Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’ın tanıtıma ama ‘doğru’ tanıtıma ihtiyacı var. Türkiye’de sokaklarda Kıbrıs’ın nerede olduğunu bilmeyen milyonlara rastlayabiliriz.

Suçlu aramadan, değişime odaklan- malıyız.

Bunun için Türkiye’de ün yapmış Kıbrıslı Türk sanatçılara büyük görevler düşüyor.

Işın Karaca, Ziynet Sali, Osman Alkaş, Hüseyin Köroğlu, İnci Pars, Hazar Ergüçlü gibi isimler ekranlarda, sahnelerde yer alıyor. Milyonların kalbine hitap ediyorlar.

Sanatçıların ‘ün’ünden yararlanmak gerekiyor.

Gözlemlediğim kadarıyla, hem KKTC hükümetleri hem de sanatçıların kendi açılarından ‘serzenişleri var...’

Haberin Devamı

Sanatçılar kendilerine sahip çıkılmadığından yakınırken, hükümetin üyeleri de sanatçıların ‘ün’lendikten sonra ülkelerinden koptuklarını savunuyor.

Hatta eski bir bakan, “Ne yazık ki, Kıbrıslı Türk sanatçılar üne kavuşunca, Kıbrıs’ı unutuyor. Ulaşılmaz oluyorlar” diyor.

Bu bile ‘doğru’ tanıtımın önünde ciddi bir engel.

Bakan devreye giriyor

Yazıyı farklı bir şekilde tamamlamak isterken, KKTC Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun, bütün Kıbrıslı Türk sanatçıları bir araya getirme çalışması içerisinde olduğunu öğrendim.

Sayın Bakan, ya İstanbul’da ya da Kıbrıs’ta bir etkinlik düzenleyecek.

Kuzey Kıbrıs markasının, doğru bir şekilde Türkiye’de yükselmesi sağlanacak.

Kuzey Kıbrıs’ın ‘kumar’la öne çıkan algısı kırılmaya çalışılacak.

Çıta yukarıya çekilecek.

Ülkeye yönelik bir dizi projesi de gündemde.

Kıbrıslı Türk sanatçıların rol olacağı bir dizinin çekilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Umarım, bu birliktelik sağlanır.

Yoksa, dağınıklık sadece ‘kişisel çıkar’ ilişkilerine yarıyor.

Ülke kaybediyor.

HAPSİ GÖZE ALDI

Modacı Barbaros Şansal, ‘uyuşturucu taşımaktan’ dolayı Kıbrıs’ta tutuklanmıştı. Şu anda ‘tutuksuz’ yargılanıyor.
Normalde yurt dışına çıkış yasağı var. Ancak mahkemeden aldığı izinlerle Türkiye’ye gidip geliyor. İki kez yurt dışı yasağı kaldırıldı. Ankara’da bir ameliyat geçirecek. Ekim ayında Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevkinin yapılması bekleniyor. Girne’de Karmi bölgesinde ev inşaatına başlayan Şansal’ın mahkeme sonucunda en az 1 ay hapis yatacağı kesin gibi.
Mevcut yasalar böyle öngörüyor.
Cezadan kaçmayacak
Yargılama sürecinde yasaların değişmesi imkansız gibi. Bu nedenle Şansal’ın da hapis cezasını göze aldığını söyleyebiliriz. Kuzey Kıbrıs’ta kalması için mahkemenin kendisine verdiği cezayı çekmek zorunda.
Türkiye’de kalıp, yargılama sonucundan kaçabilirdi. Bunu yapmayacak. Yaparsa, Ada’ya giriş yaptığı an yakalanır ve hapis cezasını yer, sonra ise deport (Sınır dışı) edilir.

Haberin Devamı

‘KURT’LAR AYRILDI

‘Kurtlar Vadisi Pusu’nun Kıbrıs’taki çekimleri sona erdi. Necati Şaşmaz ve ekibi Ada’dan ayrıldı. Şaşmaz’ın, rol verdiği Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel’in oğlu da dizideki rolünü tamamladı. Çekimler sırasında Kıbrıslı Türkler’in yoğun ilgisiyle karşılaşan Necati Şaşmaz, sevenlerine “Kıbrıs’a yeniden geleceğim. Burayı çok seviyorum” dedi. Ünal Üstel’in de Şaşmaz’ın Kıbrıs’a gösterdiği ilgiden dolayı memnun olduğu öğrenildi.