Gündem DİHA operasyonunda 32 kişi serbest kaldı

DİHA operasyonunda 32 kişi serbest kaldı

30.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da polisin önceki akşam saatlerinde Dicle Haber Ajansı’nın merkez bürosunun da bulunduğu binaya yaptığı operasyonda gözaltına alınan 32 kişi, serbest bırakıldı.

DİHA operasyonunda 32 kişi serbest kaldı

Merkez Kayapınar ilçesindeki, DİHA, Kürtçe yayın yapan Azadiya Welat gazetesi ve Kürdi-Der’in bulunduğu binaya önceki akşam saatlerinde polis ekipleri operasyon düzenledi. DİHA’nın olduğu katta yapılan arama sonrası, 32 kişi gözaltına altındı. Gözaltına alınanlar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Bu kişiler saat 02.00’ye kadar süren ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Basın Konseyi Dicle Haber Ajansı’nın Diyarbakır’daki binasına düzenlenen operasyona ilişkin açıklama yaptı. “Gazetecilere yönelik hoyratça yaklaşımlar sona ermeli” denilen açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığı dünyada tartışılırken, gazeteciler bir kez daha hoyratça gözaltına alındı. Diyarbakır’da olaylar sonrası gazetelerin, haber ajanslarının ve derneğin bulunduğu binaya 1 kişinin kaçtığı iddiasıyla baskın yapan güvenlik güçlerinin, kapı-cam kırarak içeri girmesi ve aceleyle çıkarıldığı anlaşılan tartışmalı bir arama kararıyla; gazetelerin arşivlerini, bilgisayarlarını tahrip etmesi sonucunda, 20’nin üzerinde gazeteciyi göz altına alması kabul edilemez.

Haberin Devamı

Halkın dilediği gazeteden, ajanstan haber alma hakkı vardır. Bu hakkın engellenmesi; yaygın haberleşmenin önüne çekilen settir ve seçime 1 ay kala böylesine hoyratça yaklaşımların sergilenmesi de düşündürücüdür. Ellerinde barut izi iddiasıyla gazetecilerin araştırma için gözlem altına alınması da kabul edilemez. Hoyratça baskınların yaşanması güvensizlik ortamı yaratacağı gibi, korkutma ve gözdağının da yarar sağlamayacağı açıktır.”