Siyaset CHP’de kılıçlar çekildi

CHP’de kılıçlar çekildi

01.02.2018 - 15:08 | Son Güncellenme:

Hafta sonu kurultaya giden CHP’de kılıçlar çekildi. Dört isim aday adaylığını açıkladı. CHP kulislerinde kurultayda Kılıçdaroğlu’nun karşısına sadece Muharrem İnce’nin aday olarak çıkabileceği konuşuluyor. Asıl kızılca kıyametin PM yarışında kopacağı düşünülüyor. Üç ayrı grubun anahtar liste çıkarması beklenen PM için 500’den fazla kişinin aday olacağı Kılıçdaroğlu’nun PM listesinde sürpriz isimlerin yer alacağı belirtiliyor. Parti içinde şimdiden 2019’yılındaki seçimlerden sonrasına göre hesaplar yapılıyor.

CHP’de kılıçlar çekildi

Kuruluşundan bugüne 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay gören CHP, hafta sonu 36. Olağan Kurultayı'nı yapmaya hazırlanıyor. CHP’de kulisleri harekeli. Yıllarca kurultaylar partisi olarak anılan CHP’de bu kurultayın anlamı daha farklı. Çünkü bu kurultayda belirlenecek kadrolar partiyi 2019 yılında yapılacak hayati üç seçime hazırlayacak. Zaman zaman il kongrelerinde kavgaların çıktığı partide şimdi her şey 1266 delegenin vereceği karara bağlı.

Haberin Devamı

127 İMZAYI BULAN ADAY OLACAK

CHP'de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

Bütün hazırlıkları tamamlanan kurultayın ilk gününde genel başkan seçimi yapılacak. Aralarında 248 kadının bulunduğu delegelerin 740’ı yeni seçildi. Parti tüzüğüne göre, bin 266 delegenin yüzde 10 olan 127 delegenin imzasını toplayan isim genel başkan adayı olabiliyor.

İNCE İKİNCİ KEZ DENEYECEK AMA…

5 Eylül 2014'te yapılan 18. Olağanüstü Kurultay'da Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’na rakip olmuş ve 177 imza ile aday olduğun seçimde 415 oy almıştı. 2016 yılındaki kurultayda da aday olması bekleniyordu ama o beklemeye tercih etti. Hesaplarını 2018 için yaptığı o günlerde dillendirilmişti. İşte o gün geldi çattı… Bu kurultayda 5 isimden gerekli imzayı sadece Kılıçdaroğlu ve İnce’nin toplayabileceği konuşuluyor. CHP koridorlarında İnce’nin 400 oyun üstüne çıkabileceği ancak seçimi kazanmasının zor olduğu görüşü hakim. Özellikle en çok delegeye sahip il olan İstanbul’da İnce’nin desteklediği isimin yarışı kaybetmesi dengeleri iyice değiştirdi.

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN 2019 HESAPLARI YAPILIYOR

Daha bu seçim yapılmadan parti içinde 2019 hesabının şimdiden yapıldığından bahsediliyor. Bu hesap da iki şekilde yapılıyor; birincisi hafta sonu yapılacak kurultayda PM listesine istediği isimleri sokmak, ikincisi ise 2019 yılında yapılacak üç seçimin ardından olası bir genel başkan değişimi üzerine…

KIZILCA KIYAMET KOPACAK: ÜÇ ANAHTAR LİSTE İLE KIYASIYA YARIŞ BEKLENİYOR

Cumartesi genel başkan seçiminin ardından pazar günü ise partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan Parti Meclisi (PM) üyeliği seçimleri yapılacak. 60 kişiden oluşan PM'nin 8 üyesi Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan (BYKP) seçiliyor. PM’de yüzde 30 kadın, yüzde 10 gençlik kotası var.

