Devamı

‘İp/Rope’ (1948)
Alfred Hitchcock’un bu cesur filmi, sadece tek mekanda geçmiyor. Teknik zorunluluklar dışında kesmenin yapılmadığı bir film ve gerçek zamanlı. James Stewart, John Dall ve Farley Granger’ın rol aldığı filmde, arkadaşlarını öldüren ve cesedi salonun ortasında bir sandığa saklayan iki arkadaş, ardından yemek için misafirlerini ağırlıyorlar. ‘Mükemmel cinayet’ etrafında dönen teması, yüksek heyecan düzeyiyle ‘İp’ de tek mekanda geçen bir klasik.

TEKMEKANA SIĞAN DÜNYALAR

‘Panik Odası Panic Room’ (2002)

‘Panik Odası’, David Fincher’ın kariyerinin en zayıf filmlerinden biri de olsa, ağırlıklı olarak tek mekanda geçmesiyle ilginç bir yapımdı. Jodie Foster’ın canlandırdığı anne ve çocuk yaştaki Kristen Stewart’ın evlerine soyguncular giriyordu. Anne-kız evin bir önceki sahibi tarafından yapılmış, büyük bir kasayı andıran ve her türlü korumaya sahip ‘panik odası’na sığınıyorlar ancak burada huzurla polislerin gelmesini beklemeleri mümkün olmuyordu.

‘Sleuth’ (1972)

Anthony Shaffer’ın aynı adlı Tony ödüllü oyunundan uyarlanan ‘Sleuth’da yönetmen Joseph L. Mankiewicz, İngiliz sınıf sistemine olan tüm eleştirilerini bir yaşlı diğeri genç iki adamı, malikane benzeri tuhaf bir eve kapayarak sunabiliyordu. Yaşlı suç romanları yazarı Andrew, karısıyla ilişki yaşadığını bildiği genç adamı evine çağırıyor, burada bir oyuna davet ediyordu. İki zeki adamın kozlarını paylaştığı filmde bu iki adamı iki efsane aktör Laurence Olivier ve Michael Caine canlandırıyordu. Müthiş diyaloglara eşlik eden müthiş performanslar kuralı, bu filmde de geçerliydi. Ne tuhaftır ki, Michael Caine bu hikayede iki kere oynadı. ‘Sleuth’, 2009’da tekrar çekildiğinde yaşlı karakteri Michael Caine, genciyse Jude Law canlandırdı.

Haberin Devamı

‘Kahvaltı Kulübü/Breakfast Club’ (1985)
John Hughes’ın yönettiği 1980’lerden gelen bu kült gençlik filmi, ağırlıklı olarak tek bir mekanda geçiyordu. Çalışkan, serseri, prenses gibi değişik kalıplara uygun beş lise öğrencisi, bir cumartesi gününü ceza nedeniyle okulda geçirir. Sonuçta ilk bakışta ne kadar farklı görünürlerse görünsünler ve anlaşamayacak gibi dursalar da, benzer kaygılar taşıdıkları anlaşılır. Tek mekanda geçen bir dostluk öyküsü anlatan film, gelmiş geçmiş en iyi gençlik filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Haberin Devamı

BUGÜN ViZYONA GiREN 6 FiLM

LABİRENT
YÖNETMEN: Tolga Örnek
OYUNCULAR: Meltem Cumbul, Timuçin Esen, Sarp Akkaya, Rıza Kocaoğlu
KONU: İstanbul’da kalabalık bir caddede büyük bir patlama meydana gelir, 95 kişi ölür. Bir grup Türk istihbaratçısı, terörist örgütü durdurmak için çalışmaya başlar.

NAR
YÖNETMEN: Ümit Ünal
OYUNCULAR: Serra Yılmaz, İrem Altuğ, Erdem Akakçe, İdil Fırat
KONU: ‘Nar’, apayrı şeylere inanan dört kişiyi bir evin içinde, yarım gün gibi kısa bir sürede adalet konusunda, kendilerine yarattıkları inanç dünyaları konusunda ciddi bir sorguya tabi tutuyor.

GÖREVİMİZ?TEHLİKE: HAYALET PROTOKOLÜ
(Mission Impossible: Ghost Protocol)
YÖNETMEN: Brad Bird
OYUNCULAR: Tom Cruise, Jeremy Renner, Simon Pegg, Paula Patton
IMDB NOTU: 7.9
KONU: IMF, Kremlin’e bombalı saldırı düzenlemekle suçlanınca, ‘Hayalet Protokolü’ devreye girer. Hunt, teşkilatının adını temize çıkarmak için bir yol bulmak zorundadır.

GELECEK (The Future)
YÖNETMEN:
Miranda July
OYUNCULAR: Miranda July, Hamish Linklater, David Warshofsky, Isabella Acres IMDB NOTU: 6.3
KONU: Sophie’yle Jason, yaşamlarında bir dönüm noktasına gelmişlerdir. Bu aşamada hasta bir kedinin bakımını üstlenmeye karar verirler.

ÜNYE?DE?FATSA ARASI
YÖNETMEN:
Esra Alkan
KONU: Fatsa ve Ünye’nin aralarındaki rekabeti anlatan belgeselde Ali Poyrazoğlu, Ferhan Şensoy, Kadir İnanır sanat dünyasını temsil ederken, Ordu Valisi Orhan Düzgün, Milletvekili Mustafa Hamarat ve Ünye Belediye Başkanı Ahmet Arpacıoğlu, devleti temsil ediyor.

KATİL KÖPEKBALIĞI (Shark Night 3D)
YÖNETMEN:David R. Ellis
OYUNCULAR: Sara Paxton, Dustin Milligan, Chris Carmack, Jel David Moore
IMDB NOTU: 4.0
KONU: Göldeki bir adada bulunan yazlığa tekneyle gelen Sara’yla arkadaşları hemen mayolarını kuşanırlar. Ne var ki, Malik sudan tek kolu kopmuş halde çıkınca, adadaki parti havası son bulur. Göl saldırgan yüzlerce köpekbalığıyla doludur.