Dünya 153 ülke ateşkes istedi

153 ülke ateşkes istedi

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin 8 Aralık tarihinde BM Güvenlik Konseyi’ne BAE tarafından sunulan ve ateşkes çağrısı içeren karar tasarısını veto etmesi üzerine, BM Genel Kurulu’nun Filistin konulu 10. Acil Oturumu, Arap ve İİT Gruplarının talebi üzerine 12 Aralık salı günü toplandı.

153 ülke ateşkes istedi

Oturumda, Mısır tarafından Arap Grubu adına sunulan ve Türkiye dahil 104 ülkenin eş-sunucu olduğu “acil insani ateşkes talebi” içeren karar tasarısı 153 olumlu oyla kabul edildi. Oy dağılımları, 153 olumlu, 10 olumsuz; ve 23 çekimser şeklinde oldu. Olumlu oyların yüzde 80’e çıktığı, olumsuz oyların ise yaklaşık yüzde 5 seviyesinde olduğu görüldü.

Haberin Devamı

121 olumlu oy çıkmıştı

26 Ekim tarihinde düzenlenen bir önceki Acil Özel Oturum’da Ürdün tarafından sunulan karar, 47 ülkenin eş sunuculuğunda ve 121 olumlu oyla (121 olumlu, 14 olumsuz, 44 çekimser oy) kabul edilmişti. Kararın ezici bir çoğunlukla kabul edilmesi, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı uluslararası camianın durduğu noktayı da açıkça gözler önüne serdi. Bu sonucun alınmasında Türkiye’nin son dönemde yürüttüğü yoğun diplomatik çabaların kayda değer bir rolü ve katkısı da bulunduğu değerlendiriliyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de uluslararası camianın ortaya koyduğu bu net vicdani tavırla uyumlu hareket etmesi ve Gazze’deki katliamı durdurması gerektiği yorumları yapılıyor.

Haberin Devamı

Fidan Oslo’ya gidiyor

Gazze’deki savaşın durdurulması, kalıcı barışın sağlanması için İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi adına uluslararası girişimlerde bulunan Temas Grubu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın da katılımıyla Cuma günü Oslo’da Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, İzlanda, Belçika, Hollanda, Lüksemburg Dışişleri Bakanları ile görüşecek.

BM Genel Kurulu’ndaki oylamadaki tablo şöyle:

Olumsuz oy veren ülkeler: İsrail, ABD, Avusturya, Çekya, Guatemala, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay.

Çekimser kalan ülkeler: Birleşik Krallık, Almanya, Ukrayna, Arjantin, Bulgaristan, Yeşil Burun Adaları, Kamerun, Ekvator Ginesi, Gürcistan, Macaristan, İtalya, Litvanya, Malavi, Marşal Adaları, Hollanda, Palu, Panama, Romanya, Slovakya, Güney Sudan, Togo, Tonga, Uruguay.

Yazarlar