Teknoloji Çin polisi şüphelileri akıllı gözlükle yakalayacak

Çin polisi şüphelileri akıllı gözlükle yakalayacak

08.02.2018 - 11:20 | Son Güncellenme:

Çin polisi, yüz tanıma özelliği sayesinde aranan kişileri tespit etmeye yarayan akıllı gözlükleri kullanmaya başladı. Çin polisi, gözlüklerin sahte kimlik kullananlar veya kaçakçılara yönelik olduğunu söylese de Çin'in bu teknolojiyle siyasi savunucuları ve azınlıkları hedef aldığını düşünenler de var.

Çin polisi şüphelileri akıllı gözlükle yakalayacak

milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Çin polisi, yüz tanıma özelliğine sahip akıllı gözlükleri tren istasyonlarındaki kaçakları yakalamak için kullanacak. Şüphelilerin bulunduğu veri tabanıyla bağlantılı olan gözlükler, kalabalık içerisinde aranan kişilerin tespitini oldukça kolaylaştırıyor.

Google Glass'a oldukça benzeyen gözlüklerin kişinin adres, sabıka geçmişi ve çalışma durumu gibi birçok kişinin verisini birkaç saniye içerisinde bulabildiği belirtildi. Gözlükler Pekin’de bulunan LLVision Technology tarafından geliştirildi.

Gözlük, aslında otomatik bir kimlik sorma işlemi. Kullanıcı birisine baktığında, takılı olan fotoğraf makinesi görünüşte kişinin yüzünün kesin ölçümlerini alıyor. Bu ölçüm daha sonra veritabanıyla karşılaştırılıyor. Teknolojinin saniyeler içinde tepki verdiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Cincou şehrindeki tren istasyonunda görevli polisler tarafından kullanılmaya başlanan akıllı gözlük sayesinde şu ana kadar 7 aranan zanlının yakalandığı bildirildi.

Aktif halde yaklaşık 170 milyon güvenlik kamerasının bulunduğu Çin'de, 3 yıl içerisinde yaklaşık 400 milyon yeni güvenlik kamerasının daha kurulması bekleniyor.

200 kişinin kimlik kontrolü eski yöntemle kabaca 1 saat kadar sürerken Çin'in yeni teknolojisiyle bu birkaç dakika içerisinde yapılabiliyor.