Haberin Devamı

"Çarşaf liste" yöntemi ile yapılması beklenen seçime yaklaşık 500 kişinin aday olması bekleniyor. İşte bütün mücadelenin bu 60 kişilik listede yer almak için olacağı konuşuluyor. Çünkü şimdi oluşacak PM’nin 2019 yılında belediye başkanı adayları, kontenjan vekillerin belirlenmesinde belirleyici rol oynayacak. Çarşaf liste ile seçime gidilmesi beklenen CHP kurultayında kalemin neden kılıçtan daha keskin olduğunu anlayabiliyorsunuz… Delege elindeki kalem ile istediği isme ‘çizik’ atabiliyor. Bir tür hesaplaşma yaşanıyor. Hazırlanan anahtar listeler ‘delik deşik’ olabiliyor. Bunu son kurultayda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaşadı. Anahtar listesine aldığı (Ben bu isimlerle çalışmak istiyorum listesi) aralarında Gürsel Tekin, Nihat Matkap, Enis Berberoğlu, İştar Gözaydın, Faik Öztrak, Seyhan Erdoğdu gibi kendisine yakın isimler delegeden çizik yedi ve PM’ye giremedi listesinde olmayan 23 isim PM’ye girmeyi başardı. Benzer durumun Pazar günü de yaşanacağı dilden dile dolaşıyor.

Haberin Devamı

CHP’de kılıçlar çekildi

ÜÇ PARÇAYA BÖLÜNDÜ: ÖNEMLİ İSİMLER BAYRAK AÇTI

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlık yarışını her ne kadar önde bitireceği düşünülse de PM için önereceği isimler içi kimse o kadar iyimser konuşmuyor. İşte tam da patırtı buruda kopacak gözüküyor. Kulisler kaynıyor. Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in manifestosu tam da bu patırtının işaret fişeği gibi. Böke bir gazeteye verdiği söyleşide liste çıkaracaklarını duyurdu. PM konusunda parti üçe bölünmüş durumda. Birinci grup; başını Gürsel Tekin, Engin Altay, Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Engin Özkoç, Seyit Torun, Tekin Bingöl gibi vekillerin çektiği Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin oluşturduğu grup.

İkinci grup; Tanju Özcan, Rıza Yalçınkaya, Emre Köprülü, Edin Bircan gibi isimlerin başını çektiği Muharrem İnce’ye yakın ekip. Üçüncü grup ise aday çıkarmayan ama PM’de etkin isimlerle yer almak isteyen Devrimci Demokratların oluşturduğu grup. Bunların başını ise Selin Sayek Böke, İlhan Cihaner, Ali şeker, Orhan Sarıbal, Niyazi Nefi Kara, Zeynep Altıok, Oğuz Kaan Salıcı gibi isimler çekiyor. Böke ve Cihaner kurultay öncesi bir manifesto yayınlamıştı.

Haberin Devamı

PM VE MYK’DA BÜYÜK DEĞİŞİM BEKLENİYOR

Şimdi Kılıçdaroğlu’nun listesinde kimler olacak, kimler olmayacak en çok merak edilen konuların başında geliyor. Kılıçdaroğlu’nun PM listesinde tanınan ve parti içinde etkin isimlere yer vereceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun anatar listesine giremeyenler de kendi çabalarıyla PM’ye girmenin yollarını arayacak. Bu kurultayda PM’nin yarısından fazlasının, Kılıçdaroğlu’nun A Takımının da birkaç kişi hariç büyük oranda yenilenmesi bekleniyor. CHP Lideri’nin PM için il başakanlarından isim istedği öne sürülüyor. PM listesinin alacağı şekil parti içi hesabını 2019 yılı için yapanlar açısında da fikir verecektir.

CHP’de kılıçlar çekildi

LİSTEDE SÜRPRİZ İSİMLER

CHP kulislerinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM’ye almak istediği sürpriz isimler de konuşuluyor. Bunlardan birisi ‘Adalet Yürüyüşü’ne de katılan Cihangir İslam. Siyaset Bilimci Yunus Emre ve Osman Korutürk’ün de Kılıçdaroğlu’nun listesinde yer alabileceği dile getiriliyor.Cihangir İslam ismi parti içinde rahatsızlık yaratmış durumda. Kafkas Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Refah Partisi eski Milletvekili Merve Kavakçı'nın eşi Cihangir İslam KHK ile ihraç edilmişti.