Dünya Egzersiz uykudan daha etkili

Egzersiz uykudan daha etkili

14.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yeni bir araştırma, iyi bir gece uykusunun onarıcı etkisi olduğuna dair popüler bilimsel tezi çürüttü. Profesörü Nick Franks, uyku halinin değil, genel olarak aktif olmanın ve egzersiz yapmanın beyni toksinlerden daha verimli bir şekilde temizlediğini tespit ettiklerini bildirdi.

Egzersiz uykudan daha etkili

Yeni araştırmalar, iyi bir gece uykusunun beyni tam anlamıyla temizlediği, toksikleri azalttığı ve beyni onardığı yönündeki genel tezi çürütür nitelikte.

Haberin Devamı

İngiltere’de Imperial College London’dan bilim insanlarının yaptığı araştırma, farelerin beyinlerindeki toksik sıvının temizlenmesinin ve hareketinin aslında uyku ve anestezi sırasında belirgin şekilde azaldığını gösterdi. Çalışma, uyanık tutulan farelerle karşılaştırıldığında verilen toksik sıvının temizlenmesinin uyuyan farelerde yaklaşık yüzde 30, anestezi altındaki farelerde ise yüzde 50 oranında azaldığını gösterdi. “Nature Neuroscience” dergisinde yayınlanan araştırmaya öncülük eden Prof. Nick Franks, “Genel olarak uyanık olmak, aktif olmak ve egzersiz yapmak beyni toksinlerden daha verimli bir şekilde temizleyebilir” dedi.