Sefa Karahasan

Sefa Karahasan

sefakarahasan@gmail.com

Tüm Yazıları

Hafta sonunda Urfa’daydım. Bir tarafta tarih kokan, diğer tarafta medeniyetin beşiği. Kadim şehir Urfa.

Urfa’da mevcut belediye başkanı Milletvekili adayı olunca yerine Karaköprü Belediye Başkanı Nihat Çiftçi getirilmişti. Karaköprü’yü yakından tanıma fırsatım olmuştu.

Sevgili İbrahim Halil Ünlü, bizi ağırlamıştı. Karaköprü, Urfa’nın en çok gelişen ilçesiydi. Sokaktaki halk memnundu. Ki bu fark edilmiş ki, Nihat Çiftçi Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’na getirilmiş.

Şehirde akla ilk gelen Balıklı Göl olsa bile, şehrin sokakları, etrafı, tarihi yapısı ve dokusu öne çıkıyor. Mesela Göbeklitepe, mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Haberin Devamı

Dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu. Sevgili Esra Urluk anlattı.

URFA’DA HAFTA SONU
Taş işçiliği projesi

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Göbeklitepe’yi taş işçiliğiyle öne çıkarmış. Bu noktada Göbeklitepe’de ‘Taş İşçiliği Projesi’ başlatmış. 12 bin yıllık Göbeklitepe’deki taş işçiliğini gelecek kuşaklara aktarmak isteniyor. Böylece yerel ekonomiye katkı sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca yeni iş alanlarının açılacağına da inanılıyor.

Bu yönde ciddi bir çaba var. Kursa katılanların heyecanını görmek gerek. “Bu işi çok sevdik, nesillere aktarmak istiyoruz” sözleri kullanılıyor.

Urfa, bir milyona yakın turist çeken bir il. Göbeklitepe taş işçiliğiyle de turist çekişine katkı sağlanmak isteniyor. Sempozyumlarla konu daha da irdelenecek.

Taş işçiliği atölyesi de kurulacak.

URFA’DA HAFTA SONU
Menengiç kahvesi

Urfa’da, Kıbrıs’ta Büyük Han’a benzeyen Gümrük Han da gidilmesi gereken mekanlardan biri. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ticareti geliştirmek için yapılmış.

Gümrük Han’ı da Osmanlı han mimarisinin klasik örneklerinden. Hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun olarak gittiği bir mekan haline gelmiş. Gittiğinizde mutlaka Menengiç Kahvesi içmenizi tavsiye ederim.

Yumuşak bir tadı olan kahvenin kokusu da güzel. Urfa’da Balıklı Göl’e gitmelisiniz demiyorum bile. Çünkü Urfa’ya gidip de Balıklı Göl’e uğramayan olmuyor.

Uzun uzadıya Urfa’yı yazmak istesem, sayfalara sığmayacağını biliyorum.

O nedenle, net ve kısa yazmakta fayda var, ‘mutlaka Urfa’ya gidin...’

Haberin Devamı

DEĞİŞTİR BAKALIM

Bizans oyunlarında da rol alan Kıbrıslı Türk sanatçı İnci Pars bugünlerde İzmir’e kamp kurmuş durumda.
Pars, İzmir Foça’da senaryosu Hakan Göksu’ya ait ‘Değiştir Bakalım’ adlı filmin çekimlerinde. Filmde Kemal Erek’le başrolü oynayan Pars, Doğu’dan şehre yerleşen ‘cesur’ Zerrin rolünde. Filmde ‘şeytan ve meleğin’ dokunuşuyla her şey değişiyor. Kadın ve erkek görevleri tam tersi oluyor. Zaten yerinde duramayan ve heyecanlı bir isim olan Pars, film çekimlerinden büyük keyif alıyor.

Bunu da sosyal medya hesaplarından anı anına paylaşıyor.


URFA’DA HAFTA SONU