Siyaset Demokrasi isteyen ‘hayır’ oyu verecek

Demokrasi isteyen ‘hayır’ oyu verecek

18.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

16 Nisan’da herkesin elini vicdanına koymasını isteyen Kılıçdaroğlu, “Demokrasi isteyen gidecek ‘hayır’ diyecek. Totaliter rejimi isteyen, bir kişiye bütün yetkileri verelim diyenler de ‘evet’ diyecek. Bu kadar basit” dedi

Demokrasi isteyen ‘hayır’ oyu verecek

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, getirilmek istenen sistemde TBMM’nin yetkilerinin elinden alındığını savundu. Referandum kampanyası kapsamında Aydın Nazilli’de STK temsilcilerine hitap eden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
AĞZIMDAN TEK KÖTÜ LAF ÇIKMADI, ÇIKMAYACAK: Bugün konuştuğumuz konu bir memleket meselesidir. Huzur içinde yaşamak istiyoruz, kavga, kutuplaşma istemiyoruz. Doğrudan beni hedef alıp, namusumuza ve haysiyetimize dahi saldırdılar ama ağzımdan tek bir kötü laf çıkmadı ve çıkmayacak çünkü bu ülkeye hizmet ediyorum. Bizim ülkemiz güzel bir ülke, kavgasız, birlikte yaşamak istiyoruz.
AL TEPE TEPE KULLAN: Getirmek istedikleri sistemde devletin yapısını ve işleyişini bir kişi belirleyecek. Bir kişiye yetki verirseniz bir gün muhtarlara kızacak, muhtarlıkları kapatacak. Müsteşar kim olacak, bir kişi belirleyecek. ‘Ben dayımın oğlunu müsteşar ilan ettim’, buna evet diyecek misiniz? Padişah buna dikkat ederdi. Padişah vardır ama onun altında sadrazam vardır, onun altında başka vezirler vardır. Padişah her şeye muktedir değildir. Biz bir kişiye yetki veriyoruz, al tepe tepe istediğin gibi kullan.
HERKES ELİNİ VİCDANINA KOYSUN: Evet oyu kullanmanın vebali vardır. ‘Falanı çok seviyorum, falan evet dedi ben de evet diyorum’, bundan kurtulacağız. Aklımızı kullanacağız, başkasına kiraya vermeyeceğiz. 16 Nisan’da sandığa giden herkes elini vicdanına koysun ve düşünsün. Demokrasi isteyen gidecek ‘hayır’ diyecek. Totaliter rejimi isteyen, ‘bir kişiye bütün yetkileri verelim’ diyorsanız, gidip ‘evet’ diyeceksiniz. Bu kadar basit.
1 MART ANIMSATMASI: Bu anayasa değişikliği gerçekleşirse, en tehlikelisi şu: Bir kişiyi ikna ederseniz, Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirirsiniz. 1 Mart 2003 tezkeresi, TBMM’de görüşüldü, Irak’a Türkiye üzerinden ABD askerleri gitsin mi gitmesin mi? Hükümeti ikna ettiler, TBMM’yi ikna edemediler. Yeni modelde başkan istiyorsa bir kararnameyle OHAL ilan edebilir, Meclis’ten yetki almaya gerek yok. 10 tane işadamına kızar, mal varlığına el koyar, kimsenin can ve mal güvenliği olmaz. Hepimiz aç kalırız, kimse yatırım yapmaz.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Çine’de de şunları söyledi:
BAŞBAKANLIK KALKMASIN: Başbakanlık kalkmasın. Öyle yetkiler veriyoruz ki, bir kişi kalkacak TBMM’yi feshedecek. Madem doğruları söylemiyorum, gel kardeşim medeni insanlar gibi bir araya gelelim, televizyonu, gazetecileri siz seçin, millet izlesin, kim doğruyu, kim yanlışı söylüyor. Gelmezler. Allah inandırsın, vallahi de billahi doğruları anlatıyorum. Türkiye sonu belli olmayan bir kulvarın içine sokuluyor.
FRENİ OLMAYAN ANAYASA: Freni olmayan bir otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Freni olmayan bir anayasa getiriyorlar, 80 milyonu bindiriyorlar, ‘Haydi gidelim’ Nereye, belli değil. Nereye gittiği belli olmayan bir trene de vatandaşlarımızı bindirmeyiz.

Diline hakim olamayan devleti yönetemez


Hollanda ile kavga ediyoruz. Diline hakim olamayan devleti iyi yönetemez. Bana Karadeniz’den işadamları geldi, ‘Fındığımızın büyük kısmını Avrupa’ya satıyoruz, alacak yer bulamayız’ dediler. En çok tedirgin olan orada yaşayan işçi kardeşlerimiz. Devlet adamları böyle konuşmaz. Lafla peynir gemisi yürümüyor.