Teknoloji DeepMind'ın yeni robotları kendi kendine nasıl öğrenebileceklerini çözdü

DeepMind'ın yeni robotları kendi kendine nasıl öğrenebileceklerini çözdü

05.03.2018 - 12:58 | Son Güncellenme:

Robotlar kendi başına bir şeyler keşfetmekte pek iyi değil. DeepMind ise robotların kendi işlerini öğrenmelerini sağlayan yeni bir sistem geliştirdi. Bu yeni sistem, robotlara 'bu oyun alanını temizle' gibi basit bir hedef verip, tamamlanması için ödüllendiriyor.

DeepMindın yeni robotları kendi kendine nasıl öğrenebileceklerini çözdü

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

DeepMind, robotların kendi işlerini öğrenmelerini sağlayan 'Zamanlanmış Yardımcı Kontrol (SAC-X ) olarak adlandırılan yeni bir öğrenme paradigması geliştirdi. Bu yeni sistem, robotlara 'bu oyun alanını temizle' gibi basit bir hedef verip, tamamlanması için ödüllendiriyor.

DeepMind tarafından yapılan açıklama şu şekilde: "Tanımladığımız yardımcı görevler genel bir ilkeye uyuyorlar. Robotları, algılayabildikleri alanı keşfetmeye teşvik ediyorlar. Örneğin, bir dokunmatik algılayıcının çalışması için parmakları harekete geçirmek, bilekte bir kuvvet hissetmek, kendi algılama sensörleriyle uygun eklem açılarını hesaplamak ve gerçekleştirmek, nesneyi hareket zorlamak gibi."

Araştırmacılar, robota görevin nasıl tamamlanacağını söylemiyorlar, basitçe algılayıcılarla (başlangıçta kapatılan) donatıp, işleri düzeltene kadar dolaşmalarına izin veriyorlar. Çevresini keşfederek ve sensörlerinin işlevselliğini test ederek, robot sonuçta ödülünü kazanabilir. Başarısız olursa, bir şey ifade etmiyor.

Haberin Devamı

DeepMindın yeni robotları kendi kendine nasıl öğrenebileceklerini çözdü

Bir kutunun üstünde dolaşan robot kolu seyretmek etkileyici görünmeyebilir. Ancak şaşırtıcı kısmı, bu özel makinenin bir programı takip etmemesi veya bunun için tasarlanmış bir şey yapmaması. Bu, insanı nasıl mutlu edeceklerini anlamaya çalışan bir robot.

Aslında bu çalışma son derece önemli. DeepMind ya da başka bir AI şirketi bunu başarabilirse dünyayı değiştirebilir. Yatmak, çöp boşaltmak veya bir fincan kahve koymak AI için son derece karmaşık işler. Her görevi gerçekleştirmek için sonsuz sayıda yol var. Ancak yapay zeka sayesinde öğrendiklerinden bunları bir daha unutmuyorlar.