Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Yüzbaşı Yusuf Kurt, Solo Türk’te hava akrobasisinin kaptan pilotuydu. Yani birinci pilot! Geçtiğimiz hafta son uçuşunu KKTC’de yaptı. Görevi Yüzbaşı Erhan Günar’a devretti. İki yüzbaşıyla Girne’de sevgili Emre Kaya’nın Acıktım cafesinde bir araya geldik. Girne sahilinde, yaptıkları müthiş gösteriden sonra...

Kurt, Trabzonlu; Günar ise Konyalı.
İki komutan da, gurur verici söylemlerde bulundu. Halkın gösterdiği sevgiyi sonuna kadar hak ettiklerini gösterdi. Kurt, dört yıl boyunca kaptan pilot görevi yaptı. Bu alanda en fazla dört yıl görev yapılıyor.

Haberin Devamı

Defalarca gökleri inletti ama her şeyin bir sonu olduğu gibi bu görevi de bitti. Hüzünlüydü. “Ne zaman bittiğini anladım biliyor musunuz?” diye sordu ve cevabını yine kendisi verdi “Biteceğini düşünmediğim an, son uçuştan sonra, uçaktan inince bitti dedim...”

Dolu dolu bir dört yıl geçirdiğini anlattı. Ayrılık karşısında duygusallaştı ama hizmete devam edeceği için aynı heyecanı yaşıyordu. (Kısa bir bilgi: Solo Türk pilotları uzman bir savaş pilotu oluyor. O nedenle Kurt, bundan sonra teröristlerin korkulu rüyası olmaya devam edecek.)

GÖKLERİN HAKİMLERİ

Kıbrıs’ın sevgisi ayrı

İki pilotun F16 uçağı, ellerinde oyuncak gibi. Yüzbaşı Kurt dört yıl süresince halkla iç içe oldu. Bunu da sözlerine yansıtıyor. “Halkın içinde dolaşırken, ‘Sizinle gurur duyuyoruz’ sözlerini duymanın verdiği güven anlatılamaz” diyor.

Kıbrıs’ta yaptıkları gösteriler çok daha anlamlı Solo Türk için. Kurt ve Günar, “Buradaki gösteriler bizleri çok duygulandırıyor. Kıbrıs Türk halkının aşırı ilgisi karşısında, en iyi gösteriyi yapmak için çaba harcıyoruz. Kıbrıs’ın bizler için ayrı bir yeri var. Bazen turistler savaş mı çıktı diye
korkuyor ama sonra gösterinin keyfini
yaşıyorlar” diye konuşuyor.

Başbakan’ın memleketlisi

Kurt ile sohbetten sonra Günar’a dönüyorum. “Yüzbaşım, şimdi görev Başbakanımızın memleketinde mi?” sorusunu soruyorum. Gülümsüyor. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu ile aynı memleketten olmasının bir sorumluluğu da var üzerinde.

Yüzbaşı Kurt’tan aldığı bayrağı en iyi şekilde temsil edeceğini söylüyor. Şu anda iki yıldır Solo Türk’te, iki yıl sonra görevi başkasına devredecek.

Haberin Devamı

Günar, “Bizlerin başarısında ekip çalışmasının etkisi büyük. Yüzbaşım Kurt’tan aldığım liderlik görevini ileriye taşıyacağım” dedi. İki komutan, Girne’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın verdiği resepsiyona da katıldı. Başta Cumhurbaşkanı Akıncı olmak üzere resepsiyona katılanlar pilotlarımıza büyük ilgi gösterdi. Onları tebrik etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

GÖKLERİN HAKİMLERİ


Havada heyecanlı dakikalar

Pilotlarımızdan büyük bir başarılarını da dinledim. Bir F16 savaş uçağıyla 2014’te Ankara’dan kalkıyorlar. Kalktıktan sonra uçağın motoru devre dışı kalıyor.

Ani karar verilmesi gerekiyor. O anda iki yüzbaşımız da soğukkanlı davranıyor. Ne yapacaklarına karar veriyorlar. Uçak kanatlarıyla sorunsuz şekilde alana indirilecek. Ancak ya başarısız olunursa?

Bütün ihtimaller düşünceye yansıyor. Alarm veriliyor. Savaş uçağı, iki pilotun üstün başarısıyla ve kanatların yardımıyla indiriliyor. Genelkurmay Başkanlığı konudan haberdar ediliyor. Genelkurmay Başkanı, iki yüzbaşımıza madalya takıyor.

Haberin Devamı

Solo Türk, bundan sonra Günar’ın birinci pilotluğunda gökleri inletecek. Kurt’un verdiği hizmet de unutulmayacak.