Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Kuzey Kıbrıs’a her hafta sanatçı ‘çıkarması’ oluyor. Yaz aylarının yaklaştığı bu günlerde, Girne’deki otellerin sanatçılarla dolduğuna da şahit olacağız. Kıbrıs’ın eğlencesi, magazin programlarında geniş bir şekilde yer alıyor.
Bu aslında bir reklam.
Ancak ‘olumsuzluğu’ daha çok.
Her hafta ‘kumar’la anılan bir ‘eğlenceden bahsediliyor...’
Ki; KKTC Başbakan Yardımcısı ve Turizm Bakanı Serdar Denktaş da bunun farkında. Kuzey Kıbrıs’ın ‘kumar cenneti’ olarak anılmasından ciddi rahatsızlık duyuyor. Denktaş’la 1 Mayıs’ta düzenlenen piknikte beraberdik. Türkiye medyasında yer alan haberlerin ‘olumsuzluğu’ canını sıkmış gördüm. Magazin programlarında ve sayfalarında Kıbrıs’ın ‘vur patlasın çal oynasın ülkesi’ olarak lanse edildiğine dikkat çekiyor. Kumarhanelere gelen sanatçıların misafirlere yönelik eğlenceler düzenlediğine işaret ediyor ve şöyle devam ediyor:
“Casinoların düzenlediği eğlenceleri, paparazzi programları, ‘vur patlasın çal oynasın’ şeklinde bol bol yayınlıyor. Türkiye’de insanlar bunu seyrettiğinde, ‘Kıbrıs’ta insanlar eğleniyor’ diye düşünüyor. Kıbrıslı içinde çok az veya hiç yok.”

Kıbrıs’a sahip çıkın
Kıbrıs’a gelen sanatçıların, yazarların, olumsuzlukları görüp çevresine anlattığı eleştirisi yapıyor. Yazarlar ve sanatçıların Kıbrıs’a sahip çıkmasını istiyor ve “onların söyledikleri, yazdıkları ülkemizin gelişmesine katkı sağlar” diyor.
Kıbrıs’ın deniz, kum, güneş, kumarla ünlü olmadığını savunuyor. Kıbrıs Türk kültürünün de tanınması gerektiğini ifade ediyor. Bu yöndeki serzenişini de şöyle sürdürüyor:
“Ada’nın tarihiyle, kültürüyle, mutfağıyla misafir perverliğiyle, eğlencesiyle sosyal hayatıyla, Türkiye’ye tanıtımını yapmaya başlasalar ve olumlu konularda da Kıbrıs’ı ön plana çıkarsalar, Kıbrıs’a akış çok daha fazla olacak.”

Sanatçılara çağrı
Kıbrıslı sanatçılara da bu yönde görevler düştüğünü söylüyor Denktaş. Türkiye’nin ünlü isimlerine de, “Kıbrıs’ın Zeki Müren’i olun” çağrısı yapıyor; “Sanatçıların önemi büyük. Bir Zeki Müren’in Bodrum’u Bodrum yaptığını biliyoruz. Benzeri bir yaklaşım bekliyoruz sanatçılardan.” Ebru Gündeş, Sibel Can, Funda Arar, Serdar Ortaç, Volkan Konak ve diğer isimler, Kıbrıs’a geldiklerinde halkın arasına karışsa, Kıbrıs Türk kültürünü yaşasa çok şey kazanacaklar.
Her şey, sahneye çıkıp para kazanmak olmamalı. Uçaktan in, otele yerleş, sahneye çık, odaya çekil ve Kıbrıs’tan ayrıl.
Ama bir meyhane kültürü, mezeler, Kıbrıs mutfağı unutulmayacak anılar bırakacak kendilerinde.
Belki, bundan sonra değişir. Sanatçılar, sadece ‘sahneye çıkmak’ olarak görmezler Kıbrıs’ı. Üst düzey bir yetkilinin tabiriyle Kıbrıs, sanatçıların ‘saltanat sürdüğü’ bir ülke. Bu saltanatın da, bir bedeli olmalı.

Haberin Devamı

SAYGINER GECELERi

Haberin Devamı

Ünlü oyuncu ve sunucu Zuhal Topal’ın eşi Korhan Saygıner, Mağusa’ya kamp kurmuş durumda. Mağusa’da Kapalı Maraş’a sınırda bulunan ‘Arkın Palm Beach Hotel’de sahne alıyor. Kıbrıs’a özgü mezelerin de sunumlarının yapıldığı ‘Great Room’da, Saygıner’le eğlence hız kesmiyor.
Saygıner, bölge halkının beğenisini kazanmış durumda. Sahne performansı karşısında ‘Great Room’un pisti ise boş kalmıyor. Kadınlar Korhan’ın şarkıları karşısında, kendisini sahneye atıyor. Otel’in Halkla İlişkiler Müdürü Yeşim Koreli Oktay, “Bölgeye kaliteli eğlence sunuyoruz” diyor.