Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

J. J. Abrams’ın yönettiği ‘Bilinmeze Doğru: Star Trek’, bugün vizyona giriyor. Filmde Atılgan, Kaptan Kirk ve Spock’ın yönetiminde bir kez daha uzayın derinliklerinde yol alıyoruz. J. J. Abrams’ın yönettiği ikinci Star Trek filmi vesilesiyle uzayda geçen beş bilimkurguyu hatırladık

Gün Işığı
Sunshine (2007)

‘Gün Işığı’ yakın dönemden, Danny Boyle’un yönettiği kıymeti pek bilinmeyen bir uzay bilimkurgusu. Tabii listedeki diğer filmlerle yarışamaz ama dünyayı kurtarmak için güneşi tekrar faaliyete geçirecek bir bombayla güneşe giden astronotlar hikayesi, her yönüyle parlak bir fikirdi. Boyle tarafından güçlü bir görsellikle sunulan filmin tek kusuru, son bölümünde
katil kovalamacasına dönüşmesiydi.

Haberin Devamı

Solaris
Büyük bir yazar ve büyük bir yönetmenin eseri bir bilimkurgu başyapıtı. Stanislaw Lem’in aynı adlı romanından Rus yönetmen Andrei Tarkovsky’nin uyarladığı film, bilimkurgu türünün yüz aklarından biri. Solaris adlı bir gezegende görevli üç bilim insanının akli dengelerini yitirmelerinin ardından bir psikolog onlara ne olduğunu araştırmaya gider. Harap halde bir istasyon bulur ve gezegenin kendi zekası olduğundan şüphelenmeye başlar.

2001: Uzay Yolu Macerası / 2001: A Space Odyssey’ (1968)
Alanlarının iki önde gelen isminin birlikteliği, bir bilimkurgu klasiği doğurdu: Arthur C. Clarke’ın ve Stanley Kubrick’in işbirliğiyle ortaya çıkan ‘2001: Uzay Yolu Macerası’... Clarke’a insanoğlunun uzayla ilişkisiyle ilgili bir öykü istediğini anlatan Kubrick, Ay’ın yüzeyinde bulunan gizemli bir nesne sonrasında başlanan görevi konu alan bir film ortaya çıkardı. Bu, bilimkurgu türünün en iyileri arasındaki yerini asla kaybetmeyecek bir köşe taşı.

YıLdız Savaşları: Bölüm V: imparatorun Dönüşü
Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back’ (1980)

Fazla söze gerek yok, dünya çapında milyonlarca hayrandan ve proje aşamasında çoğu insana deli saçması gelen B tipi bir uzay filminin popüler kültürün en büyük fenomenlerinden birine dönüşmesinden bahsediyoruz. Bu filmi seçmemizin nedeniyse, 1977’de başlayan orijinal üçlemeye Darth Vader-Luke Skywalker karşılaşmasıyla unutulmaz bir final sunması.

Haberin Devamı

Yaratık / Alien (1979)
Ridley Scott’ın yönettiği yapım, sinema tarihinde çok ender görülen hepsi birbirinden başarılı devam filmleriyle birlikte gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu serilerinden birine dönüştü. Filmde, uzayda maden aramakla görevli bir gemi, bir gezegende tuhaf yumurtalarla karşılaşıyor, sonunda da İsveçli sanatçı H. R. Giger’un müthiş tasarımı olan ‘yaratık’ bir daha aklımızdan çıkmamak üzere karşımıza çıkıyordu.