Siyaset Dinmeyen kaos

Dinmeyen kaos

28.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’de muhaliflerin topladığı 19 Haziran kurultayındaki kararların yürütmesinin durdurulmasının ardından Çankaya İlçe Seçim Kurulu da hem tüzük hem genel başkan seçiminin yapılacağı 10 Temmuz’daki kongre için, “Seçimli kongre yapılamaz” kararını aldı

Dinmeyen kaos

MHP’de hukuk savaşı kıran kırana devam ediyor. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin muhaliflerin topladığı 19 Haziran kurultayında alınan kararların yürütmesini durdurmasının ardından Çankaya İlçe Seçim Kurulu da Genel Merkez’in talebiyle hem tüzük hem genel başkan seçiminin yapılacağı 10 Temmuz’daki kongre için, “seçimli kongre yapılamaz” kararı aldı. Böylece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden kesin karar çıkıncaya kadar 10 Temmuz kongresinin yapılmaması ihtimali gündeme geldi. MHP’deki kurultay krizi daha da derinleşirken, genel merkez, YSK’ya yapılan itiraz ve Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararını bekleme eğiliminde. Muhalif kanat ise 10 Temmuz’da sadece tüzük kurultayının yapılmasını 25 Temmuz veya 2 Ağustos’ta da seçimli kongrenin gerçekleştirilmesini istiyor. Gelişmeler, 10 Temmuz kongresinin ertelenebileceğini işaret ediyor.

Haberin Devamı

Ankara’da MHP’nin 6. Olağanüstü Büyük Kurultayı konusunda baş döndüren trafik yaşandı. Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19 Haziran kongresinde alınan kararlara tedbir koymasının ardından muhalif kanat harekete geçti.

İptal başvurusu

MHP’li muhaliflerin avukatlarından Feridun Bahşi, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin, 19 Haziran’da yapılan MHP Olağanüstü Kurultayı kararlarının yürütmesini durdurmasına itiraz etti. Bahşi, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararının yok hükmünde olduğunu savunarak, “Mahkeme, Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) 391/b maddesi ile ‘tedbirin, açık ve somut olarak hangi sebebe ve delillere dayandığını’ karara yazmak zorundaydı. Gerekçeyi yazmak hem anayasal hem de yasal gereklilik” dedi.

Haberin Devamı

Sürpriz karar

Bu arada 10 Temmuz’daki olağanüstü kurultayın genel merkez veya Kongre Heyeti tarafından yapılıp yapılmayacağı kararını vermesi beklenen Çankaya İlçe Seçim Kurulu sürpriz bir karar aldı. Çankaya İlçe Seçim Kurulu, Ankara 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde açılan dava sonuçlanıncaya kadar 10 Temmuz’daki MHP kurultayının yapılamayacağına hükmetti. Kararda, şöyle denildi:

“Tüzük değişikliğine ilişkin kararların, dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar verildiğine göre, MHP tüzüğünün ‘olağanüstü toplantılarda seçim yapılamaz’ hükmü geçerliliğini korumaktadır. Gerek genel merkezin gerekse kongre heyetinin olağanüstü kongrede seçim yapılması istekleri, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin tensip kararı ve ek tedbir kararı karşısında MHP Tüzüğü’nün 63/4. maddesine aykırı olduğundan, 10 Temmuz 2016’da yapılacağı bildirilen seçimli olağanüstü kongre seçiminin, Seçim Kurulu Başkanlığımızca Seçim Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, MHP Tüzüğü göz önüne alınarak, 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin kararı kesinleşinceye kadar yapılamayacağına, seçim kurulu başkanlığımızca bu seçime yönelik çalışmalarımızın durdurulmasına karar verildi.”

Muhaliflerden itiraz

Muhalif kanat, Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun bu kararına itiraz ederek YSK’ya başvurdu. Muhalifler Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun bu kararıyla genel merkezin eline seçimli kongreyi yapmaması için koz verdiğini savundu.

Haberin Devamı

Muhaliflerin başvurusunu işleme alan YSK, konuya ilişkin kararını bugün verecek. Muhalif kanadın avukatlarından Kürşat Ergün, “YSK’nin daha önceki emsal kararları, Siyasi Partiler Kanunu göz önünde bulundurulduğunda Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun kararı YSK’da bozulacaktır diye öngörüyoruz. Konuyla ilgili emsal kararları dilekçemizde sunduk” diye konuştu.

Muhalif kanat MHP Genel Merkezi’nin elini rahatlatan bu kararlar dizisinin ardından kurultay tarihi konusunda yeni öneri getirdi. Muhalif avukatlarından Feridun Bahşi, “Genel merkezin böyle bir kongreyi yapmaya hiç niyeti olmadı. Bu karar da kendilerine çok güzel bir pas olarak geldi. Ancak tüzük kongresi yapmakta engel yok. Genel merkez 10 Temmuz’da tüzüğü değiştirsin, 15 gün sonra genel başkan seçimli kongre kararı alalım. 25 Temmuz ya da 2 Ağustos’ta buyursunlar, seçimli kongre yapalım. Biz buna varız katkı da sağlarız. Hodri meydan siz yapın biz geleceğiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Genel merkez beklemede

Gelişmeler üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kurmaylarıyla bir araya geldi. Toplantıda 10 Temmuz kongresinin yapılamaması ihtimali üzerinde durulurken, muhalif kanadın Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19 Haziran kararlarını durdurma kararı ile Çankaya İlçe Seçim Kurulu’nun 10 Temmuz’da kongre olamayacağına ilişkin aldığı karar üzerine YSK’ya yaptığı itiraz sonuçlarını beklenmesi görüşü ağırlık kazandı. “Bekle gör” pozisyonu alan MHP Genel Merkezi çıkacak kararlara göre yol haritasını belirleyecek. Ancak gelişmeler 10 Temmuz kongresinin yargı kararları sonrasında başka bir tarihe ertelenmesi yönünde.

Akşener imza topluyor

Yargı kararıyla 10 Temmuz’daki kongrenin yapılamayacağı ihtimalinden yola çıkan Meral Akşener’in yeni bir kongre toplanması girişiminde bulunacağı ve bu amaçla imza toplamaya başladığı kulislerde konuşuluyor. Ayrı bir parti kurma arayışında olduğu da iddia edilen Akşener’in MHP’de kongre yapılmasını sonuna kadar zorlayacağı ifade ediliyor.