Cumartesi O oynuyor, insanlar seyrediyor

O oynuyor, insanlar seyrediyor

17.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

18 yaşındaki Burak Şahin’in bilgisayar oyunlarındaki başarısı ona ün ve para kazandırıyor. Youtube’da paylaştığı videolarını binlerce kişi takip ediyor

O oynuyor, insanlar seyrediyor

obisini mesleğine dönüştürmek birçoğumuzun hayali. Bu nedenle bunu başaranları ya kıskanır ya da onlara gıpta ederiz. 18 yaşındaki bilgisayar programcılığı öğrencisi Burak Şahin’in durumu da böyle. Bilgisayar oyunlarına ilgisi daha çocukken başlamış. Zaman zaman Playstation’ın başına anne ve babasıyla da geçmiş. Daha sonra tecrübesini diğer insanlara aktarmak için bir Youtube kanalı kurmuş ve çoğu insanın oyunlarda geçemediği bölümlerin nasıl geçileceğini anlatır olmuş. Artık bu kanalı yüz binlerce kişi tarafından takip ediliyor. Yüklediği oyun videolarını baştan sona film
gibi izleyenler bile var.

Haberin Devamı

Burak Şahin ile bu merakının nasıl başladığını konuştuk...

Ne zamandan beri bilgisayar oyunlarına meraklısınız?

Kendimi bildim bileli oyun oynuyorum diyebilirim. Altı-yedi yaşlarında ilk olarak Atari ile tanıştım. Ardından PC, Playstation 1, Playstation 2, PSP, Xbox 360, Playstation 3 ve Playstation 4 platformları ile oynamaya devam ettim.

“Oyunlar eğitimimi etkiledi tabii ki”

Günde ortalama kaç saatinizi oyun oynayarak harcıyorsunuz?

Okulum olmadığı günlerde yaklaşık altı-yedi saat oyun oynuyorum. Okul olduğu zaman tabii ki öncelik derslerimde ve ödevlerde oluyor. Bunları hallettikten sonra bol bol oyun oynuyorum.

Eğitim hayatınızı etkiledi mi bu alışkanlığınız?

Eğitim hayatımı etkiledi tabii ki. Çünkü oyunlarla ilgili çok fazla proje ve düşüncem vardı. Hayatımı da buna göre ayarlıyorum. Okuduğum okulu bile yapmak istediğim projelere göre seçtim.

Haberin Devamı

Konsol mu yoksa PC mi tercih ediyorsunuz?

Konsolun zevki ile PC’nin zevki bence farklı. İkisi de size farklı oyun deneyimleri sunuyor, farklı hazlar yaşatıyor. Konsoldaki özel oyunları bilgisayarda bulamadığımız
için -ki bu oyunlar da çok
kaliteli oyunlar- kesinlikle
en az bir konsolunuz olmalı. İkisi arasında bir seçim yapmam gerekirse ben PC’yi tercih ederim açıkçası.

Oyunlara bu kadar düşkün olmanızı aileniz nasıl karşıladı?

Ailem benim oyunlarla çok fazla içli dışlı olduğumu hep biliyordu zaten. Babamla Playstation’da futbol oynayıp annemle “Tekken” oynamışlığım çoktur. Lise ve ilkokul yıllarında tabii ki oyun sürelerimi kısıtlıyorlardı. Fakat projelerim ve hedeflerimde her zaman bana destek oldular.

“Teklifler geliyor, dört sponsorum var”

Youtube kanalı kurmaya nasıl karar verdiniz?

Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine... İlk başlarda formatım yalnızca oyunlarda geçilemeyen kısımların nasıl geçildiğini göstermekti. Fakat bu bana sıkıcı geldi bir süre sonra.
Daha sonra sadece geçilemeyen bölümleri değil tüm oyunu yayımladım ve bu sevildi.

Bildiğim kadarıyla sponsorlarınız da var. Bu bağlantılar nasıl kuruldu?

Tabii şu an dört sponsorum var. İlk sponsorumu kendim buldum. Karşılıklı anlaştık. Bazı şirketlerse kendi teklifleriyle geldiler. Kabul ettim. Her teklifi kabul etmiyorum ama.

Haberin Devamı

Youtube kanalınızdan ve sponsorlarınızdan gelir sağlayabiliyor musunuz? Bu kazanç kendi kendinize yetmenize olanak sağlıyor mu?

Tabii ki bir kazancım oluyor. Bunun bir öğrenci için güzel bir gelir olduğunu söyleyebilirim. Kazancım konusunda ortaya çıkan bazı rivayetler ise gerçek dışı. Hayır, ayda 20 bin lira gibi bir gelirim yok.

Bundan sonrası için planlarınız nedir?

Kendi projelerime devam edeceğim. İleride oyun alanında Türkiye adına güzel işler yapmak istiyorum. Geniş çapta birçok projem var.