Siyaset CHP'li Öztürk Yılmaz: Kerkük'teki PKK varlığı çok ciddi

CHP'li Öztürk Yılmaz: Kerkük'teki PKK varlığı çok ciddi

16.10.2017 - 15:35 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Irak askerinin Kerkük'e girmesine ilişkin "Çok ciddi Kerkük'teki PKK varlığı. Çünkü özellikle görevden alınan valinin PKK ile yakınlığı biliniyor. Orada şu anda PKK'nın ciddi kuvvetinin olduğunu biliyoruz. PKK şu an Kerkük' te önemli şekilde mevcudiyet gösteriyor. En büyük tehlike, bölge bundan sonra bölünebilir" dedi.

CHPli Öztürk Yılmaz: Kerkükteki PKK varlığı çok ciddi

CHP Genel Başkan Yardımıcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Öztürk Yılmaz, Irak ordusu tarafından başlatılan Kerkük operasyonuna ilişkin Öztürk Yılmaz şu değerlendirmede bulundu: "Kerkük yapısı itibariyle ne Bölgesel Kürt Yönetimine (IBKY) ne de Bağdat'a bağlı olacak bir yapıya girmemesi gerekiyor. Kerkük'ün özel bir statüde olması lazım. Irak Anayasası da bunu izin vermektedir. Kerkük 'ü Bölgesel Kürt Yönetimine bağladığınız anda bugünkü sorunlar çıkıyor, alıp Bağdat'a bağladığınız anda da başka sorunlar çıkıyor.

Haberin Devamı

Üç etnik grup, Türkmenler, Araplar ve Kürtlerin eşit oranda temsiliyle yeni bibr düzenlemeye gidip vilayet meclisini ve valiliği ona göre düzenlemek gerekir. Şu andaki gelişmeler umarız Irak'ta bir iç savaşa dönük adımlar olmaz. Kerkük diğer vilayetlere benzemez. O nedenle burada son bir ay içinde Kerkük'e kaydırılan PKK terör örgütü unsurlarının istikrarsızlaştırıcı adımlar atmasını doğru bulmadık. Bu unsurlar kentte olduğu sürece kentte iç savaş tetiklenebilir. Görevden alınan Kerkük Valisinin halkı kendi devletine karşı ayaklanmaya çağırması da başka bir garabettir. Tansiyonun düşürülmesi ve görevden alınan valilin provokasyonlarına son verilmesi ve adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. IBKY, Bağdat yönetimyile diyalogla sorunlarını çözmelidir. Eğer bu böyle devam ederse Irak konusu bölgeyi içine alacak bir şekilde ve Suriyeleşebilecek bir yöne doğru gidiyor. ABD, Rusya, Türkiye ve İran'ın bu çatışmanın içinde olması bölgede çok kanlı bir savaşın olacağını ve kazananın da olmayacağını belirtmek isteriz. Aksi takdirde bir iç savaş ve ağır yansımalaryıla karşı karşıya kalacak bölge. Biz iç savaş istemiyoruz. Irak' ta yeniden Suriye tipi bir savaşın başlamasını istemiyoruz."