Gündem Dolu dolu bir fuar

Dolu dolu bir fuar

03.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ulusal ve uluslararası güncel sanat eserlerini izleyicilerle buluşturmayı hedefleyen İstanbul’un en geniş kapsamlı sanat fuarı Contemporary Istanbul 11. kez kapılarını açtı. Fuarda bu yıl yine birbirinden şaşırtıcı eserler sanatseverleri bekliyor

Dolu dolu bir fuar

Türkiye’de ve dünyada yaşanan olaylar sebebiyle yaz boyu güncel sanat dünyasında çok sayıda etkinliğin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve iptal olanlar ile olmayanlar konuşuldu. Şüphesiz ki İstanbul özelinde bu yıl açılıp açılamayacağı en çok merak konusu olan etkinlik de şehrin en kapsamlı sanat fuarı Contemporary Istanbul’du. Geçen salı günü düzenlenen basın toplantısında fuarın icra kurulu başkanı olan akademisyen ve küratör Hasan Bülent Kahraman’ın belirttiği üzere bu yıl fuarın düzenlenmesi ‘bir mucize’ydi. Dolayısıyla fuar hem her yılkinden daha çok bir arada olma mesajı veriyor hem de daha çok merak ettiriyordu. Önceki akşam İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılış için toplanan kalabalık da fuar alanını bu merak sayesinde doldurdu.

Haberin Devamı

İki yeni bölüm

Bugün başlayan ve 6 Kasım akşamına dek sanatseverleri ağırlayacak olan fuar, 2007’den bu yana Akbank’ın desteğiyle ve Ferko’nun ortak sponsorluğuyla düzenleniyor. 20 ülkeden 70 galeri ve 520 sanatçının 1500’ü aşkın eserle katılacağı Contemporary Istanbul’un giriş kısmında izleyicileri Fahrettin Aykut’un ‘Kentsel Dönüşüm’ adlı eseri karşılıyor. İlk katta Dirimart ve Berlin Art Projects’in stantları dikkat çekiyor. Bu katta Galeri Zilberman’da yer alan Azade Köker’in ‘Buğday Tarlası’ eseri ve fuara ikinci kez katılan Lazerides standındaki Mark Jenkins’in ‘A Quiet Moment’ heykeli görmeden geçilmemesi gerekenlerden. Alan İstanbul standındaki Murat Pulat’ın ‘My Life to Live’ı da dikkate değer.

Haberin Devamı

Fuarda bu yıl ilk kez düzenlenecek iki bölüm bulunuyor. Bunlardan biri koleksiyoncuların, sanat eseri biriktirmeye hikâyelerini paylaşacakları ‘Collector’s Stories’ bölümü. Diğeriyse tasarım ürünlerin bulunacağı ‘CI Design’. Koleksiyoncuların kişisel ‘sanat hikâyelerini’ paylaştığı bölümde ilginç parçalar bulmak mümkün. Uzun süredir sergilenmeyen bir Halil Altındere işini burada görebilir veya Cem Yılmaz’ın koleksiyoncu kimliğiyle hangi eseri hesaplı bulup aldığını burada öğrenebilirsiniz.

‘Solo Shows’ kapsamında bu yıl aralarında Galeri/Miz’den Mustafa Pancar ve Cep Gallery’den Ahmet Sarı’nın yer aldığı

Dolu dolu bir fuar
sanatçıların kişisel projeleri sanatseverlerle buluşturuluyor. Bu bölümün dikkat çekici kısımlarından biri Murat Palta’nın sinema filmlerini minyatürlere uyarladığı eserlerinin yer aldığı bölüm. Fuarda ayrıca D’Art Galer’iden sanatçıların eserleri bulunuyor. Fuarın dijital sanat eserlerine yer verilen kısmı ‘Plugin’in teması ise ‘Networked Spaces’.

50’den fazla konuşmacı

Contemporary Istanbul kapsamında düzenlenen ‘CI Dialogues’, bu yıl 3 gün boyunca 50’den fazla sanat profesyonelini, sanatçıyı ve koleksiyoneri çağdaş sanatın durumunun yanı sıra ekonomisinin ve piyasasının güncel niteliklerini değerlendirmek üzere bir araya getirecek. Program dâhilinde çağdaş sanat hakkında çeşitli kavramsal çerçevelerin ele alınacağı yuvarlak masa konuşmaları gerçekleşecek. ‘CI Dialogues’ buna ek olarak çağdaş sanat ve bağlamını eleştirel olarak yansıtan ve çağdaş sanat anlayışını, araştırmasını ve aracılığını yürüten fuarın özel bölümleri olan ‘CI Design’ ve ‘Plugin’i de kapsayacak.

Haberin Devamı

İyi stant kazansın

Dolu dolu bir fuar


CI tarafından bu yıl ilk defa ‘Best Curated Booth’ ödülü vermek üzere uluslararası küratörlerden oluşan bir jüri bir araya getirildi. Seçmi yapacak jüri arasında CI Artistik Danışmanı Marc- Olivier Wahler, CI Program Direktörü Doç. Dr. Marcus Graf, Küratör & Yazar Derya Yücel, Australia China Art Foundation küratörü Jeremy Gales, Bread & Salt’un eş-kurucusu ve yöneticisi Yashar Samimi Mofakham bulunuyor. Jüri yılın en iyi standını seçecek.