Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’ta sahneye çıkan sanatçılar, 2010’da çıkan bir yasayla her konserleri için yüzde 10 gelir, yüzde 16 da KDV ödüyor. Nisan ayında yazdığım bir yazıda sanatçıların üç aylık ödedikleri vergi ve KDV’lere yer vermiştim.

Yaptığım araştırmada sanatçıların son sekiz aydaki konserlerde 5 milyon 500 bin TL gelir elde ettiklerini ve 1 milyon 500 bin TL vergi ödedikleri belirledim. Bazı sanatçıların veya organizasyon şirketlerinin kazanılan ücretleri vergi dairesine bildirmemesi nedeniyle, ‘resen vergi’ ile karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. Bu sanatçılar arasında Volkan Konak, Fazıl Say, Hadise, Bülent Ersoy gibi isimler var. Nisandan bugüne kadar Kıbrıs’ta sahneye çıkanların beyan ettikleri ücretler şöyle;

ADA’DA EĞLENCE

Son beş ayda bazı konserleri için beyanda bulunmayanlar

(Maliye Bakanlığı’nın belirlediği konser ücreti. Bu rakam üzerinden vergilendirme yapılacak.)

Beyan edilen (TL)

- Ebru Yaşar 30 bin - Volkan Konak 50 bin

- Zuhal Olcay 50 bin - Nilüfer 40 bin

- Fazıl Say 70 bin - Hadise 50 bin

- Bülent Ersoy 50 bin

UKÜ’DE BİR GÜN

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Rektörü Prof. Dr. Halil Nadiri yakından takip ettiğim eğitimcilerden. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) görev yaptığı dönemlerde iyi bir dostluk kurmuştuk. Hafta içinde UKÜ’yü ziyaret ettim. Nadiri ve ekibiyle üniversiteyi gezme fırsatı yakaladım. Hem sorunlar hem de eğitim alanında yapılan dev projeler anlatıldı. Prof. Dr. Nadiri, bizleri palmiye ağaçları arasında okulun ana damarlarına götürdü. Kendinizi bir ormanda yürüyüşte gibi hissediyorsunuz... Her binaya Kıbrıs tarihi için önemli isimler verilmiş. Nadiri, “Biz bölgenin en iyi üniversitesi olmak istiyoruz” dedi ve ekledi: “Kıbrıs’ta yüksek öğretim politikasına ihtiyaç var. Bununla ilgili bir an önce bir çalışma yapılmalı...” Üniversite bilişim yuvası olma yolunda da ilerliyor. Bir merkez kuruluyor. Nadiri’nin anlattıklarıyla üniversitenin küçük turizm şehri gibi olduğunu düşündüm.

Bir eğitimcinin gücü

Öğrencilere paket halinde sonumlar yapılıyor. Pakete göre fiyatlar değişiyor. Mesela bir paket 4 bin 800 euro. Eğitim, yeme ve barınma içinde. Bu, öğrenciler için bulunmaz nimet. Ev kiralarını ve pahalı hayatı göze alınca öğrenci UKÜ’de kendisini rahat hissediyor.

Kuzey Kıbrıs’ta eğitim alanında bir vurdumduymazlık var, Bunun düzelmesi zor değil! İrade ve istek gerekli!.. Nadiri hocamızdan ayrılırken, DAÜ’deki başarılarınin UKÜ’ye de yansıdığını gördüm. Eğitimcinin gücü bu olsa gerek!