Teknoloji Cambridge Analytica krizinden sonra 'Facebook'u sil' aramaları Google'da yükselişe geçti

Cambridge Analytica krizinden sonra 'Facebook'u sil' aramaları Google'da yükselişe geçti

23.03.2018 - 16:26 | Son Güncellenme:

Facebook, Cambridge Analytica skandalının ardından kullanıcılarının güvenini kaybetmeye başladı. ABD'deki Facebook kullanıcıları, Google’da son 5 yılda hiç olmadığı kadar "Facebook’u sil" araması yaptı.

Cambridge Analytica krizinden sonra Facebooku sil aramaları Googleda yükselişe geçti

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

1.5 milyardan fazla üyesiyle dünyanın en büyük sosyal paylaşım sitesi Facebook’un 50 milyon Facebook kullanıcı verisinin usulsüzce kullanıldığının ortaya çıktı. Skandalın neden ortaya çıktığını açıklayan Zuckerberg, Facebook uygulama yazılımcısı Aleksandr Kogan’ı suçlayarak, “Kogan yazdığı uygulama aracılığıyla 2014 yılında Facebook kullanıcılarının verilerine ulaştı ve uygulamayı indirenlerin bundan haberi yoktu. Kullanıcı rızası olmadan verilerin satılması politikalarımıza aykırı” şeklinde konuşmuştu.

Cambridge Analytica krizinden sonra Facebooku sil aramaları Googleda yükselişe geçti

Cambridge Analytica'nın veri toplama programı hakkındaki bilgiler ana akım medyay çıktığında "Facebook'u sil" aramaları artmaya başladı. Belirli bir aramanın zaman içinde diğer anlara göre ne kadar popüler olduğunu izleyen Google Trends'ten alınan yeni bilgiler, ABD'deki Facebook kullanıcıları, Google’da son 5 yılda hiç olmadığı kadar "Facebook’u Sil" araması yaptı.

Haberin Devamı

Google Trends, herhangi bir aramanın ne kadar popüler olduğunu gösteriyor. Belirli bir anahtar kelime veya kelime öbeği için ne kadar arama yapıldığını gösteriyor. İşletmelerin Google Arama'da reklam yerleşimi satın almasına yardımcı olan Google AdWords, daha spesifik hale geliyor. AdWords’e göre, Şubat ayında ABD’de "Facebook’u sil" için 100 bin ile 1 milyon arasında arama yapıldı.