Dünya ‘2030’dan önce kanser aşısına onay bekliyoruz’

‘2030’dan önce kanser aşısına onay bekliyoruz’

27.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kovid-19’a karşı mRNA teknolojisiyle geliştirdiği aşılarıyla milyonlarca hayat kurtaran Uğur Şahin, kanser aşısı için de tarih verdi.

‘2030’dan önce kanser aşısına onay bekliyoruz’

BioNTech firmasının kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, kanser aşısı için de tarih verdi. Şahin, ilk mRNA tabanlı kanser aşılarının 2030 yılından önce onaylanmasını beklediklerini açıkladı. Alman “Bild am Sonntag” gazetesine konuşan Şahin, “2030’dan önce kanser aşımızın onaylanmasını beklerken, 2025 ile 2029 yılları arasında çeşitli diğer terapötik yaklaşımlar için de çalışma verilerine sahip olmayı bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HASTAYA ÖZEL AŞI

Her kanser hastasına özel aşı geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Şahin, çalışmalarını şöyle anlattı: “Bunu yapmak için her hastanın kanser özelliklerini analiz ediyoruz ve bağışıklık sistemi çok sayıda tümörü yok etmesini sağlayacak olanları seçiyoruz. Kan ve tümör örneği aldığımız hastalara kişiye özel kanser aşısını yapıyoruz. Amacımız, yılda binlerce kanser hastası için bunu yapabilmek.” Şahin, ilaçların onayı için çok uzun süre beklendiğini belirtirken, BioNTech geçen ay “İlk kanser aşısı çalışmamızda, tüm hastalarda tümörlerin büyümesi durdu” açıklamasını yaptı.