Kobi Çiftçi Kayıt Sistemine Kaydolan Desteği Alır!

Çiftçi Kayıt Sistemine Kaydolan Desteği Alır!

25.11.2017 - 16:29 | Son Güncellenme:

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, çiftçilerimizin devlet hibe, teşvik ve kredilerinden faydalanması için mutlaka çiftçi kayıt sistemine kayıt olarak ÇKS belgesini almalarını belirtti.

Çiftçi Kayıt Sistemine Kaydolan Desteği Alır

Kredilerden Yararlanmak İçin ÇKS Şart

Haberin Devamı

Destek ve kredilerden faydalanan çiftçi sayısını çok az olduğunu dile getiren Bakan Fakıbaba, önümüzdeki yıl itibariyle çiftçilere kredi ve teşvikleri artırarak vermeye devam edeceklerini ifade etti.

Niğde Milletvekili CHP’li Ömer Fethi Gürer, köyden kente artan göç sorunu nedeniyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesine yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, şu ana kadar ÇKS'ye kayıtlı çiftçi sayısının sadece 2 milyon 267 bin 176 olduğunu açıkladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba; üreticilerin ve hayvancılık yapanların, tarımsal destekler ve benzeri uygulamalardan faydalanabilmek için kendi istekleriyle ÇKS'ye kayıt yaptırmakta olduğunu ve bu kaydını her yıl güncellemesi gerektiğini belirterek, "Bu kapsamda Türkiye genelinde Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) 2016 yılında kayıt yaptıran çiftçi sayısı 2 milyon 267 bin 176'dır." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Ayrıca TARSİM rakamlarına da değinen Bakan Fakıbaba, "TARSİM ile uygulamanın başladığı 1 Haziran 2006 tarihinden 2017 yılı Kasım ayı itibariyle Türkiye genelinde Devlet Destekli Tarım Sigortaları kapsamında toplam 8 milyon 795 bin 39 adet poliçe düzenlenmiştir." dedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aile tipi işletme sayısının giderek arttığına işaret ederek "Hükümetin yanlış tarım politikası, artan girdi maliyetleri ve üreticinin ürününü değerinde satamaması nedeniyle tarım ve hayvancılığın gerilediğini" savunarak, "15 yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye, bugün her şeyi ithal eder duruma gelmiştir." dedi.

Türkiye'de tarımla uğraşan kesimin azalmasının, ciddi manada sorunları beraberinde getirmekte olduğunu belirten Gürer, "Köyler boşalıyor. Şehirler köylerden göç eden insanlarla dolup taşıyor. Bu durum, sosyal, psikolojik ve ekonomik sorunları da beraberinde getiriyor." diye konuştu.

Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmanın mevsimsel sorunlar dâhil hükümet uygulamalarından, krediden yararlanmak için de olması gereken bir kayıt sistemi olduğunu anımsatıp, "Sisteme dâhil olan çiftçi sayısı düşüklüğü ayrıca dikkate değerdir." dedi.

Kaynak: Kobi-Line
Yazarlar