Ege CHP’ye 14, AK Parti’ye 8 sandalye

CHP’ye 14, AK Parti’ye 8 sandalye

26.06.2018 - 00:02 | Son Güncellenme:

Kentte, 9 bin 362 sandıkta oy kullanıldı. CHP 14, AK Parti 8; HDP, MHP ve İYİ Parti de İzmir’den 2’şer milletvekilliği kazandı.

CHP’ye 14, AK Parti’ye 8 sandalye

İzmir’de, 9 bin 362 sandıkta oy kullanıldı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye 53.9 oy çıktı.
AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’a ise sandıktan yüzde 33 oy çıktı. İzmir’de, İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’e 177 bin 568 kişi oy verdi.
Akşener’e, İzmir’de yüzde 6.3 oranında oy çıktı. HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş da yüzde 6 oy aldı. Saadet Partisi’nin adayı Temel Karamollaoğlu yüzde 0,5 oy aldı, Vatan Partisi’nin adayı Doğu Perinçek yüzde 0,3’lük dilimde kaldı.

Haberin Devamı

AK Parti 4+4

Milletvekilliği seçiminde CHP yüzde 41,7 oy aldı. AK Parti, kent genelinde yüzde 28,2 oranında oya ulaştı. HDP’ye yüzde 11,3, İYİ Parti’ye de yüzde 11 oy çıktı.
Yüzde 6,2 oy alan MHP’yi Saadet Partisi ise yüzde 0,8’le izledi.
İzmir’de CHP 1. Bölge’den 7, 2. Bölge’den 7 olmak üzere toplam 14 milletvekili çıkardı. AK Parti de 1. Bölge’den 4, 2. Bölge’den 4 olmak üzere, toplam 8 vekille İzmir’i temsil edecek. HDP, MHP ve İYİ Parti de Meclis’e 2’şer vekil gönderdi.

Kentin yeni yüzleri

İYİ Parti’de 1. Bölge’den Müsavat Dervişoğlu, 2. Bölge’den de Aytun Çıray milletvekili seçildi. HDP’de de vekiller değişti. Müslüm Doğan ve Ertuğrul Kürkçü’nün yerine birinci sıradan aday gösterilen Serpil Kemalbay ile Murat Çepni, HDP’nin İzmir milletvekilleri olarak yeni dönemde parlamentoda yer alacak. MHP’de de Ahmet Kenan Tanrıkulu ile Oktay Vural’ın yerine Tamer Osmanağaoğlu ile Hasan Kalyoncu Meclis’e girdi.
Kentte, 28 milletvekili içinde 16’sı ilk defa seçildi. TBMM’ye yeni yüzler de girdi.
AK Parti’de; Ceyda Bölünmez Çankırı, Cemal Bekle, Fehmi Alpay Özalan, Necip Nasır ve Yaşar Kırkpınar, ilk kez seçilerek Meclis’e girdi.
CHP’de ise, eski DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Mehmet Ali Çelebi, Ednan Arslan, Sevda Erdan Kılıç, Mahir Polat ve Bedri Serter, partinin yeni vekillerinden.

Haberin Devamı

En genci CHP’den

İzmir’de en genç milletvekili CHP’den seçildi. CHP’nin İzmir’den aday gösterdiği Mehmet Ali Çelebi, 34 yaşında.
İzmir’de CHP’nin milletvekilleri arasında en büyük olanı ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu. 69 yaşında olan Kılıçdaroğlu, aynı zamanda İzmir’den seçilen en yaşlı milletvekili olma özelliğini taşıyor.
AK Parti’de ise en yaşlı vekil Başbakan Binali Yıldırım oldu. Yıldırım, 62 yaşında. AK Parti’nin en genç vekili Hamza Dağ. Dağ, 38 yaşında.