Siyaset Darbeye direniş değil çeteleşme

Darbeye direniş değil çeteleşme

28.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin ‘değiştirmeyeceğiz’ dediği 121. madde düzenlemesini eleştiren Tezcan “Getirilen şey, darbeye karşı direnmeyi meşrulaştıran bir düzenleme değildir. Bu hükümle getirilen çeteleşmedir. İktidar eliyle sivil, silahlı çete kurma maddesidir. Karşı çıktığımız şey bu” dedi...

Darbeye  direniş değil çeteleşme

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, toplantıya ilişkin açıklamasında Cumhuriyet gazetesi davasına değinirken, hâkimin son duruşmada Ahmet Şık’a savunma yapma imkanı vermediğini kaydetti. “FETÖ icadı yöntemlerle FETÖ ile mücadele edemezsiniz” diyen Tezcan, Cumhurbaşkanlığı’nın sitesinde, “10 soruda 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ” diye bir kitabın yer aldığını bildirdi. Bu kitapta 15 Temmuz’a giden süreçlerin aktarıldığını, bunlar arasında Oda Tv davası ile Nedim Şener ve Ahmet Şık’ın tutuklanmasının da gösterildiğine dikkati çekti.
AYM’ye çağrı
Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) eleştiride bulunan Tezcan, hukuka her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AYM’ye soruyorum, neden haksız tutuklamalarla ilgili hâlâ karar vermiyorsunuz? Daha önce verdiğiniz emsal kararlar var. Şimdi neden korkuyorsunuz? Tutuklu milletvekilleriyle ilgili niye karar vermiyorsunuz? Niye gerici anlayışıyla hukuku yorumlayacak noktaya sürükleniyorsunuz? Hangi baskı altında veriyorsunuz bu kararları?”
Bu kararlarla, AYM’nin hızla üst mahkeme kimliğini yitirdiğini öne süren Tezcan, “AYM 20 Temmuz darbesinin bir organı haline dönmüş durumda. AYM, ana darbe mahkemesi haline gelmiştir. Şu andaki tablo budur” dedi. Tezcan, “AYM ne yazık ki zorbalığın hukuk üzerindeki hakimiyeti aracına düşmüştür. AYM’ne şunu söylüyoruz, madem bu kadar dönmeye alıştın bir kere daha dön, ama bu sefer yönünü hukuka dön. Gel şu KHK’lerle ilgili 91 tarihli içtihadına dön. Sana günahlarından dönme imkanı vereceğiz. Bu vebalden kurtulma imkanı vereceğiz. Hiç olmazsa adalet karşısında, vicdan karşısında kendini affettirmek için dön” diye konuştu.
KHK’lara eleştiri
Son çıkan KHK’lerin çok tartışılacağını belirten Tezcan, tarafsız hukukçuların da bu KHK’leri eleştirdiğini söyledi. İktidarın, “değiştirmeyeceğiz” açıklamalarına tepki gösteren Tezcan, “Demek ki niyetiniz bozuk, uygulamanız da bozuk o yüzden. Fikri salih olmayanın emeli de salih olmaz” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, “Türkiye’de bundan sonra darbe olduğunda vatandaş tankın önüne yatmayacak mı?” dediğini savunan Tezcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hani bu 15-16 Temmuz’u kapsıyordu? Bu sözü nereye oturtacaksınız, milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz? Türkiye tankın önüne yattı diye yargılanan kim var? Çeteleşmeye karşıyız, bu kadar açık. Darbeye karşı direnişe hiçbir itirazımız yok. Biz de direndik.”

Bahçeli eleştirisi
Devlet Bahçeli’nin CHP’ye yönelik eleştirilerine dair ise Tezcan, “Bazen arka arkaya tweetlerle düşüncelerini paylaşıyor. Sadece şunu söyleyeceğim, Sayın Bahçeli’yi ülkücülere havale ediyorum” ifadesini kullandı.

Aldan’a soruşturma tepkisi

Tezcan, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın bir radyo programındaki 121. maddeye yönelik eleştirilerine yönelik soruya, “Getirdikleri düzenlemelerle silahlı sivil çete oluşturma riskini çok önemsiz gibi göstermeye çalışan bir iktidarın koro halinde başka alanları tartışmaya açmaya çalışması manidardır. Asıl dikkat edeceğimiz şey getirilen tehlikedir, çeteleşmedir” karşılığını verdi. Tezcan, başka bir soru üzerine, son KHK’leri AYM’ne götürmek için çalışmalarının devam ettiğini ve yıl başından sonra götüreceklerini bildirdi.